Sankcie EÚ voči Rusku sa zameriavajú aj na kryptomeny

Ruská federácia sa kvôli pretrvávajúcemu konfliktu na Ukrajine dostáva do stále väčšej diplomatickej a najmä ekonomickej izolácie. Európska únia a ďalšie krajiny z celého sveta postupne sprísňujú sankcie namierené proti tejto jadrovej veľmoci a jej čelným predstaviteľom. Týkajú sa predovšetkým importu a exportu strategických surovín a tiež rôznych technológií. Takmer okamžite sa vynorila aj otázka, či Rusko nebude schopné obchádzať likvidačné sankcie prostredníctvom kryptomien.

 

Rusko treba zasiahnuť tam, kde ich to najviac „bolí“

 

Zdá sa, že práve v zmysle tejto myšlienky vznikajú návrhy na rôzne sankcie voči Ruskej federácii. Jednotlivé štáty, ktoré odsudzujú ruskú agresiu postupne pritvrdzujú a snažia sa, aby boli sankcie čo najlepšie zacielené. Dôraz sa kladie najmä na dovážané nerastné bohatstvo, ktoré pre Rusko predstavuje obrovský a priam kľúčový zdroj príjmov. Niektoré krajiny už pristúpili k úplnému zákazu dovozu ruskej ropy. V tomto smere mali napríklad v USA značne jednoduchší postup, nakoľko ruská ropa predstavuje iba 2% celkového importu. Pre porovnanie v Európe, kde sa s podobným rozhodnutím váha omnoho viac, je to v priemere až 20%.

 

Balík nových sankcií zahŕňa okrem iného aj zákaz dovozu uhlia a tiež úplný zákaz transakcií a zmrazenie aktív 4 ruských bánk, ktoré sú teraz prakticky odrezané od prístupu k trhom. Rovnako sa zakázalo aj poskytovanie finančného poradenstva pre bohatých rusov, čím sa sleduje sťaženie schovávania majetku v rôznych európskych inštitúciách. Európska únia zároveň rozšírila sankcie tak, aby zahŕňali aj vysokohodnotné služby spojené s kryptomenovými aktívami.

 

Cieľom EÚ je odstrániť medzery v sankciách, ktoré by mohli v Rusku zneužívať

 

Podľa zverejnených vyjadrení Európska komisia víta sériu nových sankcií a reštriktívnych opatrení voči Putinovmu režimu. Po začiatku invázie sa ozývalo mnoho hlasov, ktoré tvrdili, že Rusko môže sankcie obchádzať prostredníctvom kryptomien. Kryptomeny by však aktuálne s najväčšou pravdepodobnosťou ani zďaleka nedokázali pokryť kompletné fungovanie ruskej ekonomiky a tak obchádzanie sankcií touto formou ostáva iba v rovine spoločností, alebo jednotlivcov.

Zatiaľ nie je úplne jasné, čo si EÚ predstavuje pod slovným spojením „vysokohodnotné služby spojené s krypto aktívami“. Môžeme predpokladať, že sa bude jednať o zmenárenské služby a tiež prístup k platformám kryptomenových búrz. Únia sa pohráva aj s myšlienkou úplného zákazu používania elektronických peňaženiek bez KYC overenia, čo je samozrejme utópia. Ruský premiér Michail Mišustin povedal, že Rusi držia v kryptomenových aktívach viac než 130 miliárd dolárov, čo je v rámci krajiny porovnateľné napríklad s držaním zlata v hodnote 140 miliárd dolárov. To samozrejme nie je najmenšia čiastka a aj preto sa EÚ v najnovšom sankčnom balíku zamerala aj na tieto aktivity.

 

Kryptomeny sa však dajú zneužiť aj iným spôsobom

 

Za posledné roky vygenerovali ransomware útoky obrovské „zisky“ a to hlavne skupinám, ktoré sú spájané práve s Ruskom. Pri tomto type útoku predstavujú dáta napadnutého subjektu rukojemníka a kryptomeny sú využívané ako forma výkupného. Útočníci tak môžu prostredníctvom rôznych praktík mixovania kryptomien doslova zmiznúť z radaru úradov, ktoré sa starajú o vyšetrovanie trestných činov. V tomto zmysle sa vyjadril aj Crane Hassold, bývalý agent FBI a súčasný riaditeľ Threat Intelligence v cloudovej bezpečnostnej spoločnosti Abnormal Security, ktorý tvrdí, že kryptomeny sú pre ransomware útoky primárnou voľbou.

Nedávna správa OSN podobne odhalila, že Severná Kórea, ktorá už dlhé roky čelí pravdepodobne najtvrdším sankciám na svete, čiastočne financovala svoje jadrové ambície práve prostredníctvom kryptomien. Medzi ďalšie metódy obchádzania ekonomických sankcií patrí aj ťažba kryptomien, pri ktorej vymieňate elektrickú energiu za relatívne anonymnú kryptomenu a tiež využívanie kryptomenových búrz, ktoré nevyžadujú prísne overenie totožnosti svojich používateľov (napríklad decentralizované burzy).

 

Zdroje:

decrypt.co, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences