Polkadot parachainy sú pripravené na štart

Fanúšikovia kryptomeny Polkadot majú určite dôvod na radosť, a to nielen pri pohľade na graf ceny z posledného týždňa. Rast bol podporený aj očakávanou správou vedenia spoločnosti o tom, že už čoskoro sa na tejto sieti dočkáme spustenia takzvaných parachainov. Práve tie by mali naplniť dlhodobé plány spoločnosti o multichaine a jej čelní predstavitelia aktuálne tvrdia, že všetko je pripravené na ďalší dôležitý krok vpred.

 

Čo sú to parachainy?

 

Jedná sa vlastne o blockchainy, ktoré sú špecializované na vykonávanie určitých úloh pre konkrétne projekty a sú integrované v sieťach Polkadot a Kusama. Môžeme si ich predstaviť ako blockchainy, ktoré fungujú pod hlavným chainom, označovanom aj ako Relay Chain. Ten je považovaný za „srdce“ sietí Polkadot a Kusama. Parachainy môžu byť prispôsobené prakticky na akýkoľvek prípad použitia a využívajú aj to, že prostredníctvom hlavného chainu bezproblémovo komunikujú s celým ekosystémom.

 

Na Kusame už bolo uskutočnených niekoľko úspešných aukcií a aktuálne tak na tomto chaine evidujeme celkovo 12 živých parachainov. Vývojárskym tímom sa podarilo vykonať na parachainoch aj niektoré upgrady (bez nutnosti forku) a spracovali niekoľko miliónov transakcií. Do aukcií na Kusame vstúpilo do hry prostredníctvom crowdloans aj 2,4 milióna KSM (natívny token siete) z viac ako 49 000 jedinečných adries, čo jasne svedčí o veľkom záujme komunity pri spúšťaní parachainov.

 

Boj o Polkadot parachainy začne už o necelý mesiac

 

Po 5 rokoch intenzívneho vývoja spoločnosti Parity Technologies (vývojársky tím Polkadot), včera oznámili, že sú pripravení spustiť parachainy aj na Polkadote. Hlasovanie vedenia spoločnosti následne určilo, že aukcie o jednotlivé sloty sa začnú 11. novembra, kedy bude spustená prvá a zvyšné 4 tohto prvého balíka budú realizované s týždňovými odstupmi. Nasledovať by mal ďalší balík so 6 slotmi a aukciami. Jedná sa o pomerne konzervatívny prístup, ktorý je však údajne potrebný najmä počas prvých mesiacov fungovania parachainov, kedy sa ešte pravdepodobne budú vychytávať drobné nedostatky.

Proces aukcie parachainov je dôležitým míľnikom v realizácii vízie o interoperabilnom blockchainovom rámci, ktorý predstavil Gavin Wood, spoluzakladateľ konkurenčného projektu Ethereum. Podľa predstaviteľov Polkadot bolo potrebné dokončiť ešte niekoľko technických detailov - ukončenie sporov okolo parachainov a úplný audit kódu, pričom oba problémy boli vyriešené.

 

Zatiaľ nie je jasné, ktoré projekty budú v týchto aukciách úspešné a získajú jednotlivé sloty. Tento model je však nastavený tak, aby podporoval projekty, ktoré sú schopné získať značnú podporu komunity prostredníctvom spomínaného mechanizmu crowdloan. Očakáva sa, že o sloty a o podporu jednotlivých projektov bude podobne veľký záujem, ako na sieti Kusama.

 

Ako bude DOT reagovať na tieto správy cenou?

 

Dá sa povedať, že obľúbená kryptomena cenovo zareagovala už v predstihu a za posledný týždeň si pripísala až 36%. Súčasťou tohto rastu je aj 25% skok za posledných 24 hodín. Zásadnou informáciou je aj to, že na vytváranie parachainov je potrebné držať kryptomenu DOT, čo samozrejme zvyšuje dopyt a zároveň tlačí ponuku nadol.

Polkadot je súčasťou skupiny blockchainov, ktoré označujeme ako „Ethereum killers“ a patria do nej spolu s Cardanom a Solanou. Práve tieto projekty predstavujú ich najväčšiu konkurenciu a spustenie parachainov je jednou z najväčších konkurenčných výhod, ktorá by mala garantovať úspech projektu. Určite sa budeme zaujímať o to, aké projekty získajú jednotlivé sloty pre parachainy, nakoľko práve to bude do budúcna definovať vývoj Polkadot a ich siete.

 

Zdroje:

cryptoslate.com, decrypt.co, coindesk.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences