Predstavujú NFT budúcnosť, alebo sa jedná iba o obrovskú bublinu?

To je doslova otázka za milión. S týmto pomerne novým odvetvím sa dnes už môžete stretnúť prakticky všade a hovorí sa o ňom po celom svete. Niet pochýb, že mnohým šťastlivcom sa na ich predaji podarilo zarobiť často ohromné čiastky. Na druhej strane však môžeme sledovať aj spochybňovanie významu NFT a niektorí analytici označujú celé odvetvie za bublinu a jeden obrovský podvod. Ako už býva zvykom, pravda bude pravdepodobne niekde uprostred a každý skúsený investor vie, že by mal nakupovať iba to, čomu naozaj do hĺbky rozumie.

 

Hodnota tohto trhu je značne nestabilná

 

NFT sa na trhu objavili iba v posledných rokoch a stali sa dôležitou súčasťou širšieho odvetvia kryptomien. Mnoho odborníkov im predpovedá sľubnú budúcnosť a rôzne analýzy sa predbiehajú v predikovaní budúcej hodnoty tohto trhu. Musíme však povedať, že pri celkovej trhovej kapitalizácii sme sa stretli zo zásadne odlišnými číslami a informáciami. Hodnota trhu s NFT je aktuálne odhadovaná v rozsahu od 3 do takmer 35 miliárd dolárov, čo je samozrejme nezmyselne široký rámec.

 

Budeme však vychádzať z nedávneho prieskumu spoločnosti MarketsandMarket, ktorý hovorí, že aktuálna hodnota trhu NFT je na úrovni 3 miliárd dolárov. Podľa správy je toto odvetvie pripravené dosahovať medziročne až 35% nárast, čo by znamenalo, že do roku 2027 by sme sa mohli dostať na 13,6 miliardy dolárov. Hlavným pohonom tohto rastu by mala byť najmä podpora a záujem zo strany mnohých svetových influencerov, transformácia herného sektora a samozrejme aj stále viac spomínaný Metaverse.

 

Do NFT vstupujú postupne aj veľkí krypto hráči

 

Zdá sa, že príležitosť v podobe rastu odvetvia NFT si nechcú nechať újsť ani najväčší hráči kryptomenového trhu - burzy. Svoje platformy už predstavilo Binance a iba nedávno sa pridala aj burza Coinbase. Práve druhá spomínaná burza Coinbase uviedla na trh beta verziu svojho NFT marketplace, ktorá však bola prístupná iba obmedzenému a neznámemu počtu používateľov. Napriek tomu za prvých 7 dní fungovania zaznamenali viac ako 900 obchodov v celkovej hodnote 73 ETH. Platforma by už aktuálne mala byť prístupná všetkých používateľom jednej z najväčších búrz a určite bude zaujímavé sledovať, ako sa im v tomto smere bude dariť.

 

S podporou NFT prichádza aj Instagram

 

Táto celosvetovo známa a obľúbená platforma vo vlastníctve spoločnosti Meta ohlásila spustenie podpory NFT zo sietí Ethereum, Polygon, Solana a Flow. Z pohľadu NFT sa jedná o najsilnejšie blockchainy, pričom lídrom v trhovej kapitalizácii je Ethereum so známymi Bored Apes NFT. Instagram má v tomto smere v úmysle podporu najpoužívanejších elektronických peňaženiek, ako napríklad MetaMask.

Používali by mali prostredníctvom pripojenia elektronickej peňaženky k profilu získať možnosť prezentovania vlastníctva rôznych NFT a tiež označovania ich autorov. Narozdiel od nedávnej podobnej iniciatívy Twitteru, si Instagram za túto službu neplánuje účtovať žiadne poplatky.Vzhľadom na to, že táto sociálna sieť má viac ako miliardu aktívnych používateľov, môžeme predpokladať, že tieto kroky povedú k zásadnému zvýšeniu povedomia o NFT. Mnoho týchto používateľov a spoločností navyše využíva Instagram na propagáciu svojich produktov, či služieb a integráciou podpory NFT sa tak otvára množstvo možností pre nové obchodné modely.

 

Elon Musk vidí pravdepodobne situáciu o niečo viac pesimisticky

 

Celosvetovo známy podnikateľ iba nedávno zmenil svoju profilovú fotku na sociálnej sieti Twitter a využil na to práve koláž NFT grafík Bored Ape Yacht Club, ktorú si pravdepodobne zachytil ako obyčajný screenshot obrazovky. Toto NFT obsahuje 107 obrázkov animovaných šimpanzov a neznámy záujemca ho v dražbe získal za neuveriteľných 24,4 milióna dolárov.

Z názvu NFT (non-fungible token, čiže v preklade nezameniteľný token) vyplýva, že jeho majiteľ je jediným, kto môže dané dielo využívať. Presne tomuto sa Elon Musk zmenou svojej profilovky vysmieva a pridal aj tweet, v ktorom hovorí, že sa zdá byť „trochu zameniteľný“. Takmer okamžite bol autorom vyzvaný, aby túto profilovku stiahol a niekoľko hodín sa tak aj stalo.

 

To, či Elon Musk svojim konaním trefne poukázal na dieru v logike fungovania NFT, alebo sa jedná o odvetvie s obrovskou budúcnosťou najmä v Metaverse, už necháme na vašom zvážení. Stále však platí, že investor by mal presne vedieť do čoho investuje a z čoho vychádza vnútorná hodnota daného aktíva. Napríklad pri NFT obrázkoch obyčajného kameňa je táto vnútorná hodnota viac než otázna.

 

Zdroje:

techstory.in, bitcoinist.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences