Stablecoin Tether opäť v problémoch s úradmi?

Stablecoin Tether (USDT) je podľa celkovej trhovej kapitalizácie s takmer 68 miliardami dolárov treťou najväčšou kryptomenou na trhu. Aj preto investori a obchodníci pomerne citlivo reagujú na všetky negatívne správy o tomto digitálnom aktíve. Spoločnosť, ktorá stojí za USDT bola navyše v minulosti podozrievaná z rôznych nekalých praktík, ktoré ohrozovali investorov a celý trh. Jedno z obvinení sa týkalo aj manipulácie s trhom v kooperácii s kryptomenovou burzou, ktorá navyše patrí rovnakej spoločnosti.

 

Súd nariadil Tetheru, aby predložil na posúdenie finančné dokumenty

 

Sudkyňa Katherine Polk Failla zo súdu v New Yorku nariadila podľa najnovších informácií eminentovi stablecoinu Tether, aby predložil rôzne finančné dokumenty. Tie by mali dokazovať finančné krytie USDT a jedná sa o vyššie spomínaný súdny spor, v ktorom sa tvrdí, že spoločnosť manipulovala kryptomenový trh. Medzi požadované dokumenty patria napríklad účtovné knihy, výkazy ziskov a strát, súvahy a výkazy finančných tokov. Tether tiež musí poskytnúť informácie o účtoch, ktoré vedie na kryptomenových burzách Bitfinex, Poloniex a Bittrex.

Advokáti spoločnosti sa pokúsili zablokovať tento príkaz, nakoľko ho považujú za neprimeraný a zbytočne zaťažujúci. Tether sa tiež snažil argumentovať tým, že zloženie jeho finančných rezerv je komerčne citlivou informáciou a jej odhalenie by mohlo poškodiť ich podnikanie. Súd však dospel k záveru, že tieto dokumenty sú pre posudzovanie finančného krytia stablecoinu nevyhnutné.

 

V podstate sa nejedná o žiadnu novinku a tento súdny spor sa ťahá už roky

 

Súdny spor začal už v októbri 2019 a žalobu vtedy podala skupina investorov, ktorí tvrdili, že Tether a kryptomenová burza Bitfinex sa podieľali na manipulácii trhu. Mali to urobiť tak, že prostredníctvom USDT, ktoré neboli kryté americkým dolárom, nakupovali iné kryptomeny (najmä bitcoin) a tak ovplyvňovali ich ceny. Podľa žalobcov takto spôsobili kryptomenovému trhu škody vo výške viac ako 1 bilión dolárov.

 

Vzniklo to na základe správy vedcov z Texaskej univerzity v Austine z júna 2018. Tá ukázala, že jeden konkrétny veľký hráč na burze Bitfinex použil tokeny Tether na nákup BTC v čase, keď jeho cena klesala, čo viedlo k jej následnému odrazu. Neskoršia štúdia profesora z University of Queensland však ukázala, že vplyv týchto podozrivo dobre načasovaných nákupov nebol až tak štatisticky významný.

 

Tether a Bitfinex samozrejme spomínané obvinenia odmietli a Tether tvrdí, že nový súdny príkaz je len bežnou záležitosťou procesu dokazovania na súde.

 

Algoritmickým stablecoinom hrozí až 2-ročný zákaz

 

S touto témou súvisí aj aktuálna novinka z prostredia amerického zákonodarstva. Údajne v súčasnosti pracujú na komplexnom právnom rámci o regulácii stablecoinov, ktorý by mohol mať zásadný vplyv na operácie v tomto odvetví. Správa uvádza, že algoritmické stablecoiny (typu TerraUSD) by mohli dostať stopku na najbližšie dva roky a ich emitovanie súkromnými spoločnosťami by bolo postavené mimo zákon.

Nový návrh zákona by umožňoval ich vydávanie bankám a nebankovým subjektom, ale iba na základe jasne stanovených záväzných postupov. V prípade bankrotu by bolo zakázané miešať finančné aktíva spoločnosti s peniazmi klientov. K tomuto prístupu doviedol úrady práve pád spoločnosti Terra, pri ktorom klienti stratili obrovské objemy peňazí. Témou sa zaoberá aj FED, ktorý skúma prípadný vplyv projektu digitálneho dolára na ekonomiku a finančné súkromie občanov.

 

Zdroje:

cointelegraph.com, decrypt.co, cryptoslate.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences