Elon Musk získal Twitter: Čo to môže znamenať pre svet kryptomien?

O záujme známeho podnikateľa Elona Muska o získanie akcionárskeho podielu v jednej z najväčších sociálnych sietí sa hovorilo už dlhšiu dobu. Twitter je platformou, ktorú Musk aj osobne využíva, ale zároveň sa jedná aj o priestor, kde bol často obviňovaný aj z ovplyvňovania cien kryptomien. Myšlienka odkúpenia väčšinového podielu sa tak okamžite stala predmetom horlivých diskusií a pozitívne nebola prijatá ani zo strany akcionárov Twitteru. Zdá sa však, že situácia sa zmenila a podľa najnovších správ Musk získa tento podiel za astronomickú čiastku 43,4 miliardy dolárov. Aké dopady to však môže mať na jednotlivé kryptomeny a na samotnú sociálnu sieť, ktorú denne používajú milióny ľudí z celého sveta?

 

Podarilo sa - Elon Musk pravdepodobne získa väčšinový podiel v spoločnosti Twitter

 

Už začiatkom tohto mesiaca sa Elon Musk vyjadril, že má záujem o získanie podielu v Twitteri a 4. apríla sa mu prostredníctvom nákupu akcií podarilo toto vyjadrenie naplniť - získal 9,2% spoločnosti. Dostupné informácie nasvedčovali, že akcionárom sa tento nákup veľmi nepozdával a dokonca chceli využiť aj obranné mechanizmy, ktoré slúžia na zastavenie prípadného ovládnutia spoločnosti jednou osobou. Iba o niekoľko dní neskôr potvrdil tento úmysel aj samotný Elon Musk, no zdalo sa, že získanie väčšinového podielu bude prinajmenšom problematické.

Situácia sa však zjavne zmenila a na stole je dnes finálna ponuka, ktorá znamená, že Musk sa skutočne stane väčšinovým akcionárom spoločnosti Twitter. S najväčšou pravdepodobnosťou sa už čaká iba na vyjadrenia zo strany regulátorov. Pri hodnote 43,4 miliardy dolárov sa jedná o pravdepodobne najväčšiu akvizíciu vo svete technologických spoločností. Cena akcií narástla v porovnaní zo začiatkom mesiaca o 38% a predávajúci akcionári by mali dostať za každú akciu 54,2 dolára.

 

Aké má 50-ročný podnikateľ s platformou sociálnej siete plány?

 

Nákup je zaujímavý aj z pohľadu minulosti, nakoľko Elon Musk bol obviňovaný z ovplyvňovania cien kryptomien a robil tak práve prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Twitter. Samozrejme sa to nedá tvrdiť s úplnou istotou, ale napríklad cena bitcoinu bola v minulosti pravdepodobne ovplyvnená aj jeho vyjadreniami. Rovnako je spájaný aj so známou meme kryptomenou Dogecoin, ktorá pôvodne vznikla ako vtip. Sám sa dokonca označil ako „Dogefather“, čím zjavne vyjadril podporu tejto kryptomene. Každopádne mu určite nemôžeme uprieť ani zásluhy na spopularizovaní kryptomien ako takých.

Už po prvotnom nákupe akcií sa začali vynárať špekulácie o možnom hlbšom prepojení Twitteru a kryptomien. Elon sa v rozhovore vyjadril, že 16-ročná platforma Twitter má obrovský potenciál a je dôležité, aby ľudia mali priestor pre slobodné vyjadrovanie v medziach zákonov. Hovorí sa aj o možnosti zrušenia banu pre bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý však povedal, že sa na Twitter nechystá vrátiť ani ak by sa tak stalo. Ďalšou ohlásenou novinkou by malo byť pridanie tlačidla pre úpravu tweetov po ich zverejnení a tiež overovanie identity používateľov.S platformou, kde používatelia môžu vystupovať pod anonymným profilom, sa možno budeme musieť nadobro rozlúčiť, čo však v dnešnej dobe plnej dezinformácií nemusí byť na škodu veci. Elon Musk vyjadril aj zámer zverejnenia zdrojového kódu Twitteru, čo by malo prispieť k jeho dôveryhodnému fungovaniu.

 

„Do Twitteru som investoval, lebo verím v jeho potenciál stať sa platformou slobodného prejavu pre celý svet a tiež, že práve sloboda prejavu je spoločenským imperatívom fungujúcej demokracie. Spoločnosť však nebude prosperovať ani slúžiť tomuto účelu vo svojej súčasnej podobe. Twitter sa ako súkromná spoločnosť musí pretransformovať.“

Elon Musk

 

Na tieto správy reagovala aj spomínaná kryptomena Dogecoin (DOGE), ktorá sa vďaka Elonovi Muskovi a jeho nákupu opäť vyšvihla do prvej desiatky kryptomien v celkovej trhovej kapitalizácii (podľa CoinMarketCap). Jej cena narástla o 20%, ale stále je iba na polovici hodnoty spred roka. Mierne narástla aj hodnota bitcoinu (BTC) a Etheru (ETH). Podrobnejšie plány pre hlbšiu implementáciu kryptomien do platformy Twitteru zatiaľ nie sú známe. Ako sa vízie známeho podnikateľa premietnu do reálneho fungovania sociálnej siete sa pravdepodobne dozvieme v najbližších mesiacoch.

 

Zdroje:

techstory.in, bitcoinist.com, dailyhodl.com, newsbtc.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences