Turbulentná situácia na krypto trhu zamávala aj s bitcoinom

Krypto investori z celého sveta doslova krvácajú a z trhu boli za krátky čas vymazané miliardy dolárov. Bitcoinu sa dokonca podarilo dosiahnuť aj historicky nelichotivý rekord a obchodníci hľadajú na grafe lokálne dno. Všetko to však spôsobil v podstate iba jeden projekt a následná panika nám ukazuje hlavne to, že veľká časť peňazí v bitcoine je čistá špekulácia a investori stále vôbec nechápu hodnotu kryptomien a výhody, ktoré svojim používateľom ponúkajú.

 

Likvidácie dosiahli naozaj obrovské čísla

 

Minulý týždeň môžeme z pohľadu kryptomenového trhu označiť za extrémny a mnoho investorov naň určite nebude spomínať s láskou. Pád jedného z najväčších stablecoinov (UST) prišiel vo veľmi nevhodnom čase, kedy bola situácia na trhu už aj tak dosť napätá. Prostredníctvom organizovaného útoku na tento algoritmický stablecoin prišli investori o desiatky miliárd dolárov, čo vyvolalo obrovskú paniku, ktorá sa následne preniesla na všetky relevantné kryptomenové aktíva.

 

Snaha o obnovenie fungovania spomínaného stablecoinu navyše zaplavila trh množstvom BTC (až 80 000) a spôsobila tak prudký pokles ceny najväčšej kryptomeny. Podľa analytickej spoločnosti CoinGlass prišli obchodníci s bitcoinovými derivátmi v rozsahu niekoľkých dní o viac než 1,2 miliardy dolárov. To je zároveň dvojnásobok likvidácií z týždňa predtým, kedy dosiahli úroveň 542 miliónov dolárov. Podľa ďalších štatistík CoinGlass bola na všetkých krypto aktívach iba za jeden deň (8. mája) z trhu vymazaná hodnota 1 miliardy dolárov, čo je trojmesačný rekord.

 

Bitcoin prekvapil novým negatívnym rekordom

 

Jedná sa o rekord v po sebe nasledujúcich červených týždenných sviečkach. Ich historicky maximálny počet bol stanovený v roku 2014, kedy BTC klesalo celých 6 týždňov po sebe. Bitcoin vtedy v rozsahu dátumov 25. august až 6. október klesol podľa údajov BitStampu z 507 na 323 dolárov.

Aktuálne na grafe vidíme už 7 týždenných červených sviečok, čo je pri najväčšej kryptomene naozaj bezprecedentné. Cena bitcoinu sa tak dostala na úrovne, ktoré sme naposledy mohli sledovať koncom roka 2020 a na krátko klesla dokonca až pod hladinu 30 000 dolárov. Analytici sa však nezhodujú v tom, či sa aktuálne pozeráme už na lokálne dno, alebo bude pokles ceny BTC naďalej pokračovať. Will Clemente, hlavný analytik spoločnosti Blockware, povedal, že na základe viacerých indikátorov BTC pravdepodobne dosiahlo „multigeneračné“ dno a verí v jeho odraz. Opačný názor majú analytici z Huobi Research Institute, ktorí ostávajú bearish a tvrdia, že dno ešte len príde. Barry Jiang načrtol, že pred odrazom sa najprv pozrieme na hladinu 20 000 – 25 000 dolárov.

 

Údaje z Bitfinexu hovoria, že sme pravdepodobne dosiahli dno

 

Veľmi dobrým indikátorom dosiahnutia lokálneho dňa sú long pozície, ktoré môžu poskytnúť určitý prehľad o stave trhu a tiež o tom, kam by sa cena mohla v blízkej budúcnosti uberať. Tieto pozície dosiahli na Bitfinexe historické maximum a za jeden deň zaznamenali až 60% nárast. Tento spike je jedným z najagresívnejších pohybov nahor, aký kedy na tejto platforme vôbec zaznamenali.

Zaujímavým doplnením tejto štatistiky je určite aj pohľad na short pozície. Ich vývoj naznačuje, že obchodníci využili pokles trhu a volatilitu z minulého týždňa, ale aktuálne svoje ziskové pozície uzatvárajú. Spolu so 60% nárastom long pozícií to naznačuje, že by mohol prísť čas pre býkov. CTO Bitfinexu, Paolo Ardoino označil túto etapu ako akumuláciu a dodáva, že veľryby aktuálne získavajú BTC za zľavnenú cenu.

 

Má teda zmysel investovať aktuálne do bitcoinu?

 

Z pohľadu obchodníkov, ktorí v súčasnosti hľadajú na BTC grafe lokálne dno je situácia pomerne komplikovaná. Jedna skupina sa teší zo „zľavy“ a nakupuje, a druhá stále očakáva hlbší pokles, ktorý následne využije vo svoj prospech. Kto mal pravdu sa pravdepodobne dozvieme v horizonte niekoľkých týždňov.

 

Bitcoin však toho ponúka omnoho viac a to najmä z pohľadu investorov, ktorí sa na toto aktívum pozerajú v dlhodobejšom horizonte. Dá sa tak povedať, že nákup najväčšej kryptomeny sa pri zmene jej vnímania oplatí vždy. BTC umožňuje každému, aby sa odpútal od fungovania bežných fiat peňazí, ktoré sú naviazané na vlády štátov a ich rozhodnutia. O riziku, ktoré so sebou prináša aktuálne nestabilná geopolitická situácia, pravdepodobne ani nemusíme písať. Zároveň žijeme v dobe digitálnych platieb, kedy o nás banky vedia viac, než by sa nám páčilo a prakticky rozhodujú o tom, ako môžeme so svojimi financiami narábať. Bitcoin je excelentným nástrojom, ktorý svojim používateľom vracia vo svete financií súkromie a túto výhodu by sme určite nemali podceňovať. Jej pozitíva sa nám bohužiaľ môžu ukázať už čoskoro.

 

Zdroje:

decrypt.co, cryptoslate.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences