Kryptomeny vs. akcie - do čoho investovať?

Obe kategórie môžeme v súčasnosti označiť za najobľúbenejšie formy investovania vo svete. Vďaka zjednodušeniu procesu ich nadobudnutia si získavajú stále viac ľudí a najmä mladých investorov. Akcie môžeme považovať za rokmi overenú a spoľahlivú formu investovania. Na druhej strane kryptomeny sú stále mladým trhom, ktorý sa vyznačuje svojou volatilitou, no zároveň aj extrémne rýchlym rastom. Ktorou cestou by ste sa mali ako investor vydať? Všetko záleží od vašich cieľov, ochoty znášať riziko a tiež času, v ktorom chcete stanovené ciele dosiahnuť.

 

Aké sú základné rozdiely investovania na týchto trhoch?

 

Tým najzásadnejším je pravdepodobne to, že akcie sú kryté majetkom spoločnosti, alebo fyzickými peniazmi. Môžete ich nakúpiť na burze cenných papierov počas jej „otváracích hodín“, no mimo tohto času sa s nimi neobchoduje. Ak sa akciám, ktoré ste nakúpili darí, dostanete svoj podiel zisku spoločnosti - dividendu. Tú si môžete nechať, alebo ju použiť na nákup ďalších akcií s cieľom získať ich čo najviac. Prostredníctvom vlastnenia akcií sa defacto stávate spolumajiteľom danej spoločnosti v pozícii zvanej akcionár. Určite musíme spomenúť aj to, že burzy cenných papierov sú pod prísnym drobnohľadom regulátorov (zákonov), čo so sebou prináša aj sankcie za nedodržiavanie pravidiel.

 

Kryptomeny sú v spomínaných oblastiach značne odlišné. Nie sú oficiálne kryté žiadnym majetkom spoločnosti (aspoň vo väčšine prípadov) a ich hodnota vyplýva skôr z dôvery používateľov v ich budúci rast na základe použiteľnosti. Dalo by sa povedať, že v tomto smere pripomínajú skôr štandardné fiat meny, ako akcie. Z ich držania nedostanete žiadne dividendy, ale môžete ich požičiavať, či stakovať a vytvoriť si tak zaujímavú formu pasívneho príjmu.

 

Kryptomeny však ako mladý a digitálny trh prinášajú aj množstvo výhod. Virtuálna podoba týchto aktív zaisťuje, že ich obchodovanie prebieha 24/7. Napriek tomu, že ich regulácia sa aktívne rieši po celom svete, zatiaľ to s prísnymi zákonmi pre iné trhy nemôžeme ani len porovnávať. Jedná sa o extrémne obľúbenú formu investovania a to najmä medzi mladými ľuďmi, nakoľko k ich nakupovaniu nepotrebujete v podstate nič. Veľkú výhodu predstavuje aj to, že kryptomeny zdá sa predstavujú zaujímavý spôsob obchádzania inflácie. Niektorými navyše už dnes môžete platiť prakticky kdekoľvek, kde prijímajú platbu kartou.

 

Ako investovať v roku 2022?

 

Portál CNBC minulý rok prostredníctvom prieskumu zistil, že polovica všetkých milionárov sveta už investovala do kryptomien najmenej 25% svojho majetku. Ak však zvažujete podobný krok, určite musíte byť najprv oboznámený so všetkými rizikami a výhodami tohto trhu. Kryptomenový trh v posledných rokoch rastie naozaj neuveriteľným tempom, no stále neponúka infraštruktúru, ktorá by umožňovala bezproblémové platby za veci a služby bežnej potreby. Za obmedzenie môžeme považovať aj to, že blockchain je verejnou databázou, z ktorej môže informácie čerpať aj štátny orgán a vy sa tak nevyhnete pri nákupe prostredníctvom platforiem s KYC často extrémnemu daňovému zaťaženiu.

Za podobne nepredvídateľný môžeme považovať aj akciový trh. Investujete do konkrétnych spoločností a spoliehate sa na to, že ich vedenie nasmeruje k dosiahnutiu čo najväčšieho zisku. To sa však samozrejme nie vždy musí podariť a tak sa za účelom vytvorenia zisku musíte opäť vystaviť určitej miere rizika. Akcie sú zaujímavé najmä pre tých, ktorí chcú investovať dlhodobo. Na to, aby ste sa vedeli orientovať na tomto trhu potrebujete mať pomerne rozsiahle znalosti o ekonomických procesoch na rôznych úrovniach. Svetová ekonomika (a teda aj akcie) je úzko napojená na rôzne geopolitické udalosti - napríklad pandémia COVID-19 a vojna medzi Ruskom a Ukrajinou naštartovali zásadný rast inflácie. Pri investovaní do akcií aj do kryptomien tak určite môžeme povedať, že čím viac viete, tým viac môžete zarobiť.

 

Najzaujímavejší je pravdepodobne dlhodobý pohľad

 

Ako sme spomínali, vývoj cien akcií aj kryptomien neustále podlieha rôznym vonkajším vplyvom. Z pohľadu poplatkov je situácia porovnateľná - pri kryptomenách platíte za ich prevod ťažiarom, alebo validátorom a pri akciách zase konkrétnej platforme, na ktorej obchodovanie vykonávate. Pri oboch sa nezaobídete bez dôkladnej analýzy trhu a jednotlivých projektov a spoločností, do ktorých sa následne rozhodnete investovať.

Kryptomeny však z dlhodobého hľadiska miera k cieľom, ktoré by mohli predstavovať zásadnú výhodu. Súčasný finančný systém, ktorého sú priamou konkurenciou, je totiž v podstate veľmi krehký a zastaraný. Iba s problémami zvláda nároky súčasného sveta a spotrebiteľov, ktorí vyžadujú kvalitné služby. Aktuálne sú kryptomeny akýmsi doplnkom tohto finančného systému, ale treba si predstaviť situáciu, že ho vo väčšej miere nahradia. Správa nemeckej banky Deutsche Bank s názvom Imagine 2030 predpovedá, že do roku 2030 bude digitálne meny aktívne využívať viac než 200 miliónov používateľov. Hotovosť sa stáva stále zriedkavejším fenoménom a možnosť prístupu k vlastným digitálnym peniazom kdekoľvek na svete by bola pre väčšinu používateľov doslova požehnaním. To, kam by sa mohli vďaka rozsiahlej adopcii kryptomien dostať ich ceny v horizonte rokov už nechávame na vašom posúdení.

 

Zdroje:

cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences