Krypto investori sú v dlhodobom horizonte naladení extrémne pozitívne

Prieskumy ukazujú, že investori veria kryptomenám v stále väčšej miere a inštitucionálni dokonca v mnohých ohľadoch predbehli retail. To by malo pre digitálne aktíva predstavovať dobré správy do budúcna a predviesť svoju silu by mohli najmä v prípade väčšej finančnej krízy, ktorú mnoho ekonómov vidí doslova za rohom. Ak by sa tieto predpoklady naplnili a kryptomeny by sa pre investorov stali posledným bezpečným prístavom, mohli by sme byť opäť svedkami zaujímavého rastu a to nie len z pohľadu bitcoinu, ale aj celého odvetvia.

 

Až 80% inštitucionálnych investorov očakáva, že kryptomeny prekonajú tradičné investície

 

Vyplýva to z nedávneho prieskumu spoločnosti Bitstamp, ktorý bol uskutočnený na vzorke 28 563 účastníkov z 23 krajín sveta. Jedná sa tak o dostatočne široký záber a možno teda predpokladať, že jeho výsledky do veľkej miery odzrkadľujú zmýšľanie investorov. Väčšiu časť opýtaných tvorili retailoví investori (23 113) a zvyšok sú inštitucionálni investori (5 450). Možno by ste očakávali, že miera dôvery v kryptomeny bude vyššia v skupine retailových investorov, ale realita bola úplne opačná.

 

Tomu, že sa kryptomeny stanú v najbližšom desaťročí mainstreamom verí 75% retailu a až 88% inštitucionálnych investorov. Tu by sme možno dodali, že kryptomeny v mnohých ohľadoch za mainstream už dlhšie považovať určite môžeme. Ako už bolo napísané, až 80% z nich si tiež myslí, že kryptomeny v tomto období dokonca prekonajú tradičné investície. Podobný názor má pomerne prekvapivo „iba“ 50% retailových investorov. Z týchto dát je možné čítať, že odborníci začínajú chápať potenciál tohto stále mladého odvetvia.

Pre kryptomeny sa jedná určite o výborné správy, nakoľko bez veľkých investorov by bola adopcia digitálnych aktív výrazne pomalšia. Prieskum tiež ukázal, že 70% investorov považuje kryptomeny za dôveryhodné a 68% z nich aktívne odporúča túto triedu aktív vo svojich investičných stratégiách. Tomuto trendu sa nemôžeme čudovať, nakoľko bitcoin je jednoznačne najvýkonnejším aktívom desaťročia a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to v budúcnosti malo zásadne zmeniť.

 

Kryptomeny môžu byť v najbližšej finančnej kríze jediným bezpečným prístavom

 

Práve v tomto zmysle sa v nedávnom rozhovore na YouTube kanále Bankless vyjadril Dan Morehead, ktorý je zakladateľom a CEO spoločnosti Pantera Capital. Dôvodom jeho optimistického pohľadu na budúcnosť kryptomien je okrem iného aj to, že za posledné roky vidíme zásadný nárast miery adopcie tejto triedy aktív a neustály prílev nových ľudí. Morehead ich označil za inteligentných ľudí, ktorí zjavne čítajú, začínajú rozumieť problémom tradičných financií a vďaka tomu vidia, čo sa blíži.

 

Vyjadril obavu, že v prípade rozsiahleho kolapsu finančných trhov budú zasiahnuté všetky triedy aktív a investori sa pred týmto chaosom nebudú mať prakticky kam schovať. Najzásadnejší problém vidí v sprísňovaní menovej politiky prostredníctvom zvyšovania úrokových sadzieb, čo je priamo naviazané takmer na všetko a okrem dlhopisov tak budú ovplyvnené aj akcie a nehnuteľnosti.

 

Kryptomeny by mali práve v tomto momente ukázať svoju nezávislosť a to aj napriek tomu, že v súčasnosti v krízových situáciách korelujú s akciami. Morehead nevidí dôvod na to, aby aktívum ako napríklad bitcoin zaujímalo, či sú sadzby na úrovni nula, päť, alebo desať percent. Kryptomeny by mali ostať voči týmto zmenám ľahostajné a celý segment by sa mal postupne separovať od súčasnej korelácie s akciami.

 

Prečo kryptomeny aktuálne stagnujú a čo môžeme očakávať v najbližšom desaťročí?

 

Na túto tému sa vyjadril známy a široko sledovaný krypto analytik Michaël van de Poppe. Ten tvrdí, že aktuálna situácia ceny bitcoinu (BTC) sa javí ako následok stále neistej post-covidovej situácie vo svete. Všeobecná neistota je samozrejme podporená aj prebiehajúcim vojenským konfliktom na Ukrajine a jej finančnými dôsledkami na trhoch.

 

Bitcoin sa však podľa jeho názoru správa veľmi podobne, ako v polovici roka 2020 tesne predtým, než odštartoval bull run, ktorý cenu dostal na nové historické maximá. Aktuálne teda môžeme byť svedkami nudného obdobia akumulácie, ktorá síce trvá už 4 mesiace, ale v prípade jednoznačnej cenovej akcie môže prísť extrémne rýchly prelom. Svoje predpoklady podporuje viacerými dátami a tiež on-chain analýzou, z čoho mu v kombinácii s dlhým obdobím akumulácie vychádza, že únik z tejto štruktúry bude pravdepodobne veľký. Analytik tak potvrdzuje svoj dlhodobý bullish postoj k najväčšej kryptomene podľa celkovej trhovej kapitalizácie.

Vízia budúceho cenového vývoja do najbližšieho desaťročia je však pravdepodobne ešte pozitívnejšia. Ak sú totiž posledné roky čo i len náznakom budúcnosti, krypto investori sa určite nemajú čoho báť. Je dôležité, aby sa vo svete vyriešili problémy s reguláciami kryptomien, aby sme mali prístup ku kvalitnejším koncovým produktom krypto spoločností a v neposlednom rade, aby sa podarilo v čo najväčšej možnej miere zamedziť rôznym hackom a krádežiam kryptomien. Za predpokladu úspešného zvládnutia týchto podmienok môžeme byť podľa analytikov svedkami toho, že bitcoin (BTC) by predbehol dokonca aj také aktívum, akým je zlato. Jedná sa samozrejme o super optimistickú prognózu, ktorá však určite nie je úplne mimo realitu.

 

Zdroje:

dailyhodl.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences