Čo je to vlastne staking kryptomien?

Stakovanie kryptomien predstavuje v súčasnosti veľmi zaujímavý spôsob zhodnocovania digitálnych mien. V jednoduchosti si tento proces môžeme predstaviť ako sporiaci účet v banke, ktorej „požičiate“ svoje peniaze a banka vám vráti po určitom čase váš vklad navýšený o úrok. Pojem staking vznikol z modelu Proof-of-Stake (PoS), avšak aktuálne je často používaný aj v iných súvislostiach. V princípe sa však vždy jedná o mechanizmus, pri ktorom za poskytnutie kryptomien získavajú užívatelia nejakú formu odmeny, alebo rôzne výhody.

Staking je súčasťou modelu Proof-of-Stake

Jedným z hlavných prvkov kryptomien a blockchainu je decentralizácia, ktorá zabezpečuje, že sieť nie je možné nijak centralizovane riadiť a nikto ju nemôže ovládnuť vo svoj prospech. Najčastejšie využívaným mechanizmom na dosiahnutie decentralizácie je Proof-of-Work (PoW). Ťažiari z celého sveta súťažia o to, kto ako prvý uzavrie blok a získa stanovenú odmenu. Aby to dokázali, musia výkonné počítače spotrebovať veľké množstvo elektrickej energie a to je práve zásadný problém. Množstvo energie, ktorú takto spotrebujú ťažiari je naozaj enormné.

Riešenie tohto problému predstavuje Proof-of-Stake. V tomto modeli vidíte namiesto ťažiarov takzvaných validátorov. Overovanie transakcií a validovanie blokov neprebieha formou súťaže. Validátorom sa môže stať každý, kto má potrebné technické znalosti a zloží zálohu („stake“) vo forme kryptomien.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Pri novom blockchaine Ethereum 2.0 je to napríklad 32 ETH, čo pri aktuálnej cene predstavuje viac ako 70 000 dolárov. Ďalšie známe kryptomeny, ktoré využívajú PoS sú Tezos, Cosmos a Cardano. Bloky sa priradzujú na validáciu priamo konkrétnym validátorom a na overenie bloku tak nemusí byť spotrebovávaná energia tisícov počítačov z celého sveta. Za správnosť údajov v bloku ručia svojim stakom,čím sa dosahuje požadovaná úroveň bezpečnosti siete. Pri akejkoľvek nekalej činnosti je validátor vyradený zo siete a môže prísť o celý stake. 

Podobne ako pri miningu, ani pri stakingu nemusíte robiť všetko sami. Ak nemáte potrebné technické znalosti, alebo celú čiastku potrebnú pre účasť na validácii blokov, môžete sa zapojiť do staking poolu. Tomu jednoducho poskytnete svoje prostriedky a oni urobia prakticky všetko za vás. Upozorňujeme však, že množstvo z nich môže byť v skutočnosti podvodom, takže si vždy dôkladne preverte referencie. Pri validácii prostredníctvom poolu tak ako užívateľ získavate časť odmeny za overenie bloku, alikvotnú k objemu kryptomien, ktoré ste poskytli. Z tejto odmeny si ešte samozrejme odpočíta svoje poplatky aj samotný pool.

Staking ako pôžičky v kryptomenách

Ďalšou oblasťou, v ktorej sa môžete stretnúť s pojmom staking sú kryptomenové pôžičky. Tie sme podrobnejšie rozoberali v nedávnom článku a v skratke sa jedná o to, že svoje kryptomeny poskytnete na požičiavanie iným investorom. Za takto poskytnuté prostriedky následne získavate odmenu vo forme úroku a navyše môžete získať aj tokeny danej platformy.

Prečítajte si tiež: Turecko a kryptomeny – čo všetko sa za posledné dni udialo?

Výška odmeny za takúto pôžičku sa na jednotlivých platformách a pri rôznych kryptomenách líši. Jedná však o zaujímavú formu zhodnocovania prostriedkov, s ktorými inak nepracujete a teda vám iba ležia v peňaženke. Podobne ako pri mining pooloch, aj tu si musíte dávať pozor na výber vhodnej a dôveryhodnej platformy.

Jednotlivé platformy môžu využívať rôzne formy stakingu

Práve to je dôvodom, prečo ak sa vás niekto pýta na staking, väčšinou musí svoju otázku o niečo viac konkretizovať. Existujú totiž formy stakingu, ktoré prakticky nemajú nič spoločné s Proof-of-Stake a môžete sa s nimi stretnúť dokonca aj na blockchainoch, ktoré fungujú na Proof-of-Work. Niektoré platformy a najmä kryptomenové burzy využívajú staking v úplne inom ponímaní. Napríklad za stakovanie (držanie a nepredávanie) burzového tokenu, môžete na danej burze získať rôzne výhody. Väčšinou sa jedná o zľavu z poplatkov pri obchodovaní.

Rovnako, ako pri predošlom prípade mnoho projektov využíva „staking“ na vytváranie tlaku na dopyt a ponuku svojej kryptomeny. Za jej stakovanie tak môžete získať okrem výhod na platforme aj napríklad lepšiu cenu na nákup tokenov začínajúceho projektu, alebo ďalšie tokeny navyše po uplynutí dohodnutého časového obdobia. Tento mechanizmus je skôr forma „locku“ kryptomeny, pri ktorej sa daný projekt snaží znižovať objem ponuky a zároveň tlačí na dopyt po kryptomene, nakoľko ponúka zvýhodnenie, ktoré motivuje užívateľov, aby kryptomenu nakúpili a držali.

Zdroje: bitcoinsuisse.com, binance.com, youtube.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences