Dáta ukazujú, že Bitcoin sa pripravuje na niečo veľké

Veľké množstvo fanúšikov Bitcoinu sa denne stretáva s rôznymi výkladmi aktuálneho trendu vývoja ceny a podľa týchto informácií často riadia aj svoje nákupy. Vzhľadom na to, že sa tento trh dá stále považovať za extrémne volatilný, nemusia byť nákupy podľa aktuálnej cenovej hladiny tým najlepším nápadom. Omnoho lepší náhľad do celkovej situácie nám ponúkajú on-chain dáta, ktoré jasnejšie ukazujú, čo sa v skutočnosti deje na pozadí celého trhu. V poslednom období vykazujú vo viacerých aspektoch bullish nastavenie investorov a to z pohľadu retailu, ale aj veľkých inštitucionálnych hráčov.

 

On-Chain dáta naznačujú, že prebieha veľká akumulácia

 

Veľmi dobrým indikátorom budúceho vývoja trhu je pomer vstupov na burzy vo forme stablecoinov a výstupov z búrz v podobe konkrétnej kryptomeny. Pri stablecoin vstupoch sa jedná o jasnú informáciu o tom, že sa entity chystajú nakupovať. Často sa preto sledujú veľké pohyby stablecoinov smerom zo súkromných peňaženiek na burzy. Za podobnú bullish správu môžeme považovať aj presuny kryptomien z búrz na súkromné elektronické peňaženky. Naznačuje to, že daná entita sa pravdepodobne nechystá v najbližšom období predávať, čo samozrejme znižuje ponuku a tlačí cenu smerom nahor.

Ak sa na tieto dáta pozrieme v rozsahu posledných týždňov, tak na BTC uvidíme jasné známky prebiehajúcej akumulácie. Burzy opúšťajú značné objemy BTC a rovnako vidíme aj veľké prílevy stablecoinov. Tento trend navyše sledujeme už dlhší čas a investori sa teda aktuálne snažia previesť svoje finančné prostriedky do BTC, za čo najvýhodnejších podmienok. Dáta spoločnosti Google ukazujú, že sa z veľkej časti jedná o „staré peniaze“, ktoré sa do BTC presúvajú opäť a prílev nového kapitálu sa očakáva najmä s dosiahnutím novej hranice ATH.

 

Podobnú situáciu sledujeme aj na iných dôležitých metrikách

 

Investori sa na vývoj ceny BTC počas októbra zatiaľ určite nemôžu sťažovať a zdá sa, že označenie „uptober“ by mohlo naplniť očakávania.Okrem značnej akumulácie môžeme na trhu vidieť aj zvýšenú on-chain aktivitu a rastúce využívanie celej siete. V kombinácii s pozitívnymi cenovými zmenami, zaznamenáva trh aj zvýšený záujem o deriváty a obchodovanie s futures.

 

Počas minulého týždňa sa cena Bitcoinu udržiavala v tesnom konsolidačnom rozmedzí a po jasnom zotavení z miním za posledný mesiac, sa trhu navyše podarilo aj udržanie ziskov, čo podporil aj nárast aktivity na blockchaine. Množstvo aktívnych používateľov dosiahlo číslo približne 291 000 denne a táto hodnota je podobná, akú sme sledovali na začiatku posledného bull runu, koncom roka 2020. Podľa údajov Glassnode sa od polovice septembra priemerný objem transakcií zvýšil na viac ako 1,3 BTC. Tento nárast nebol spôsobený zvýšenou cenou BTC a skôr svedčí o väčších (pravdepodobne inštitucionálnych) kapitálových tokoch.

 

Bitcoin vykonal za jeden transakcie v hodnote 31 miliárd dolárov

 

Jedná sa o veľký míľnik kráľa kryptomien, nakoľko touto hodnotou prekonal aj platobných gigantov, akými sú MasterCard a Visa. Svedčí to aj o tom, že Bitcoin sa čoraz viac stáva záležitosťou mainstreamu a zároveň zaujímavým aktívom pre inštitúcie. Populárny analytik kryptomenového trhu Willy Woo o tomto raste uviedol, že je fenomenálny, pretože sa v prepočte jedná o 190 000 dolárov za sekundu. To sa dá pomerne ľahko porovnať so 130 000 dolármi za sekundu spoločnosti Visa a 55 000 dolármi za sekundu Mastercard.

Svet jednoducho prechádza do digitálnej sféry a stále viac ľudí prichádza do kontaktu aj s digitálnymi aktívami. Nedávna správa spoločnosti Capgemini o stave platieb na celom svete hovorí, že platby elektronickými peniazmi budú do roku 2025 predstavovať viac ako 25% globálnych transakcií. To znamená, že digitálne peniaze (Bitcoin, Ether a ďalšie) budú v budúcnosti zohrávať v ekonomike ešte výraznejšiu úlohu. Tento trend by sa mal samozrejme premietnuť aj do cien jednotlivých kryptomien a ich nové ATH môžu dosiahnuť závratné hodnoty.

 

Zdroje:

bitcoinist.com, cryptoslate.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences