Používate elektronickú peňaženku Trust Wallet?

Elektronická peňaženka predstavuje základný princíp fungovania kryptomien a pre všetkých používateľov aj priamu cestu k interakcii s blockchainom. Situácia na trhu s hardvérovými peňaženkami je pomerne stabilná a pokrytie trhu zabezpečuje prakticky len pár najväčších hráčov. Diametrálne odlišnú situáciu však zažijete pri výbere elektronickej peňaženky v podobe aplikácie pre mobilný telefón, alebo počítač. Jedna z najpoužívanejších, Trust Wallet, bola len nedávno zablokovaná v App Store a jej používatelia sa obávajú straty uložených prostriedkov.

 

Apple zablokoval v App Store aplikáciu elektronickej peňaženky Trust Wallet

 

Stalo sa tak 21. marca a používatelia boli informovaní, aby dočasne neaktualizovali svoju aplikáciu a nepokúšali sa ju ani preinštalovať. Problém sa nijak netýka ľudí, ktorí majú telefón postavený na operačnom systéme Android. Dôvody nečakaného zmiznutia aplikácie z App Store neboli bližšie špecifikované, no dá sa predpokladať, že problém vznikol na základe porušenia podmienok, týkajúcich sa platieb tretím stranám. Aplikácia Trust Wallet totiž nepredáva kryptomeny priamo a používateľov presmerováva na iných poskytovateľov týchto služieb.

Je dôležité povedať, že tieto pomerne prísne pravidlá spoločnosti Apple už takto ovplyvnili fungovanie mnohých služieb a Trust Wallet tak nie je ani zďaleka jediným podobným poskytovateľom. Mnoho ľudí však aj napriek spomínaným ubezpečeniam prepadlo panike. Vzniesli napríklad dotazy o opätovnom prístupe k aplikácii po jej prípadnom vymazaní. Boja sa tiež straty prístupu k svojim prostriedkom, nakoľko po vymazaní aplikácie prišli o svoje neuložené privátne frázy.

 

Trust Wallet uistil používateľov, že ich aktíva budú chránené

 

Obavy používateľov bohužiaľ zjavne pramenia najmä z nedostatku informácií o fungovaní kryptomien a blockchainu. Ako spomenula vo svojom vyjadrení aj samotná dotknutá spoločnosť - kryptomeny nie sú uložené priamo u žiadneho poskytovateľa týchto služieb a elektronické peňaženky slúžia len ako brána k čítaniu informácií a interakciu s blockchainom. Používatelia sa tak nemusia v prípade dodržania všetkých základných bezpečnostných opatrení báť žiadnej straty prostriedkov.

Tu sa však pravdepodobne dostávame ku kameňu úrazu - „v prípade dodržania všetkých základných bezpečnostných opatrení“. Používatelia totiž hlásia, že z dôvodu vymazania aplikácie prišli o svoje privátne frázy. Tie, ktoré ako jediné v skutočnosti slúžia na prístup k správe prostriedkov. Používatelia, ktorí tak neurobili, môžu mať v prípade vymazania aplikácie skutočný problém, ktorý však určite nemôžeme hodiť na spoločnosť Trust Wallet.

 

Ako predísť podobným negatívnym skúsenostiam?

 

Odpoveď je v princípe veľmi jednoduchá. V prípade, že chcete používať kryptomeny a neprísť o svoje prostriedky, potrebujete kryptomenám a princípom ich fungovania najprv rozumieť. Na internete dnes už nájdete tisíce článkov a hodín video obsahu, takže na nedostatok kvalitných a relevantných informácií sa nikto sťažovať nemôže. Po úspešnom zvládnutí tejto vzdelávacej časti bude ovládať základné princípy každý a určite sa dozvie aj nasledovné.

 

Vždy používajte iba služby od overených poskytovateľov

Recenzií na tie najlepšie a tiež informácií o rôznych podvodoch nájdete mnoho. Jednoducho si vždy preverte aplikáciu, ktorej chcete zveriť správu svojich prostriedkov.

 

Vždy si bezpečne uložte váš privátny kľúč

V prípade, že využívate softvérovú elektronickú peňaženku (aplikáciu) a neurobíte to, v podstate sa namiesto nepriestrelného blockchainu spoliehate na konkrétneho poskytovateľa služieb, alebo aj na to, že dané zariadenie nestratíte, či nezničíte. Významne tak zvyšujete riziko vzniku kritických problémov.

 

Presne tu nastal aj aktuálny problém s Trust Wallet - aplikácia ponúka možnosť uloženia privátneho kľúča, ale používatelia tak neurobili. Spoľahli sa tak na používateľa služieb, ktorí nepredpokladane a nezámerne zlyhal (i keď pravdepodobne iba dočasne). Situácia nám dokonale ilustruje dôležitosť dodržiavania jednotlivých pravidiel bezpečnosti.

 

Nikdy nedržte na softvérovej elektronickej peňaženke veľa peňazí

Softvérové peňaženky (aplikácie) na to proste neslúžia. Riešením pre dlhodobejšie držanie kryptomien je vždy hardvérová elektronická peňaženka. Tá poskytuje omnoho vyšší level zabezpečenia, ktoré určite nesmiete podceniť. Aplikácie sa používajú iba na držanie objemu, ktorý potrebujete mať nutne stále k dispozícii. V podstate vravíme, že na akejkoľvek softvérovej peňaženke máte mať taký obnos peňazí, o ktorý si môžete dovoliť prísť.

 

 

Zdroje:

https://bitcoinist.com/apple-removes-trust-wallet-from-its-app-store-heres-why/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences