Staking platforma Lido DAO

Lido DAO je stakingové riešenie dostupné na ETH 2.0. Keďže staking ETH Beacon Chain uzamkne aktíva, Lido DAO umožňuje, aby aktíva boli prekonvertované na liquid aktíva a použité pre iné protokoly. Termín liquid stakingu sa vzťahuje na prijímania liquid tokenov výmenou za vkladanie tokenov. Liquid tokeny je možné použiť na stakingv iných blockchainových protokoloch.

Spoločnosť Lido, ktorá bola založená v decembri 2020, niekoľko týždňov po spustení ETH 2.0, riadi DAO. Niektorí kľúčoví členovia Lido DAO sú P2P Capital, KR1 a Semantic Ventures. Podporujú ju aj renomovaní investori ako Kain Warwick, Banteg a Julien Bouteloup.

Lido je užívateľský prívetivé, decentralizované riešenie, ktoré znižuje prekážky vstupu pre staking. Umožňuje vám vložiť len zlomok ETH na Ethereum 2.0 a zarábať si tak pasívny príjem.

Okrem toho odstraňuje nutnosť pochopenia technických záležitostí alebo udržiavania vášho systému v prevádzke 24/7. Aby sa veci zlepšili, Lido ponúka Liquid Staking na vyriešenie problému likvidity pri tradičnom stakingu. V rámci toho vám Lido ponúka ďalší token ERC20 s názvom stETH na základe pomeru 1:1 za ETH, ktorí zamknete. Rovnako ako vaše ETH, môžete obchodovať a prenášať svoje stETH cez decentralizované finančné protokoly.

Keď zamknete svoj ETH na Lido, budete mať nárok na odmeny ETH úmerné veľkosti vášho vkladu v porovnaní s celkovým vkladom ETH.

Ako funguje?

Používatelia, ktorí chcú zamknúť tokeny s Lido, vkladajú svoje ETH do inteligentného kontraktu Lido, ktorý funguje na Ethereum. Používateľ na oplátku získa stETH, čo je tokenizovaná verzia ETH zamknutého v Lido. Držitelia stETH môžu použiť token na účasť v iných decentralizovaných protokoloch. Tokeny stETH sú razené pri vklade a spálené pri výbere.

Zamknuté ETH sa distribuujú medzi operátorov uzlov, ktorých vyberie Lido DAO. Operátori uzlov spúšťajú overovacie uzly v mene protokolu. Uložené ETH je potom uzamknuté v zmluve o vklade.

Oracle sa používajú na komunikáciu medzi reťazcom Lido a reťazcom Ethereum. Presnejšie povedané, veštci sledujú zostatky validátorov v reťazci Lido. Tieto údaje denne posielajú do smart kontraktu Lido-Ethereum. Zostatok validátora môže stúpať, pretože dostáva odmeny a klesať v dôsledku sekania a staking pokút.

Pri každej aktualizácii, ktorú oracle odošle, sa pomer tokenov stETH prepočíta. Ak sú odmeny za staking vyššie ako sankcie za zníženie, dosiahne sa zisk. Zostatok stETH sa zvyšuje o rovnakú hodnotu. Protokol uplatňuje na odmeny za staking poplatok vo výške 10 %, z ktorých polovica sa rozdelí prevádzkovateľom uzlov a rozdelí sa podľa ich podielu na celkovej hodnote stakingu. Druhá polovica ide do pokladnice Lido.

Proces na platforme Lido DAO možno rozdeliť do troch hlavných častí:

Zamknutie: Používatelia si môžu vybrať akúkoľvek sumu, ktorú chcete zamknúť. Lido dostane množstvo ETH zamknuté používateľmi.

Mintovanie: Na oplátku za ETH Lido vracia mintované alebo natívne liquid tokeny ERC20 (stETH). Hodnota vrátených mincí je v pomere 1:1 so skutočným množstvom ETH zamknutými používateľmi.

DeFi: tokeny stETH možno použiť v celom ekosystéme DeFi, čím sa eliminuje potreba uzamykať násobky ETH na získanie odmien.

Platforma Lido DAO umožňuje používateľom vložiť toľko ETH, koľko používatelia môžu, na reťazec Beacon Chain bez toho, aby ich zamykali, pričom za vykonanie procesu získavajú 10% poplatok.

Čo je LDO?

LDO je token riadenia Lido DAO, ktorý uľahčuje cieľ stakingovej platformy vybudovať dôveryhodnú liquid stakingovú službu. Funguje s decentralizovaným vlastníctvom a rozhodovanie nezávislej štruktúry Lido, pričom rozhodnutia o riadení v komunite Lido DAO sa vykonávajú na základe LDO.

                                                       

Držitelia LDO môžu hlasovať pri akomkoľvek rozhodnutí, ktoré bude formovať budúcnosť platformy. To umožňuje každému vyjadriť svoj názor, čím sa zachováva decentralizácia.

Od decembra 2020 boli tokeny LDO úplne uzamknuté na jeden rok. Od decembra 2020 do decembra 2021 by sa mohli používať na riadenie, ale nikam sa neprenášať. Od decembra 2021 boli odomknuté a uvoľnené na pohyb po jednotlivých blockchainoch.

LDO predovšetkým poskytuje práva na správu a riadenie členom komunity Lido. Každý, kto je držiteľom LDO, má právo hlasovať v akomkoľvek rozhodovacom procese, pričom výška LDO, ktorú zamknú, určuje jeho hlasovaciu silu.

stETH

stETH je token, ktorý predstavuje zamknuté ETH v Lido, ktorý kombinuje hodnotu počiatočného vkladu navýšeného o odmeny za staking. Tokeny stETH sú razené pri vklade a spálené pri vybratí. Zostatky tokenov stETH sú naviazané 1:1 na ETH, ktorý je zamknutý pomocou Lido. Zostatky tokenov stETH sa aktualizujú, keď oracle každý deň ohlási zmeny celkového vkladu.

Tokeny stETH možno použiť tak, ako by ste použili ETH, čo vám umožní získať odmeny za staking ETH 2.0 a zároveň ťažiť z výnosov v rámci decentralizovaných financií.

Staking platforma

Platforma Lido umožňuje používateľom pripojiť sa ku kryptopeňaženke a zamknúť akékoľvek množstvo ETH. Ako už bolo spomenuté, výmenný kurz pre ETH k stETH je 1:1, s transakčnými nákladmi 38,40 USD a poplatkom za odmenu vo výške 10 %, ktorý sa odpočítava z celkovej sumy odmien. 

Curve

Curve je výmenný fond likvidity užitočný pre obchodovanie so stablecoinmi na Ethereu, ktorý umožňuje získať a používať stETH.

MakerDAO

Platforma MakerDAO umožňuje používateľom pripojiť sa ku kryptopeňaženke a používať tokeny stETH ako kolaterál na získanie pôžičiek.

Lido Referral Program

Prostredníctvom tohto programu môže referrer zarobiť 1 % z celkového vkladu ETH prostredníctvom svojho odkazu v tokenoch LDO. Lido DAO spustilo režim whitelist pre programy referral, čo znamená, že odmeny dostávajú iba partneri schválení Lido DAO.

Riadenie

Používatelia môžu predkladať návrhy na diskusiu do riadiacej platformy pre Lido DAO, vrátane návrhov na zlepšenie Lido (LIP) pre aktualizácie základných protokolov. Návrh musí pred odoslaním spĺňať požiadavky na dokumentáciu a formát a bude ručne skontrolovaný editorom. Komunita má potom možnosť diskutovať o LIP na forum.lido.com. Keď sa návrh bude považovať za dostatočne kvalifikovaný, pridá sa k výzve na riadenie, kde sa o ňom môže diskutovať o zahrnutí do budúcej inovácie platformy.

Lido tiež používa fórum Snapshot na hlasovanie mimo reťazca, ktoré je určené ako signalizačná platforma na určenie sentimentu návrhu pred spustením hlasovania v reťazci.

Zdroje:

https://www.ledger.com/academy/what-is-lido,https://learn.bybit.com/altcoins/what-is-lido-dao-token-ldo/#11,https://messari.io/asset/lido-dao/profile

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences