Salvádor dosiahol prvýkrát v histórii dvojciferný rast HDP

Táto malá severoamerická krajina doslova obsadila titulky tisícov článkov a podarilo jej to vďaka prijatiu bitcoinu ako zákonného platidla. Urobila tak ako vôbec prvá krajina na svete a jednalo sa o skutočne odvážny krok. Samozrejme to nebolo jednoduché a Salvádor bol vystavený aj pomerne silnému medzinárodnému tlaku. Veľké svetové ekonomiky sa ho snažili varovať pred možnou finančnou katastrofou, ktorá sa však do reality zatiaľ zjavne nepremietla. V skutočnosti je to práve naopak. Môžeme povedať, že krajine sa darí, ako nikdy predtým a jasne to dokazujú aj najnovšie zverejnené čísla.

 

Pozor na bitcoin - zničí vašu ekonomiku

 

Aj takto vyzerali varovania z celého sveta po tom, ako prezident Salvádoru Nayib Bukele predstavil plán na prijatie BTC za zákonné platidlo. Medzi negatívnymi hlasmi samozrejme nechýbal Medzinárodný menový fond, Bank of England a tiež predstavitelia amerických inštitúcií a vlády. Situácia však nebola ideálna ani na ich domácej pôde a niektorí obyvatelia proti týmto krokom dokonca protestovali.

 

Salvádoru bolo rovnako vyčítané aj to, že bitcoin implementujú pomerne nátlakovou formou a na jeho využívanie tlačia viac, než by sa pri tejto slobodnej mene očakávalo. Miestna vláda sa však napriek všetkým problémom nenechala odradiť a svoje plány zrealizovala. Jedná sa tak o prelomový krok a na Salvádore môžeme sledovať, ako bitcoin zapadne do ekonomiky malého štátu.

 

Ekonomike Salvádoru sa darí viac, ako sa očakávalo

 

Vzhľadom na pandémiu, ktorá zúrila po celom svete môžeme povedať, že pre väčšinu ekonomík sa nejednalo o najlepší rok. Salvádor má navyše vo veľkej miere zdroje príjmov naviazané na turizmus, čo je odvetvie, ktoré bolo zasiahnuté pandémiou pravdepodobne najtvrdšie. Podobné krajiny tak kvôli obmedzenému cestovaniu museli byť v riešeniach situácie značne kreatívne a Salvádor môže byť v tomto smere pozitívnym príkladom.

Táto krajina sa dokonca po ekonomickej stránke zotavila tak dobre, že zaznamenala neočakávaný rekord. Ich HDP v roku 2021 vôbec prvýkrát v histórii dosiahlo dvojciferný nárast o 10,3%. Pre všetkých obyvateľov to bola určite vítaná zmena nakoľko kvôli pandémii v predošlom roku zaznamenali prepad o 7,9%. Podľa príspevku prezidenta Bukeleho na sociálnej sieti Twitter je hlavnou silou tohto rastu export. Ten navyše v januári medziročne opäť vzrástol o 13%, čo naznačuje, že rok 2022 by mohol byť pre Salvádor z pohľadu ekonomického rastu opäť zaujímavý. Otázkou tak ostáva, či a do akej miery k tomuto výbornému výsledku prispelo aj samotné prijatie bitcoinu.

 

Spôsobil rekordný rast HDP v roku 2021 práve bitcoin?

 

Dôležitým aspektom prijatia BTC v tejto krajine sú remitencie. Jedná sa o finančné prostriedky, ktoré obyvatelia zarobili v iných krajinách a následne ich zasielajú naspäť do svojej domovskej krajiny. Poplatky za tieto prevody sa vďaka prijatiu bitcoinu dostali z úrovne až 50% prakticky na nulu. Obyvatelia tak získali prístup k finančnému nástroju, ktorý im tento proces značne uľahčuje. Remitencie tvoria veľké percento HDP krajiny a nepochybne to malo vplyv na prílev peňazí do ekonomiky.

Na posúdenie širšieho vplyvu prijatia bitcoinu je však rok po jeho prijatí dosť skoro. Salvádor sa vďaka spojeniu s najväčšou kryptomenou stal krajinou, ktorá sa dostáva do hľadáčika veľkých hráčov a vývoj zaujíma aj množstvo ekonómov. Krajina navyše zaznamenala 30% nárast v oblasti cestovného ruchu, čo určite nie je zanedbateľné. Množstvo turistov sa doslova chodí pozerať na to, ako funguje prijatie bitcoinu v praxia krajinu navštívilo viac než 1,4 milióna ľudí (výrazne viac oproti predpokladaným 1,1 milióna).

 

Salvádor tu však ani zďaleka nekončí a plánujú napríklad aj mesto, v ktorom sa bude prostredníctvom BTC platiť za všetko. Prezident tiež predstavil myšlienku BTC dlhopisov a zvažujú aj udeľovanie občianstva jednotlivcom, ktorí v krajine investujú. Obrovským prínosom je aj to, že kroky tejto malej krajiny by mohli po pozitívnych ekonomických správach rýchlejšie nasledovať aj ďalšie ekonomiky sveta.

 

Zdroje:

bitcoinist.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences