Stablecoiny majú stále na čom pracovať

Kryptomenový trh zažíva v posledných dňoch celkom rušné obdobie a prepady cien najväčších kryptomien už počítame v desiatkach percent. Skúsení obchodníci a investori samozrejme vedia, že na tomto trhu sa nejedná o nič zvláštne a podobná situácia sa v pravidelne opakuje v takzvaných cykloch, ktoré sú bežné aj pri iných trhoch. Tentokrát je však pokles predsa len niečím odlišný a analytici poukazujú najmä na fakt, že jeho spúšťačom a hlavným katalyzátorom je stablecoin.

 

Stablecoiny sú predsa najbezpečnejšie kryptomeny...však?

 

V princípe by sa dalo povedať, že áno. Ako vyplýva už z ich názvu, tieto kryptomeny by mali fixne sledovať cenu podkladového aktíva, ktoré väčšinou predstavuje americký dolár. Stablecoiny množstvo obchodníkov využíva práve počas turbulentných období, kedy by vysoká volatilita mohla vážne ohroziť ich finančné prostriedky. V jednoduchosti by sa dalo povedať, že traderi v týchto časoch sťahujú svoje prostriedky z bežných kryptomien a držia ich v takých, ktoré im poskytujú záruky fiat mien bez toho, aby museli krypto opustiť.

Obľúbenosť a popularita stablecoinov v posledných rokoch rastie aj vďaka tomu, že ich nákup predstavuje jeden z najjednoduchších spôsobov vstupu do sveta kryptomien. Po takomto nákupe navyše máte čas na rozhodnutie, ktorú konkrétnu kryptomenu chcete za nich nakúpiť a viete si aj počkať na ideálnu príležitosť realizácie tohto nákupu. Zároveň však nestrácate čas, ktorý je často potrebný pri rôznych bankových prevodoch pri fiat menách.

 

Kde teda v tomto jednoduchom princípe fungovania môže nastať problém?

 

Vďaka vyššie spomínaným výhodám sa stablecoiny posúvajú z pohľadu celkovej trhovej kapitalizácie na popredné miesta v rebríčku a aktuálne zaberajú až 3 pozície v TOP10. Najväčšou z nich je Tether (USDT), ktorý sa v súčasnosti nachádza na 3. mieste s trhovou kapitalizáciou viac ako 80 miliárd dolárov. Môžete si tak dosť jednoducho predstaviť, že sa nejedná o spoločnosti s malým kapitálom a cieľom každej jednej z nich je samozrejme tvorba zisku.

 

Najjednoduchší model fungovania takejto spoločnosti vyzerá asi takto. Vy im pošlete napríklad 100 dolárov a oni vám na elektronickú peňaženku pošlú 100 coinov v tejto hodnote. Vaše fiat prostriedky následne držia v plnej výške ako podkladové aktívum a sú tak pripravené kedykoľvek od vás spätne odkúpiť coiny a poslať vám fiat menu. Za tieto služby si samozrejme účtujú nejaké drobné poplatky, ktoré tvoria ich zisk. To je však popis ideálneho scenára a ten môžeme pokojne označiť za utopický.

 

V realite sa počínanie týchto spoločností podobá skôr na bankový sektor, ktorý sa snaží podkladové aktíva zhodnocovať vo svoj prospech aj inými spôsobmi, pri ktorých však vždy podstupuje istú mieru rizika. Štandardne sa jedná napríklad o nákup iných kryptomien, akcií, komodít, cenných papierov a dlhopisov. Toto riziko však skryte, ako ich klient, podstupujete spolu s nimi a práve to je kameňom úrazu.

Z rôznych podobných pochybných praktík bol v minulosti obviňovaný aj aktuálne najväčší stablecoin USDT, keď spoločnosť nebola schopná a ochotná preukázať, kde drží prostriedky svojich klientov. Za aktuálnou panikou investorov však stojí iný stablecoin - TerraUSD (UST), ktorý patrí do skupiny algoritmických stablecoinov. Tie pre udržanie svojej fixnej hodnoty využívajú zložitejšie mechanizmy, ktoré môžu byť v prípade zlého nastavenia pomerne ľahko zneužité na manipuláciu trhu. Cena UST sa presne prostredníctvom podobného útoku prepadla až na takmer 0,30$a naspäť k hodnote 1$ sa jej nepodarilo dostať doteraz (aktuálne 0,47$). To je samozrejme pri „stablecoine“, ktorý patril do TOP10 kryptomien obrovský problém a z pohľadu investorov/obchodníkov tak padli praktické jediné cenové záruky tohto trhu. To následne naštartovalo špirálu paniky na celom kryptomenovom trhu a my môžeme aktuálne iba čakať, kde sa to celé zastaví.

 

Vzniknutú situáciu už komentujú aj oficiálne inštitúcie štátov a chystajú sa konať

 

Americký FED varuje pred možnými finančnými rizikami stablecoinov a dodáva, že môžu predstavovať aj ohrozenie finančnej stability celej krajiny. Toto varovanie navyše prichádza v čase, kedy americkí zákonodarcovia hlasne presadzujú tvrdé regulácie stablecoinov. I keď otázka regulovania je v odvetví kryptomien silne rozporuplnou témou, v tomto im asi musíme dať za pravdu. Stablecoiny totiž ani náhodou nie sú klasickými kryptomenami, kde sa môžeme baviť o nejakej slobode. Sú to súkromné spoločnosti, ktoré svojimi obchodnými modelmi pripomínajú skôr bankya prísľuby ich cenovej stability, ktorým ich klienti veria, by niekto skutočne kontrolovať a strážiť mal.

 

Súčasné právne rámce totiž podľa FEDu nezaväzujú tieto spoločnosti k prebratiu akýchkoľvek rizík a následkov, vyplývajúcich zo zjavne možného cenového pádu ich stablecoinov. V týchto situáciách všetky finančné následky jednoducho znášajú klienti, ktorí danej spoločnosti dôverovali.

 

Zdroje:

techstory.in, bitcoinist.com, coinmarketcap.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences