Miera adopcie neustále rastie, ale treba si dávať pozor

Kryptomeny majú v súčasnosti približne rovnaký počet používateľov, ako internet v roku 1998. Samozrejme sa jedná o ťažko porovnateľné odvetvia, ale poskytuje nám to celkom slušný náhľad na možný budúci vývoj celého sektora kryptomien. Podobne rastie aj množstvo ľudí, ktorým sa na kryptomenách podarilo zarobiť, často až neuveriteľné čiastky. Odborníci a úrady však neustále varujú – toto odvetvie je plné podvodníkov, ktorí zneužívajú nevedomosť ľudí a pri investovaní do kryptomien si aj naďalej treba dávať extrémny pozor.

 

Celosvetová miera prijatia kryptomien je na úrovni 4,2%

 

Nedávna štúdia spoločnosti TripleA ukazuje, že celosvetová miera prijatia kryptomien je v roku 2022 na úrovni 4,2%. To sa nemusí zdať ako mnoho, ale v absolútnych číslach je to viac než 320 miliónov používateľov. Prieskum nám prináša aj zaujímavé rozdelenie podľa kontinentov a krajín.

 

Z pohľadu kontinentov je jednoznačným víťazom Ázia s viac 130 miliónmi používateľov digitálnych aktív. Za ňou nasleduje Afrika (53 miliónov), Severná Amerika (51 miliónov), Európa (43 miliónov), Južná Amerika (27 miliónov) a Austrália (1 milión). Ázia so svojim technologickým zázemím pravdepodobne nie je žiadnym prekvapením. Druhé miesto Afriky je však naopak možno menej očakávané. Tento kontinent je dlhodobo známy slabou prístupnosťou k bankovým službám a obyvateľom tak kryptomeny ponúkajú prakticky plnohodnotnú alternatívu.

 

Veľmi podobnú situáciu sledujeme aj pri pohľade na jednotlivé krajiny. Tu samozrejme záleží na tom, či sa pozeráme na celkový počet používateľov, alebo na percentuálnu mieru adopcie. Pri celkových počtoch používateľov vedie USA (46 miliónov), India (27 miliónov), Pakistan (26 miliónov), Nigéria (22 miliónov) a Vietnam (20 miliónov). Ak si však vezmeme do úvahy celkovú populáciu napríklad Indie, jedná sa iba o 2% adopciu. V tomto vyjadrení je lídrom Vietnam s až 20% adopciou, Ukrajina (16%), USA (14%), Pakistan (12%), Nigéria (10%) a Rusko (10%).

 

Spolu s adopciou kryptomien rastie aj počet krypto miliardárov

 

Áno, na kryptomenách sa samozrejme stále dá zarobiť. Nejedná sa však o žiadnu istotu a tak, ako každé investovanie alebo podnikanie, aj toto so sebou nesie určitú mieru rizika. Vo svete však máme už 19 ľudí, ktorých majetok vďaka kryptomenám počítame v miliardách dolárov. Definícia pojmu kryptomiliardár hovorí, že sa jedná o entitu, ktorá získala svoje bohatstvo priamym investovaním do kryptomien, alebo spoločností súvisiacich s kryptomenami. Väčšina z nich sa do tejto kategórie dostala kombináciou oboch možností.

V spomínanej 19-tke nájdete napríklad aj Alexa Atallaha a Devina Finzera z OpenSea, Chrisa Larsena a Jeda McCaleba z Ripple a Briana Armstronga z Coinbase. Zaujímavosťou je, že až 16 z týchto bohatých krypto investorov má americký pas. Vedúcu priečku tohto rebríčka obsadil známy Changpeng Zhao (CZ), ktorý je zakladateľom burzy Binance a hodnota jeho majetku sa odhaduje až na 20 miliárd dolárov. Patrí tak aj medzi najbohatších ľudí sveta.

 

Odborníci a úrady používateľov neustále varujú

 

Podobné príbehy o rozprávkovom zbohatnutí sú zároveň najvyužívanejšou taktikou rôznych podvodníkov z celého sveta. Neskúsení investori pomerne ľahko podľahnú sladkým rečiam a vysokých výnosoch bez akejkoľvek námahy. Americký SEC nedávno zverejnil varovanie s názvom „Investičné podvody na sociálnych sieťach“ a tomto dokumente tvrdí, že práve sociálne siete predstavujú primárne médium, kde oslovujú svoje obete.

 

Podľa coinmarketcap.com existuje v súčasnosti až 9 000 rôznych kryptomien. Drvivá väčšina z nich však nemá absolútne žiadne relevantné využitie a teda ani žiadnu hodnotu. Ich kúpou tak môžete iba prispieť na luxusný život podvodníka a vám v rukách ostane iba bezcenná kryptomena. Opakujeme to neustále  a povieme to znova – ak vám niekto sľubuje veľmi vysoké výnosy a vôbec nehovorí o rizikách, pravdepodobne sa vás snaží podviesť. Príkladov rôznych platforiem, ktoré fungovali podobným spôsobom by sme mohli uviesť doslova stovky.

Vždy sa snažte dôkladne porozumieť aktívu, do ktorého chcete investovať. Identifikujte jeho pridanú hodnotu a preverte si aj ľudí, ktorí za danou kryptomenou stoja. Cenné informácie by vám mal poskytnúť aj whitepaper projektu. Ak túto fázu podceníte, môže sa pomerne jednoducho stať, že o svoje finančné prostriedky proste prídete. Pre neskúsených investorov je najjednoduchšou cestou nákup niektorej z top 10 kryptomien, kde sa prípadného podvodu pravdepodobne nemusíte báť.

 

Zdroje:

cointelegraph.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences