Goldman Sachs prináša na trh pôžičku zabezpečenú bitcoinom

Možno ste sa už zamysleli nad možnosťou vzniku produktu, ktorý by umožňoval získanie pôžičky, či hypotéky, ktorá by namiesto klasickej záruky v podobe napríklad nehnuteľnosti, prijala vaše kryptomeny. Alebo ste sa dostali do situácie, kedy ste nutne potrebovali hotovosť, ale nechceli ste predajom prísť o prípadné zisky prameniace z nárastu hodnoty vašich kryptomien. Goldman Sachs prichádza s revolučným produktom, ktorý toto všetko umožňuje a spája tradičné financie so svetom kryptomien. Tento krok navyše môže výrazne pozitívne ovplyvniť adopciu kryptomien vo svete a k jej vrcholu nám už možno chýba iba jeden dielik skladačky.

 

Čo to znamená pre svet tradičných financií a ako to funguje?

 

Pôžičky majú v ekosystéme tradičných financií extrémne dôležité miesto a rovnako to môžeme povedať aj o kryptomenovom svete, kde sa požičiavanie stalo výnosným zdrojom pasívneho príjmu pre mnoho spoločností a jednotlivcov. Navyše dlhodobo sledujeme obrovský nárast adopcie kryptomien a to nie len zo strany bežných ľudí, ale aj veľkých inštitucionálnych investorov. Bolo tak pravdepodobne iba otázkou času, kedy vznikne podobný produkt, ktorý bude pokrývať rastúci dopyt po riešeniach zahŕňajúcich digitálne aktíva.

Môžeme povedať, že veľké banky s týmto krokom čakali, čo pramenilo najmä z nedôvery voči kryptomenám a bitcoinu. Dnes už však pravdepodobne aj tieto inštitúcie chápu, že možné výnosy majú veľkú prevahu nad rizikom, ktoré dnes zahŕňa hlavne stále značnú volatilitu celého odvetvia a tiež problémy spojené s reguláciami. Napriek tomu však z dôvodu rastúceho dopytu postupne prinášali produkty a služby s priamym napojením na kryptomeny - správa aktív, obchodovanie a investície. Pôžičky, ktoré využívajú kryptomeny ako kolaterál tak predstavujú ďalší logický krok vo vývoji poskytovaných produktov.

 

Ako to vlastne funguje? Princíp je v podstate veľmi jednoduchý. V minulosti bolo pre krypto investora, ktorý z nejakého dôvodu potrebuje premeniť kryptomeny na hotovosť jedinou možnosťou, že ich predal. Tým sa však samozrejme pripravil o prípadné zisky, ktoré mohli vzniknúť z rastu ceny daného aktíva. Prostredníctvom nového produktu Goldman Sachs môže tieto kryptomeny využiť ako kolaterál pôžičky a aj naďalej tak profitovať z rastu ceny. Pri tomto, z pohľadu banky rizikovom type úveru, operujú s takzvanou 24-hodinovou stratégiou riadenia rizík. V prípade prudkého poklesu ceny kryptomeny môže byť kolaterál zlikvidovaný, alebo môžu klienta požiadať o navýšenie zábezpeky o ďalšie aktíva.

 

Možno sme iba krok od vrcholu adopcie kryptomien

 

V tomto smere tradičné financie v podstate iba dobiehajú odvetvie decentralizovaných financií (DeFi), ktoré umožňuje zarábanie na požičiavaní kryptomien aj najmenším (z pohľadu kapitálu) používateľom a to všetko prakticky bez akéhokoľvek zbytočného papierovania. Goldman Sachs tak môžu významne pomôcť k preklenutiu tradičného finančného sveta a decentralizovaných financií.

 

Dôležitá je rovnako aj zmena postoja tejto veľkej banky, ktorá iba pred dvoma rokmi neverila, že kryptomeny sú skutočnou triedou aktív.Dnes ich nie len uznáva ako triedu aktív, ale svojim klientom aktívne ponúka pomerne široké spektrum služieb a produktov s napojením na kryptomeny. Môžu sa tiež pochváliť vlastným tímom pre výskum kryptomien, ktorý pravidelne zverejňuje (zväčša pozitívne naladené) správy o krypto trhu.  Určite to bude mať vplyv na rýchlosť adopcie kryptomien celou Wall Street a je pravdepodobné, že týmto smerom sa začnú uberať aj ďalšie frakcie tradičných financií.

Goldman Sachs však ani zďaleka nepredstavujú jedinú lastovičku, ktorá sa stále viac zaujíma o odvetvie kryptomien. Spoločnosť Microstrategy si iba nedávno zobrala od banky Silvergate pôžičku 200 miliónov dolárov, ktorú kryla bitcoinom a peniaze využila na nákup ďalších BTC. Potvrdzuje to skutočnosť, že bitcoin už nie je vnímaný iba ako vysoko špekulatívna investícia. Dá sa predpokladať, že kroky Goldman Sachs budú postupne nasledovať aj ďalší väčší, ale aj menší hráči.

 

Posledný pomyselný dielik skladačky, ktorý by predstavoval skutočný zlom a definitívne uznanie kryptomien zo strany tradičných financií, je schválenie spotového ETF v USA. Americký FED dostáva množstvo podobných žiadostí od rôznych spoločností, no zatiaľ všetky zamietol. Analytici však predpokladajú, že k schváleniu prvého spotového ETF môže prísť už čoskoro a zhodujú sa, že následne môžeme byť svedkami dlhotrvajúceho bull runu bitcoinu, pri ktorom prakticky neexistuje strop hodnoty.

 

Zdroje:

bitcoinist.com, dailyhodl.com, techstory.in, newsbtc.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences