Na veľké zmeny sa pripravuje aj Cardano

Po dlho očakávanom a úspešnom hard forku Etherea, sa aktuálne oči kryptomenových nadšencov obrátili na známy projekt s názvom Cardano. Kryptomena Cardano (ADA) je aktuálne ôsmou najväčšou z pohľadu celkovej trhovej kapitalizácie a komunita okolo nej je považovaná za jednu z najvernejších. Vývojári sľubujú, že jej hard fork sa už nebude ďalej odkladať a podľa dostupných dát by mal prebehnúť bezproblémovo. Od zmeny by sme mali očakávať celkovú optimalizáciu siete a najmä zníženie transakčných poplatkov, čo určite poteší všetkých používateľov tohto blockchainu.

 

Hard fork „Vasil“ príde už 22. septembra

 

Obľúbenú kryptomenu Cardano a jej blockchain čaká veľmi podobný scenár, ako iba nedávno Ethereum. To minulý týždeň úspešne prešlo hard forkom pod názvom „The Merge“. Spoločnosť Input Output, ktorá stojí za vývojom aktuálne potvrdila 22. september za konečný dátum nasadenia hard forku s názvom Vasil. Jeho vydanie bolo pôvodne naplánované už na 29. júna, ale údajne boli objavené rôzne drobné chyby a vývoj bol zabrzdený aj kolapsom projektu Terra. Nový dátum je však podľa informácií konečný a nič by ho nemalo ohroziť.

Rozsiahly update siete je zameraný na jej optimalizáciu, zlepšenie škálovateľnosti a interoperability. Komunita bude určite pozorne sledovať aj sľubované zníženie transakčných poplatkov, ktoré sa priamo premietajú aj do ďalších dôležitých súčastí ekosystému (napríklad dApps). Vasil spadá v Cardane do takzvanej Basho éry, ktorú označujú za odrazový mostík ku globálnemu prijatiu tohto blockchainu, nakoľko umožní obrovské zvýšenie objemu spracovávaných transakcií.

 

Charles Hoskinson tvrdí, že všetky relevantné metriky vyzerajú sľubne

 

Aktuálne sa čaká už iba na niekoľko spoločností, ktoré musia updatovať svoje platformy tak, že budú schopné interagovať s novým blockchainom Cardana. Zväčša sa jedná o kryptomenové burzy a tiež spoločnosti, ktoré prevádzkujú rôzne decentralizované aplikácie (dApps). K 15. septembru bolo až 98% percent blokov realizovaných pomocou aktualizovaného softvéru, čo znamená, že takmer všetky tieto spoločnosti už majú svoju časť práce dokončenú. Medzi burzy, ktoré stále pracujú na implementácii patria napríklad Coinbase, XT.com a HitBTC.

 

Spolutvorca Cardana (ADA) Charles Hoskinson ďalej hovorí, že budúci polrok bude pre konkurenta Etherea dobrý, nakoľko vývojári intenzívne pracujú na nových aplikáciách pre ekosystém blockchainu. Cardano je podľa jeho slov jednou z najsilnejších kryptomien a vyzdvihuje aj inovácie a skvelú víziu celého projektu.

 

Ethereum ako „Hotel California of Crypto“

 

Takto označil Ethereum Charles Hoskinson v reakcii na správu, ktorá tvrdí, že výbery ETH stakes budú umožnené až po upgrade Shanghai. Ak by ste náhodou nevedeli, tak pieseň Hotel California hovorí o väzení, z ktorého nikto neutečie. Na internet totiž unikla komunikácia vývojárov Etherea, v ktorej sa rozprávajú o tom, že pre zdravie ekosystému existujú aj dôležitejšie veci, ako čo najrýchlejšie umožnenie výberov pre stakerov. Upgrade Shanghai je pritom očakávaný až 12 mesiacov po hard forku.

Hoskinson spochybňuje celý mechanizmus stakingu Etherea a uvažuje, či neexistuje iný spôsob implementácie Proof-of-Stake, ktorý by si nevyžadoval takéto uzamykanie prostriedkov. PoS Cardana totiž nevyžaduje podobné uzamykanie a staking prebieha priamo z elektronických peňaženiek používateľov. Výbery sú teda výhradne na ich uvážení a nie sú nijak limitované. Rovnako však uznal, že stakeri Cardana sú narozdiel od Etherea často obyčajní ľudia a pri ETH sa jedná o bohaté entity, ktoré si môžu dovoliť drahý hardvér.

 

Zdroje:

cryptoslate.com, dailyhodl.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences