Zákaz ťažby kryptomien v Číne je na smiech

Kryptomeny sa nezastaviteľne šíria po celom svete a počet ich používateľov neustále rastie. Samozrejme to so sebou prináša aj vyšší záujem o ich ťažbu, ktorá zabezpečuje hladké spracovanie dnes už obrovského množstva transakcií. Čína nie je jedinou krajinou, ktorá sa pokúšala o trvalý zákaz nie len ťažby, ale aj používania kryptomien, pričom klasicky argumentovala energetickou náročnosťou a možnou destabilizáciou monetárnej politiky krajiny. Výsledok môžete posúdiť sami, no zdá sa, že kryptomeny si jednoducho cestu nájdu vždy.

 

Zákaz ťažby v teoretickej rovine

 

Čína minulý rok pomerne zásadne otriasla kryptomenovým trhom, keď rozhodla o zákaze používania kryptomien v medzinárodnom platobnom styku. Tento zákaz sa snažili zdôvodniť a svojich obyvateľov strašili najmä využívaním kryptomien pri rôznych nelegálnych aktivitách. Tento mýtus bol pritom vyvrátený už nespočetne veľa krát. Spomínali aj ohrozenie ich finančného systému prostredníctvom jeho destabilizácie.

 

Vzhľadom na to, že Čína pokrývala v roku 2019 až 75% hashratu ťažby bitcoinu, rozhodli sa tento zákaz rozdeliť na 3 samostatné fázy.V prvej fáze bolo inštitúciám v máji minulého roka zakázané zapájať sa do akýchkoľvek kryptomenových transakcií. V júny nasledovala druhá fáza, ktorá zakazovala všetku domácu ťažbu kryptomien – tá následne klesla na nulu. Treťou a finálnou fázou bol absolútny zákaz používania kryptomien, ktorý platil bez výnimky pre každého. Guangdong (čínska provincia) dokonca nariadil obyvateľom, aby prestali používať ťažobné zariadenia a uviedol, že technika môže byť v súlade so zákonom skonfiškovaná, pričom dodali, že spoločnostiam, ktoré sú zapojené do nelegálnej ťažby môže byť pozastavené podnikanie. Nuž, ako sa vraví, papier toho znesie veľa.

 

Pozrime sa, ako sa tento zákaz premietol do reality

 

Ako sme už spomínali, zákazy na istý čas zjavne zapôsobili a všetky krypto aktivity sa v krajine na niekoľko mesiacov naozaj zastavili. Veľká časť spoločností, ktoré sa venovali ťažbe, sa presunula do iných krajín. Nedávne čísla však ukazujú, že čínsky mineri sú opäť na vzostupe a zákazy zo strany vlády ich pravdepodobne veľmi netrápia. Ak si myslíte, že čínskej vláde môže takto vzdorovať iba niekoľko šialených odvážlivcov, veľmi sa mýlite.

Čína sa z pohľadu hashratu dostala na 2. miesto na celom svete a ich podiel na ťažbe sa dostal až na úroveň takmer 22%.  Zaradila sa tak za USA, ktoré aktuálne v týchto štatistikách vedie s 38% podielom na sieťových aktivitách. Naznačuje to, že ťažiari našli spôsoby (najmä využívanie rôznych VPN a proxy služieb), ktoré im pomáhajú skryť svoju činnosť.

 

CCAF (Cambridge Centre for Alternative Finance), od ktorého tieto informácie pochádzajú, si však neodpustilo kopnúť do ekologickej stránky ťažby kryptomien. Vyjadrili sa v zmysle, že čínsky zákaz ťažby kryptomien v skutočnosti zhoršil environmentálnu stopu bitcoinu. Faktom však je, že pokiaľ sa bavíme o využívaní zelenej energie, ťažba kryptomien je naďalej pravdepodobne jedným z najpokrokovejších odvetví na svete. Musíme sa preto pozrieť aj na to, kto stojí za financovaním tejto štúdie. V tomto prípade sa jedná o „16 popredných verejných a súkromných inštitúcií“, medzi ktoré patrí aj MMF (Medzinárodný Menový Fond), Mastercard, Visa a Svetová Banka. Viac k tomu asi netreba dodávať.

 

Ako to vyzerá s ťažbou v ostatných krajinách?

 

Podľa údajov CCAF sú aktuálne na prvom mieste jednoznačne Spojené štáty, ktoré pokrývajú až 37,84% hashratu. Aktivity ťažiarov sú tu na pomerne výraznom vzostupe, čo dokazuje aj nárast inštalovanej kapacity zo 42,74 EH/s v auguste 2021 na 70,97 EH/s v januári 2022. Medzi popredné štáty tu patrí Georgia (31%), Texas (11%) a Kentucky (11%), ktoré spolu tvoria viac ako polovicu celkového hashrate krajiny. Za zmienku ale stojí aj New York, Kalifornia, Severná Karolína a Washington.

Na druhom mieste rebríčka je už spomínaná Čína (21,11%) a nasleduje ju Kazachstan(13,22%). V Kazachstane je však ťažba napriek rastu (v septembri a v októbri 2021 až 27,31 EH/s) zasiahnutá najmä častými výpadkami dodávok elektrickej energie a tiež týždňovým vypnutím celého internetu začiatkom tohto roka. Štvrtou je Kanada (6,48%), kde podiel na trhu klesol z 9,55% a to aj napriek nárastu hashratu, nakoľko celkový hashrate siete rástol rýchlejšie. Päticu nám uzatvára Rusko (4,66%), ktoré sa prepadlo z tretieho miesta a zaznamenalo výrazný pokles v oboch sledovaných metrikách (hashrate a podiel na trhu).

 

Zdroje:

decrypt.co, techstory.in, newsbtc.com, cryptonews.com, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences