Mastercard s novou ochranou proti krypto podvodom

Medzinárodná kartová spoločnosť Mastercard nie je vo svete kryptomien žiadnym nováčikom. Prostredníctvom rôznych spoluprác s krypto spoločnosťami môžeme vidieť, že o tento inovatívny sektor sa skutočne zaujímajú. Infraštruktúra platobných kariet a platobných brán zároveň vytvára dôležitý most, ktorý pomáha jednoduchšej výmene fiat mien za kryptomeny. Presne na tento aspekt sa aktuálne v Mastercard zamerali a inštitucionálnym klientom prinášajú nový produkt, ktorý by ich mal ochrániť pred rôznymi kryptomenovými podvodmi. Musíme dodať, že opatrnosť je tu skutočne namieste, nakoľko na trhu môžete stále naraziť na množstvo podvodov.

 

S podvodom sa už pravdepodobne stretol každý, kto sa zaujíma o kryptomeny

 

Jedná sa síce o veľmi nemilé tvrdenie, ale je tomu skutočne tak. Kryptomenový sektor je doslova chronicky známy tým, že v ňom nevyhnete rôznym typom podvodov. Niektoré už celá komunita pozná a cielia tak prakticky len na nováčikov, iné naopak prichádzajú s novými technikami a darí sa im od ľudí vylákať nemalé objemy prostriedkov. Štatistiky z tejto oblasti sa síce medziročne zlepšujú, ale čísla sú aj tak stále alarmujúce.

Nezákonná činnosť, ktorá zahŕňala kryptomeny sa v tomto roku znížila o 15% a príjmy z podvodov za rok 2022 klesli v porovnaní s minulým rokom o celých 65%. Znie to síce dobre, ale správa od spoločnosti Chainalysis hovorí, že napriek poklesu sa v absolútnych číslach stále jedná o viac než 1,6 miliardy dolárov. K tomu treba pripočítať 1,9 miliardy dolárov, ktoré boli ukradnuté len od júla 2022 pri rôznych hackerských útokoch.

 

Podľa údajov Chainalysis zaznamenal rok 2021 nové historické maximum v oblasti krypto zločinov s podvodnými adresami peňaženiek, ktoré spolu prijali až 14 miliárd dolárov. Vo výsledku sa tak stále pozeráme na pomerne nebezpečný trh, kde je obozretnosť určite namieste.

 

Crypto Secure - nový nástroj na boj proti podvodom v oblasti kryptomien

 

Platobný gigant Mastercard iba včera uviedol na trh svoj nový nástroj pod názvom Crypto Secure. Je určený pre vydavateľov platobných kariet,ktorým by mal pomôcť určiť riziko zločinu spojeného s kryptomenovými burzami. V jednoduchosti sa jedná o softvérový nástroj, ktorý bankám a ďalším vydavateľom kariet umožní identifikovať a blokovať podozrivé transakcie s krypto burzami. Podobný systém už Mastercard využíva pre fiat transakcie a technológiu aktuálne rozšírili o kryptomeny.

 

Nástroj je poháňaný spoločnosťou CipherTrace, ktorú Mastercard získala iba minulý rok. Pre fungovanie využíva sofistikované algoritmy umelej inteligencie a tiež dáta z verejných blockchainov. Tie následne využíva pre určenie miery rizika zločinu, spojeného s krypto burzami, ktoré sú pripojené k platobnej sieti.

 

Platforma ponúka informačný panel s farebne odlíšenými hodnoteniami, ktoré predstavujú riziko podozrivej aktivity. Závažnosť rizika sa určuje v rozmedzí od červenej pre „vysoké“ riziko, po zelenú pre „nízke“. Samotný Crypto Secure však nerozhoduje o tom, či by mala byť konkrétna entita obchodujúca s kryptomenami obmedzená a konečné rozhodnutie je len na vydavateľoch kariet. Systém navyše zabezpečí, aby partneri Mastercard zostali v súlade s komplexným regulačným prostredím.

 

Mastercard si uvedomuje príležitosť, ktorú krypto prináša

 

Je vidieť, že Mastercard sa na kryptomenový trh pozerá z väčšej perspektívy a ich obchodnú stratégiu voči digitálnym aktívam zásadne neovplyvnil ani prebiehajúci medvedí trh. Pokles nezákonnej krypto aktivity môže byť aktuálne spôsobený iba výrazným poklesom cien jednotlivých kryptomien a podľa Bhalla je spoločnosť zameraná na poskytovanie kvalitných a bezpečných riešení zainteresovaným stranám v dlhodobom horizonte.

 

Crypto Secure síce nevynáša konečné súdy nad jednotlivými účastníkmi trhu, ale poskytuje ďalší level ochrany a poradenstva v krypto priestorepre klientov Mastercard. Je nutné poznamenať, že táto spoločnosť aktuálne eviduje vo svojej platobnej sieti až 2 400 kryptomenových búrz, takže sa jedná o skutočne rozsiahlu databázu, s ktorou sa dá ďalej pracovať.

Kryptomenové platby sa stávajú stále bežnejšou záležitosťou každodenného života ľudí a treba priznať, že je to aj vďaka riešeniam spoločností, ako sú práve Mastercard a Visa. Visa napríklad minulý rok spracovala transakcie spojené s kryptomenami v celkovej hodnote presahujúcej 1 miliardu dolárov. Spolu s Mastercard vytvárajú nové možnosti krypto platieb po celom svete a je tak celkom jasné, že v tomto mladom trhu vidia obrovskú príležitosť najmä do budúcna.

 

Zdroje:

decrypt.co, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences