Kryptomeny zvádzajú dôležitý právny boj

To, že aj tie najväčšie kryptomenové burzy sa dostávajú do konfliktu so zákonom už nie je nijak výnimočné. Podobné ťažkosti sa nevyhli ani celosvetovo najznámejšej obchodnej platforme Binance a v posledných mesiacoch sa skloňuje najmä burza Coinbase. Tá čelí už niekoľkých žalobám, pričom jej predstavitelia boli obvinení aj z inside tradingu. Americký regulátor SEC však prešetruje aj zalistovanie niekoľkých kryptomien, ktoré sú podľa ich názoru cennými papiermi. V prípade, že by mal SEC pravdu, nejednalo by sa iba o veľký problém pre Coinbase, ale aj pre množstvo ďalších búrz a kryptomien. Zástupcovia kryptomenového sektora a búrz žiadajú predovšetkým jasne definovaný právny rámec, podľa ktorého sa majú riadiť.

 

Po inside tradingu prichádza ďalší problém s regulátorom

 

Nie je žiadnym tajomstvom, že predseda SEC Gary Gensler považuje takmer všetky kryptomenové tokeny za cenné papiere. Vyjadril sa tak už mnohokrát, no regulátor v tomto prípade prechádza od rečí k činom. Po obvinení produktového manažéra z inside tradingu tak prichádza ďalšie a za problémové tokeny bolo označených týchto 9: AMP, Rally (RLY), DerivaDEX (DDX), XYO, Rari Governance Token (RGT), LCX, Powerledger (POWR), DFX a Kromatika (KROM). Prvých 7 z nich sa na platforme Coinbase reálne obchodovalo a zvyšné 2 viedli v internom zozname ako plánované.

Vyjadrenie zo strany burzy prišlo od právneho riaditeľa Paula Grewala. Ten tvrdí, že spoločnosť Coinbase nemá v ponuke žiadne cenné papiere,ktoré by mali podliehať regulácii. Dodáva, že zalistovanie akéhokoľvek digitálneho aktíva predchádza dôkladný proces analýzy toho, či sa nejedná o cenný papier. Obchodovanie aktíva nie je nikdy spustené bez tejto verifikácie. Problém sa čiastočne týka aj burzy Binance, ktorá rovnako ponúkala jeden zo spomínaných tokenov (AMP). Jeho obchodovanie však v nadväznosti na spomínané dianie zastavili. Podľa informácií tým však určite nedávajú za pravdu regulátorovi a robia tak iba z opatrnosti.

 

Coinbase čelí dvom novým hromadným žalobám

 

Každá z nich sa v podstate týka vyššie uvedeného a spoločnosť podľa nich urobila nepravdivé a zavádzajúce vyhlásenia, ktoré sa týkali povahy ich operácií. V žalobách sa tvrdí, že investori utrpeli straty v dôsledku klauzuly o bankrote a v súvislosti s ponukou kryptomenových aktív, ktoré mali byť registrované ako cenné papiere. Prvú žalobu podala právnická kancelária Bragar Eagel & Squire na americkom okresnom súde v New Jersey a druhá, takmer totožná, prišla od spoločnosti Robbins Geller Rudman & Dowd LLP so sídlom v San Diegu.

 

Obe žaloby používajú do značnej miery rovnakú terminológiu a tvrdia, že spoločnosť Coinbase vedela a bezohľadne ignorovala, že krypto aktíva, ktoré drží, by mali byť registrované ako cenné papiere. Rovnako poukazujú aj na fakt, že cena akcií Coinbase v dôsledku obvinení poklesla najprv o 26% a následne o ďalších 21%. Spolu tak od začiatku roka stratili až 64,59% svojej hodnoty, čím spôsobili investorom vážne škody. Je potrebné dodať, že za posledný týždeň ich hodnota opäť narástla o 47%.

 

Právne nejasnosti sa týkajú celého krypto sektora

 

Podľa najnovších správ od Forbes sa americká senátorka Cynthia Lummis vyjadrila, že regulačný orgán skúma všetkých 40 kryptomenových búrzso sídlom v USA, vrátane Coinbase a Binance. Jednotlivé burzy sa nachádzajú v rôznych štádiách vyšetrovania a SEC sa údajne snaží vyriešiť svoj spor s Commodities Futures Trading Commission (CTFC), agentúrou, ktorá má konečnú jurisdikciu nad krypto aktívami. Jeden z vysokopostavených zamestnancov burzy povedal, že mnohé z nich dostali takzvané „Well Notices“. Jedná sa o formálne oznámenie, že proti nim budú podniknuté právne kroky.

 

Právne kroky SEC pomerne ostro kritizuje aj ich bývalý poradca J.W. Verret, ktorý je zároveň docentom práva so špecializáciou na cenné papiere a financie na právnickej fakulte Antonina Scalia. V stanovisku pre Wall Street Journal napísal, že komisia by si v podstate strelila do vlastnej nohy, ak by pokračovala v tomto konaní.

Tvrdí, že inovatívne prostredie kryptomien si vyžaduje prehodnotenie federálneho zákona o cenných papieroch, ktorý je v platnosti od 30. rokov 20. storočia. Zákonodarcov z roku 1933 by pravdepodobne odvetvie kryptomien značne šokovalo a preto sa nedá predpokladať, že ich legislatíva by mohla byť pripravená zvládať výzvy digitálneho veku.

 

Svoj postoj navyše dopĺňa vysvetlením, že aj keby vývojári kryptomien chceli svoje projekty zaregistrovať ako cenné papiere, pravdepodobne by to nebolo možné. Často totiž vôbec nemajú predstavenstvo, generálneho riaditeľa ani finančného riaditeľa, ktorý by mohol komisii dodať požadované dokumenty. Profesor vyzval SEC, aby vytvoril regulačný režim, ktorý bude zohľadňovať potreby a možnosti krypto odvetvia. S podobnou iniciatívou prišla aj samotná burza Coinbase, ktorá vo svojej „petícii za vytvorenie pravidiel“ vyzýva regulátora, aby predložil nový regulačný rámec pre digitálne aktíva. K stanovisku sa pridáva väčšina kryptomenových búrz.

 

Zdroje:

decrypt.co, cryptonews.com, dailyhodl.com, forbes.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences