Kde vidíte bitcoin v horizonte rokov?

To je samozrejme otázka za milión a keby na ňu niekto dokázal s určitosťou odpovedať, stal by sa pravdepodobne v tomto horizonte veľmi bohatým človekom. Existuje však množstvo predikcií a názorov od skúsených odborníkov z rôznych oblastí, podľa ktorých sa vieme orientovať. Dnes sa pozrieme na niekoľko z nich, ale to, ako si nastavíte svoju súkromnú dlhodobú stratégiu, už necháme na vás. Pre vyváženie je dôležité poznamenať aj to, že mnoho ľudí aj naďalej odmieta bitcoin a dokonca ho stále označujú za podvod. Tejto skupine sa však už nechceme ďalej veľmi venovať, nakoľko buď nerozumejú, alebo nechcú rozumieť základným princípom fungovania najväčšej kryptomeny. Označiť bitcoin v dnešnej dobe za podvod je to isté, ako neveriť matematike, čo asi nepotrebuje žiaden ďalší komentár.

 

Mike Novogratz odhaľuje, čo podľa neho naštartuje adopciu BTC

 

Generálny riaditeľ spoločnosti Galaxy Digital sa v rozhovore pre CNBC vyjadril, že bitcoin nie je úplne vhodný ako mena (prostriedok výmeny) a to narozdiel od iných kryptomien. Ether (ETH) už podľa neho štandardne slúži práve ako digitálna mena a napríklad pri NFT sa už často nikto ani nepýta, koľko stoja v dolároch. Úlohu bitcoinu vidí primárne skôr v pozícii uchovávateľa hodnoty, čím by zároveň naplnil zaužívané označenie „digitálne zlato“.

 

Dá sa povedať, že vyzdvihol celú BTC komunitu a označil ju za skupinu ľudí, ktorí veria tomuto konceptu často viac, než jednotlivým krajinám a ich monetárnym politikám. Svoje ťažko zarobené peniaze sa rozhodli uložiť do bitcoinu a veria, že tento krok im v dlhodobom horizonte pomôže ochrániť ich bohatstvo. Zaujímavosťou je, že ak by sme si všetkých vlastníkov BTC predstavili (na základe spoločnej meny) ako obyvateľov imaginárneho bitcoin štátu, mal by viac obyvateľov než napríklad Rusko.

Za hlavný akcelerátor budúcej adopcie bitcoinu považuje jednoznačne infláciu, ktorá sa aktuálne v mnohých krajinách vyšplhala na dvojciferné čísla. Práve rastúca inflácia doslova rúca dôveru v tradičný finančný systém a smeruje masy ľudí k alternatívnym možnostiam správy financií - kryptomenám. Ako výborný odstrašujúci príklad nám aktuálne môže slúžiť Ruská federácia alebo Turecko, kde sa hodnota národných mien prepadla voči doláru o približne polovicu. To všetko len na základe rozhodnutí čelných predstaviteľov týchto štátov. Ich obyvatelia by asi spätne veľmi prehodnotili, či nechcú svoje úspory držať radšej napríklad v BTC.

 

Dan Morehead nám prezradil aj konkrétnu cenovku na BTC o tri roky

 

Samozrejme sa jedná iba o predikciu CEO spoločnosti Pantera Capital, ktorú však opiera podobne ako Mike Novogratz o rastúcu adopciu kryptomien. V rozhovore pre Bloomberg TV povedal, že kryptomeny používa každé dva roky približne 10-násobne viac ľudí a tento trend sledujeme pomerne stabilne už desaťročie. Na tento fakt následne stačí aplikovať jednoduché princípy vplyvu dopytu a ponuky na cenu aktíva.

 

Vzhľadom na adopciu, ktorá rastie geometrickým radom a stále viac možnosti využitia kryptomien v reálnom živote, odhaduje cenu BTC v roku 2025 na neuveriteľných 400 000 dolárov. Rovnako sa vyjadril, že v horizonte 5-10 rokov bude kryptomeny úplne bežne využívať prakticky každý, kto vlastní smartphone. Ak by sa toto tvrdenie naplnilo, 10-násobný nárast hodnoty bitcoinu by vôbec nemusel byť iba zbožnou predstavou investorov. V skutočnosti sa dokonca ani zďaleka nejedná o predikciu, ktorá by bola z pohľadu ďalších nejak extrémne prehnaná a niektoré spomínajú dokonca aj 7-ciferné hodnoty BTC v dolároch.

 

7-ciferná cenovka v predikcii Arthura Hayesa

 

Pri každej predikcii sa samozrejme musíme pozrieť aj na to, kto ju vyslovil a aká môže byť jeho motivácia k presadzovaniu myšlienky daného cenového vývoja. V prípade Arthura Hayesa, ktorý je spoluzakladateľom kryptomenovej burzy BitMEX, je táto motivácia pravdepodobne jasná a jeho predikcie tak treba brať s menšou rezervou. Na druhej strane však vôbec nemusia byť prehnané, ak sú podložené faktami, čo v tomto vyjadrení sú. Hayes vo svojom novom článku tvrdí, že bitcoin určite uvidíme (v horizonte rokov) s cenovkou 1 000 000 dolárov.

Prečítaj si tiež:
Nová blockchain hra: Illuvium

Za hlavný katalyzátor tohto cenového vývoja považuje, podobne ako predošlí dvaja páni, infláciu. Podľa jeho názoru na svete neexistuje žiadna vláda, ktorá by odolala pokušeniu tlačenia nových peňazí, aby tak zaplatili štátne výdavky a upokojili svojich občanov.

 

„Vláda nikdy dobrovoľne neskrachuje.“

Arthur Hayes, Co-Founder BitMEX

 

Ceny jednotlivých aktív tak nemusia rásť kvôli skutočnému zvýšeniu ich hodnoty a úplne stačí, že klesajú hodnoty fiat mien, v ktorých sú tieto aktíva oceňované. Inflácia tak môže a takmer určite aj bude tlačiť ceny kryptomien aj naďalej nahor. V porovnaní s klasickým bezpečným prístavom, za ktorý môžeme považovať zlato, má BTC navyše mnoho výhod. Hayes vyzdvihol najmä likviditu a jednoduchú úschovu. Nezáleží totiž vôbec na tom, či máte 1 satoshi, alebo 1000 bitcoinov - vždy vám stačí iba jeden privátny kľúč. Kryptomenami navyše dnes už môžete zaplatiť prakticky kdekoľvek (kde prijímajú platbu kartou), čo sa napríklad o zlate povedať nedá.

 

Zdroje:

dailyhodl.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences