Na burzu Nasdaq príde Bitcoin Mining ETF spoločnosti Valkyrie Capital

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy schválila Bitcoin Mining ETF zamerané na obnoviteľnú energiu. Obchodovanie tohto ETF sa pod symbolom WGMI (z angl. „We're gonna make it“) začne už 8. februára. Stále sa síce nejedná o dlho očakávané spotové ETF, no napriek tomu to môžeme považovať za dôležitý krok, smerujúci k väčšej adopcii kryptomien.

 

Dôraz na ťažbu prostredníctvom obnoviteľnej energie a kryptomenové aktíva

 

Nové Bitcoin Mining ETF sa zameriava na spoločnosti, ktoré pri ťažbe využívajú aspoň 77% podiel obnoviteľnej energie. Je to dôležité, nakoľko podľa žiadosti je až 80% aktív tohto ETF predstavujú spoločnosti, ktoré generujú aspoň 50% svojich ziskov z ťažby bitcoinu. Táto činnosť je samozrejme energeticky veľmi náročná. Zvyšných 20% aktív ETF bude patriť firmám, ktoré držia značnú časť svojich čistých aktív v bitcoine a ďalších kryptomenách. V podstate by sa dalo povedať, že ide o ETF na investovanie do ťažiarskych spoločností.

Leah Wald, CEO spoločnosti Valkyrie Capital uviedla, že ETF vzniklo najmä na základe záujmu zo strany investorov, ktorí chcú získať expozíciu voči ťažiarom kryptomien. K jeho vytvoreniu podľa vyjadrení Wald prispel aj odchod BTC ťažiarov z Číny a ich presun do miest ako New York, či Washington. ETF má najväčšie podiely v spoločnostiach ako Argo Blockchain, Bitfarms, Cleanspark, Hive Blockchain a Stronghold Digital Mining. Pomer nákladov je 0,75%, čo znamená, že z každých 100 dolárov si Valkyrie ponechá 75 centov.

 

Stále nie to, na čo trh čaká najviac

 

Bitcoin Mining ETF spoločnosti Valkyrie je najnovším z vlny ETF zameraných na kryptomeny. Jedná sa o dobrý spôsob investovania do kryptomien, ak investor nechce nakupovať priamo. Nakoľko sa jedná o regulované aktívum, investorovi prináša vyššiu úroveň bezpečnosti, daňové výhody a tiež odbúranie problému nutnosti používania viacerých búrz.

 

Začiatkom tohto mesiaca oznámila podobný krok aj spoločnosť Grayscale so svojim ETF „Future of Finance“, ktorý bude zahŕňať rôzne kryptomenové a fintech projekty. Nie všetky pokusy o krypto ETF však boli úspešné - SEC minulý mesiac zamietol žiadosti spoločností Fidelity a First Trust Advisors. Podobne dopadla aj žiadosť spoločnosti Skybridge o spotové BTC ETF.

Práve na spomínané spotové BTC ETF čaká celý kryptomenový trh a množstvo investorov. SEC do dnešného dňa odmietol všetky podobné žiadosti a aktuálne má čas do 15. marca, kedy musí všetky aktuálne platné žiadosti schváliť, alebo odmietnuť. S najväčšou pravdepodobnosťou budú opäť odmietnuté a odborníci očakávajú jeho prvé schválenie až neskôr v tomto roku, alebo v prvej polovici roka 2023. Zdá sa, že na plnohodnotné spotové BTC ETF si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

 

Zdroje:

decrypt.co, techstory.in

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences