Ethereum Merge príde už tento týždeň

Jedná sa o jednu z najzásadnejších udalostí v kryptomenovom priestore, akej sme boli v celej histórii svedkami. Prechod druhej najväčšej kryptomeny z pohľadu celkovej trhovej kapitalizácie z PoW na PoS bude nepochybne náročnou skúškou, ktorá by mohla určiť ďalšie smerovanie celého sektora. Nakoľko rôzne pohľady na tento prechod sa značne líšia, pozrieme sa, čo by to mohlo priniesť v blízkej budúcnosti. Malý bonus pridáva aj spoločnosť Google.

 

Bank of America: Merge by mohol výrazne zvýšiť inštitucionálne prijatie

 

Prakticky najzásadnejšou výhodou prechodu z PoW (Proof-of-Work) na PoS (Proof-of-Stake) mechanizmus je dramatické zníženie energetickej náročnosti siete. Blockchain Ethereum už totiž nebude využívať na overovanie jednotlivých transakcií ťažiarov a nahradia ich takzvaní validátori.Zárukou ich správneho konania by mal byť (ako vyplýva už z názvu) stake – čiže čiastka, ktorú musia vopred uzamknúť, ak sa chcú zapojiť.

Podľa informácií, ktoré uvádza priamo Ethereum Foundation, by sa mala spotreba elektrickej energie znížiť až o 99%. Práve tento údaj zaujal aj odborníkov z Bank of America a predpokladajú, že by to mohlo zvýšiť záujem inštitucionálnych investorov. V súčasnosti majú totiž niektorí z nich zákaz nakupovania kryptomien, ktoré fungujú na mechanizme PoW.

 

Často diskutovaným problémom však ostáva aj naďalej cena a rýchlosť transakcií siete Ethereum. V tomto smere sa s očakávaným prechodom zmeny pravdepodobne nedočkáme. Riešenie by však mohlo prísť s ďalšími aktualizáciami v budúcnosti.

 

Ethereum ako hlavný uchovávateľ hodnoty

 

V súčasnosti sledujeme na sieti Ethereum odliv inštitucionálnych peňazí, čo je pravdepodobne spôsobené obavami investorov z prechodu na nový mechanizmus konsenzu. Známy kryptomenový analytik InvestAnswers však svojim 444 000 sledovateľom na YouTube tvrdí, že táto situácia sa v budúcnosti môže zásadne zmeniť. Druhé najväčšie krypto aktívum by totiž mohlo stakerom ponúknuť 10% – 15% ročné zhodnotenie, pri pomerne malom regulačnom riziku.

 

Podľa údajov z blockchainu je aktuálne na sieti Ethereum dominantným modelom správania HODL. Znamená to, že rastie počet používateľov, ktorí nie sú ochotní predať. Až 60% investorov drží svoje ETH už viac ako rok a rastie aj počet 7-ročných HODLerov, ktorí aktuálne držia už 2% ponuky ETH. Ethereum navyše sľubuje aj deflačný charakter ich aktíva, pričom deflácia by sa mohla dostať až na úroveň 4%. Tým by o takmer 6% prekonala odhadovanú vnútornú infláciu bitcoinu (BTC) na úrovni 1,7% a ETH by sa mohlo stať novým kráľom uchovávania hodnoty v kryptomenovom priestore.

 

2 zaujímavé informácie na záver

 

Ethereum na mechanizme PoW úplne nekončí a po Merge vznikne fork s názvom EthereumPoW (ETHW). Za EthereumPoW stojí čínsky ťažiar Chandler Guo, ktorý oznámil hardfork Proof-of-Work na Twitteri 27. júla. Podľa nových informácií sa tento fork uskutoční 24 hodín po Merge. Presný čas, spolu s ďalšími detailmi by mali byť zverejnené hodinu pred jeho spustením. O ETHW už prejavilo záujem aj niekoľko búrz a jeho zalistovanie oznámili Poloniex, Bitfinex a Coinbase.

Drobné prekvapenie v podobe „easter egg“ si pre nás pri tejto príležitosti pripravila aj spoločnosť Google. Ak do ich vyhľadávača zadáte pojem „the Merge“ alebo „Ethereum Merge“, zobrazí sa vám odpočet do tejto udalosti spolu s ďalšími údajmi. Technologický gigant Google tak urobil na znak podpory práce, ktorá stojí za projektom Ethereum. Odpočet by mal byť napojený priamo na blockchain a je aktualizovaný v reálnom čase.

 

Zdroje:

decrypt.co, dailyhodl.com, cryptoslate.com, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences