Veritelia Mt. Gox by mali spozornieť

Ak náhodou patríte do skupiny ľudí, ktorí nevedia o čo sa jedná a názov Mt. Gox vám nič nehovorí, pravdepodobne je to ten lepší prípad. Mt. Gox bola totiž jedna z prvých kryptomenových búrz, ktorá svojho času spracovávala až 70% všetkých obchodov s Bitcoinom. Pôsobenie tejto japonskej burzy však vôbec neskončilo šťastne a po krachu v roku 2014 prišlo množstvo ľudí o značné objemy peňazí.

 

Cena Bitcoinu sa navyše v tom čase pohybovala na úrovni cca 500 dolárov. Ak teda klient burzy mal na platforme napríklad 1 BTC, tak si pravdepodobne vtedy iba poriadne zanadával, ale jeho život to asi nezničilo. S odstupom niekoľkých rokov je však situácia s výškou straty diametrálne odlišná a pri dnešných cenách (nehovoriac o ATH cenách) sa už o nejaký ten Bitcoin zabojovať určite oplatí.

 

Veritelia zaniknutej kryptomenovej burzy Mt. Gox sa majú do januára 2023 zaregistrovať

 

Spomínané straty sa v tom čase odhadovali na miliardy dolárov. Množstvo nešťastných klientov ani nedúfalo, že svoje prostriedky ešte niekedy uvidia, ale stav sa zmenil po iniciatíve vo forme petície z roku 2018, ktorou sa odštartoval proces odškodňovania veriteľov. Tento plán bol nakoniec v roku 2021 schválený až 99% veriteľov a správca Kobayashi oznámil, že po prijatí japonským súdom sa považuje za „konečný a záväzný“.

Podľa nového oznámenia správcu zo 6. októbra si veritelia musia do 10. januára 2023 vybrať spôsob splatenia a zaregistrovať informácie o forme prijatia platby v online systéme podávania žiadostí. Prostriedky by im následne mali byť vyplatené prostredníctvom platobnej metódy, ktorú si zvolia priamo v online registračnom formulári.

 

V prípade, že by veriteľ nemal možnosť realizovať registráciu v tomto termíne, bude musieť doručiť požadované dokumenty do sídla spoločnosti MTGOX Co., Ltd. alebo na iné miesto určené správcom a dostávať splátky v japonských jenoch. V prípade, že termín v žiadnej forme nedodrží,jeho nárok na prostriedky bude považovaný za definitívne prepadnutý. Jednou z možností je aj prijatie priamo na kryptomenovú burzu a podporu plánu splátok už vo svojom tweete potvrdila napríklad okrem iných aj známa burza Bitstamp.

 

Spolu sa stratilo viac než 850 000 BTC v aktuálnej trhovej hodnote presahujúcej 16 miliárd dolárov

 

Pri dnešných číslach sa jedná doslova o neuveriteľnú stratu, ale zdá sa, že klienti sa po nekonečných 8 rokoch konečne dožijú aspoň čiastočnej náhrady. Ozdravný plán ma za úlohu rozdeliť medzi investorov približne 137 000 BTC. Zatiaľ nie je úplne zrejmé, či svoje prostriedky dostanú vo fiat peniazoch, alebo priamo v kryptomene a nie je známy ani definitívny dátum, ku ktorému by sa malo vyplácanie začať. Neoficiálne informácie hovoria o 15. septembri ďalšieho roka.

 

Nakoľko vstup 137 000 BTC na trh nemožno považovať za malú udalosť, o tejto téme sa z času na čas debatovalo vždy. Analytici sa zväčša zhodujú v tom, že pri prebiehajúcom bear markete by sa pre cenu Bitcoinu nejednalo o veľmi pozitívnu správu. Prípadný predaj celého tohto objemu by určite znamenal pre trh obrovskú ranu.

 

Pošle Mt. Gox cenu BTC ešte naposledy smerom nadol? A ak áno, tak kam?

 

V podstate to bude ovplyvňovať kombinácia niekoľkých faktorov. Prvým z nich je časové obdobie, do ktorého správca podľa plánu toto vyplácanie rozloží. Dlhší časový horizont by bol samozrejme nepríjemný pre ľudí, ktorí na svoje prostriedky čakajú už roky, ale omnoho výhodnejší pre celý trh, ktorý by tak neutrpel náhly šok. Ďalším je následné správanie sa investorov po vyplatení, kde bude dôležité, či sa rozhodnú vrátené kryptomeny okamžite predať, alebo túto príležitosť vezmú ako long-term hodl a BTC si ponechajú.

 

Posledným bude samozrejme situácia na trhu, ktorá však aktuálne vôbec nevyzerá najlepšie a pri pohľade na vývoj svetovej ekonomiky sa asi nedá predpokladať, že sa dovtedy plne zotaví. V tomto smere môžeme naozaj iba dúfať. Okamžité uvoľnenie tak značného objemu BTC by totiž podľa analytikov takmer určite poslalo jeho cenu pod hranicu 10 000 dolárov.

Na druhej strane sa však na to môžeme pozrieť aj z pozitívnejšieho hľadiska. Rôzne spôsoby vyplácania a ich postupnosť by mali zaručiť dostatočné rozloženie prílivu „nových“ BTC na trh. Zároveň sa dá predpokladať, že veritelia Mt. Gox by mali patriť do skupiny prvých bitcoinerov, ktorí by pri sledovaní vývoja trhu s kryptomenami v posledných rokoch mohli byť naklonení ich ďalšiemu držaniu.

 

Zdroje:

cointelegraph.com, cryptoslate.com, newsbtc.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences