Kryptomeny robia počas vojny to, čo vždy - nestranne slúžia

Situácia, ktorú v posledných dňoch sledujeme na Ukrajine predstavuje niečo, čo si pravdepodobne takmer nikto nevedel v 21. storočí ani predstaviť. Ruská federácia na čele s prezidentom Vladimirom Vladimirovičom Putinom napadla svojho suseda Ukrajinu a spustila tak už niekoľko dní trvajúcu inváziu, proti ktorej sa postavil takmer celý svet. Štáty následne pristúpili k prijatiu rozsiahlych sankcií a tie aktuálne doslova drvia ruskú ekonomiku. V tejto súvislosti sa samozrejme začali častejšie skloňovať aj kryptomeny, ktoré si však zachovávajú svoj status neutrálneho prostriedku výmeny.

 

Prostredníctvom kryptomien pomáhajú Ukrajine ľudia z celého sveta

 

Ukrajina od začiatku konfliktu prijala v kryptomenách dary v hodnote desiatok miliónov dolárov. Kryptomenová komunita sa opäť raz spojila pre dobrú vec a na elektronických peňaženkách vlády sa postupne hromadia kryptomeny ako bitcoin, ether, polkadot a množstvo ďalších altcoinov. Ukrajinskí predstavitelia zverejnili adresy týchto peňaženiek a podľa informácií budú pribúdať aj ďalšie kryptomeny. Do tejto iniciatívy sa zapojili aj čelní predstavitelia kryptomenových búrz a projektov, ktorí na podporu Ukrajiny prispeli milióny. Na ETH peňaženke vlády sa dokonca nachádza aj CryptoPunk NFT v hodnote približne 200 000 dolárov.

 

Vláda sa prostredníctvom príspevku na Twitteri poďakovala za všetky príspevky a vyhlásila, že každý kto sa do zbierky zapojil dostane prostredníctvom airdropu odmenu. To sa nestretlo s úplne pozitívnymi reakciami a mnoho ľudí namieta, že sa jedná o formu ICO, ktorá navyše okrem humanitárnej pomoci môže slúžiť aj na financovanie vojenských (i keď obranných a oprávnených) aktivít. Tieto súdy sú však pomerne predčasné a s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude jednať len o NFT, ktoré naozaj bude predstavovať iba symbolické poďakovanie za podporu. Každopádne si musíme počkať na bližšie vyjadrenia vládnych predstaviteľov, ktorí teraz majú určite dôležitejšie starosti.

 

Bitcoin (BTC) sa dostal medzi 15 najhodnotnejších mien na svete

 

Stalo sa tak po tom, čo rozsiahle sankcie voči Ruskej federácii poslali rubeľ na rekordné minimá. Ten sa za niekoľko dní prepadol už o desiatky percent a tento stav sa nedarí brzdiť ani ruskej centrálnej banke, ktorá v reakcii zvýšila úrokové sadzby z 9,5% na 20%. Pre zaujímavosť, bitcoin z pohľadu trhovej kapitalizácie už predbehol národné meny Thajska, Saudskej Arábie, Mexika a Izraelu.

Aktuálne sa tak nachádza na 14. mieste, čo je až 3 priečky pred ruským rubľom (17. miesto). Treba však povedať, že na prekonanie ďalšieho pomyselného súpera, švédskeho franku, by potreboval nárast hodnoty aspoň o 52%. Trhová kapitalizácia bitcoinu už navyše predbehla aj spoločnosti ako Meta, Visa, JP Morgan Chase a podobne.

 

Kryptomenové burzy nebudú zmrazovať účty ruských obyvateľov

 

Z vyjadrení najväčších kryptomenových búrz vyplýva, že napriek aktuálnej situácii nepristúpia k paušálnemu zmrazovaniu účtov na základe štátnej príslušnosti. Požiadali o to Ukrajinské úrady, ktoré argumentujú tým, že kryptomeny predstavujú alternatívnu platobnú metódu, ktorá môže byť využívaná na obchádzanie tvrdých sankcií. To sa samozrejme nedá vylúčiť, avšak kryptomeny zo svojej podstaty vždy musia ostať neutrálne a ich blokovanie by mohlo do budúcna predstavovať veľmi nešťastný a vážny precedens.

Burzy jednoznačne deklarovali, že v zmysle prijatých sankcií pristúpia k nekompromisnému zablokovaniu prostriedkov osôb, ktoré sa priamo ocitnú na sankčných zoznamoch. Mnoho z nich navyše prijalo opatrenia smerujúce k obmedzeniu, alebo úplnému zákazu nákupu kryptomien za ruskú štátnu menu. Treba si tiež uvedomiť, že kryptomeny naopak pomáhajú občanom Ruskej federácie pri odpútaní sa od vládneho (čoskoro možno aj oficiálne zločineckého) systému. Dá sa tiež predpokladať, že ich využívanie je spojené s väčším všeobecným povedomím o situácii vo svete, ktoré je v tejto krajine veľmi slabé.

 

Zdroje:

decrypt.co, cryptonews.com, cryptoslate.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences