Čím nás Bitcoin prekvapí najbližšie?

Svetová ekonomika na tom vôbec nie je najlepšie, mnoho očí sa upiera na kryptomeny a najmä Bitcoin, ktorý by práve v tomto turbulentnom období mohol ukázať svoju silu. Na blockchaine sledujeme obrovské pohyby BTC, ktoré ubúdajú z búrz po tisícoch a situácia vyzerá podobne, ako pred rastom na posledné ATH. BTC sa musí dostať z aktuálneho rozhrania, čo pravdepodobne nebude jednoduché. V širšom časovom horizonte sa však určite nemusíme ničoho báť a BTC ma slušne nabehnuté na dosiahnutie 1 miliardy používateľov.

 

Na trhu sledujeme signifikantné pohyby. Čo to znamená?

 

Všetky platformy, ktoré sa venujú sledovaniu pohybov na kryptomenových trhoch, hlásia v poslednom období veľmi zaujímavé dáta. Podľa údajov spoločnosti CryptoQuant bolo 18. októbra stiahnutých z búrz viac než 37 800 BTC, čo pri súčasných cenách (v čase písania článku 19 181$) predstavuje 725 miliónov dolárov. Jedná sa o najväčší denný odliv BTC od 17. júna, kedy obchodníci stiahli z búrz až 68 000 BTC. Pri pohľade na posledných 30 dní, tak spolu „zmizlo“ z búrz 121 000 BTC (takmer 2,4 miliardy dolárov).

Opačný trend v podobe pribúdania BTC na burzách sa vo všeobecnosti považuje za negatívny signál, nakoľko rastie ponuka a teda zväčša klesá cena. Pri poslednom spomínanom odlive zo 17. júna dosiahlo BTC lokálne minimum na úrovni 18 000$, avšak v nasledujúcich týždňoch cena poskočila až na 24 500$. Vidíme teda, že tlak ponuky slabne a BTC by to mohlo pomôcť v tom, aby neklesol výrazne pod 18 000$. Aktuálne sa však pohybuje v pomerne úzkom rozmedzí a kým tento rozsah nenaruší, predpoveď cenového vývoja je neutrálna.

 

Zaujímavosťou je aj nový údaj od Whale Alert, populárnej služby na sledovanie kryptomien, ktorá trackuje veľké transakcie kryptomien. Iba nedávno zaznamenali obrovský prevod BTC, pri ktorom bolo v štyroch transakciách presunutých spolu až 47 846 BTC (takmer miliarda dolárov).

 

Analytik PlanB tvrdí, že Bitcoin sa správa podobne, ako pred štartom poslednej veľkej rally

 

Populárny analytik PlanB hovorí, že súčasný cenový vývoj BTC je nápadne podobný na ten, ktorý sme mohli sledovať pred posledným rastom na aktuálne ATH na úrovni 69 000 dolárov. BTC sa po prelomení hranice 19 000$ (vtedajšieho ATH) prepadol v roku 2018 až na 4 000$. Na tejto hladine sa pohyboval do apríla 2019, kedy začal rast, ktorý ho v roku 2021 dostal na nové ATH (spomínaných 69 000$).

 

Svojím 1,8 miliónom sledovateľov na Twitteri preto hovorí, že súčasná hladina cca 20 000$ je „nových“ 4 000$. Naznačuje tak, že práve táto hladina by mohla byť odrazovým mostíkom pre nové ATH v budúcnosti. Pri pohľade na koreláciu medzi BTC a indexom S&P 500 analytik predpovedá zotavenie zo súčasného medvedieho trhu pre obe aktíva. PlanB tiež poznamenáva, že väčšina BTC, ktoré sa predali za posledných 12 mesiacov, pochádza od obchodníkov, ktorí znižujú svoje straty po nákupe na úrovni 60 000$ a tiež od starších kupujúcich, ktorí nakupovali za menej ako 15 000 USD a aktuálne vyberajú časť ziskov.

 

Všetky vyššie zmienené skutočnosti by sa tak dali zhrnúť do jednoduchého záveru. Bitcoin si v okolí 19 000$ vybudoval pomerne silnú základňu.Zdá sa, že všetko je pripravené na jeho ďalší rast a prvá zásadná rezistencia sa nachádza na úrovni 20 000$. Do úvahy však samozrejme treba vziať aj celkovú ekonomickú situáciu vo svete, ktorá je stále extrémne turbulentná. V prípade nepriaznivého vývoja by táto základňa mohla podržať BTC pred hlbším prepadom pod 18 000$.

 

Willy Woo a jeho pohľad na BTC do ďalších rokov

 

Pri pohľade na výrazne poklesy ceny BTC z minulosti vieme povedať, že najväčšia kryptomena z pohľadu trhovej kapitalizácie vždy po medveďom trhu dosiahla nové maximá. V rokoch 2011, 2015, 2019 a 2020, sme zaznamenali až 75% prepady, ale BTC sa vždy spamätal a hodlerov odmenil za ich trpezlivosť. Otázkou tak ostáva iba to, kedy sa dočkáme ďalšieho rastu a výraznou mierou k tomu určite prispeje aj rastúci počet používateľov BTC.

 

Bitcoinu trvalo 6 mesiacov, kým získal prvých 1 000 používateľov a 5 rokov, kým sa ich počet dostal na 1 milión. Dnes ich je viac než 300 miliónov, čo predstavuje 4% celosvetovej populácie. Podľa Willyho Woo sa týmto raketovým tempom dostaneme na miliardu používateľov BTC (12% populácie) už v roku 2025. Treba upresniť, že Willy Woo nehovorí o jedinečných BTC adresách, ale skutočne o jedinečných používateľoch.

V porovnaní s inými podobnými predpoveďami, sa jedná o pomerne optimistický scenár. Tie hovoria o dosiahnutí miliardy používateľov do roka 2030, alebo v prípade predikcie generálneho riaditeľa burzy Coinbase, Briana Armstronga (z mája) do 10 rokov. Pri pohľade na El Salvador, prvú krajinu, ktorá schválila Bitcoin ako zákonné platidlo, Woo hovorí, že počet ľudí používajúcich BTC je takmer totožný s počtom používateľov bankových služieb. To všetko iba za jeden rok od prijatia BTC. Z celkovej populácie si 40% obyvateľov stiahlo elektronickú peňaženku Chivo Wallet, 20 % ju pravidelne používa a bankový účet má podobne 25% obyvateľov.

 

Odhadovať, kam by tieto scenáre v prípade ich naplnenia poslali cenu Bitcoinu, je takmer nemožné a najmä predčasné. Nezriedka sa však spomínajú 6 a viacmiestne cifry, ktoré by nás určite všetkých potešili. Bitcoin sa ale aktuálne musí najprv vysporiadať s prebiehajúcim medvedím trhoma následne môže opäť všetkým ukázať svoju silu.

 

Zdroje:

dailyhodl.com, newsbtc.com, cryptoslate.com, cryptonews.com

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences