Jedno z najpodstatnejších FOMC stretnutí máme za sebou – čo prinieslo?

Včera večer sa konalo jedno z najpodstatnejších a najočakávanejších stretnutí FOMC (Federal Open Market Commitee) za posledných niekoľko rokov. Toto stretnutie malo vo veľkom hovoriť nielen o aktuálnom náhľade centrálnej banky na infláciu, ale takisto malo hlavne priniesť odpovede na otázky ako napríklad kedy príde ku skončeniu finančných stimulov alebo kedy sa budú navyšovať úrokové miery v Amerike. Práve závažnosť tohto meetingu a jeho smerodajnosť pre rok 2022 boli hlavnými dôvodmi, prečo sa aj množstvo kryptomenových analytikov či traderov pozeralo na to, ako celé toto stretnutie dopadne. Tie najpodstatnejšie výroky a vyjadrenia na tému inflácie, úrokových mier či dokonca kryptomien sme pre vás zhrnuli v tomto článku.

Zvýšenie úrokových mier sa nechystá, tapering zrýchľuje

Jerome Powell, predseda centrálnej banky USA, Federal Reserve, oznámil včera hneď niekoľko noviniek. Z pohľadu finančných trhov sa čakalo najmä na to, ako sa FED zachová voči rastúcej inflácii a či bude pokračovať v tak extrémnom tlačení peňazí, ako doteraz. No a z krokov, ktoré FED plánuje robiť je jasné, že proti inflácii má v pláne bojovať najmä budúci rok.

„Postupne budeme urýchľovať ukončenie stimulov pretože s rastúcou infláciou a posilňujúcim sa pracovným trhom nie je potreba na navyšovanie množstva podpory pre ekonomiky.“

To bolo jedno z mnoha vyjadrení, ktoré jasne naznačilo, že FED urýchľuje takzvaný tapering, proces, počas ktoré dochádza ku zmenšovaniu pomoci vo forme stimulov a tlačenia nových peňazí. Počas pandémie bola veľkosť tejto pomoci 120 miliárd dolárov mesačne. Počas posledného stretnutia ale došlo ku začatiu taperingu, čím sa znížilo množstvo mesačnej podpory zo 120 miliárd dolárov na 105 miliárd dolárov, teda o 15 miliárd mesačne.

Včerajšie stretnutie ale ešte zvýšilo rýchlosť taperingu, keďže Powell oznámil, že sa znižovanie pomoci zrýchľuje na 30 miliárd dolárov mesačne, čo v praxi znamená, že už počas marca 2022 by mala podpora ekonomiky prostredníctvom novo vytlačených peňazí úplne skončiť. To je o niekoľko týždňov skôr, ako bolo pôvodne plánované.  

Ruka v ruke s týmto rozhodnutím ide aj rozhodnutie o úrokových sadzbách. Tie ostali zatiaľ bez zmeny a teda na nulových hodnotách. FED ale naznačil, že budúci rok nás čaká hneď trojnásobné navyšovanie, pričom v roku 2023 by mali prísť ďalšie tri zvýšenia úrokov.

„V tejto situácii je najlepšie zvoliť opatrný prístup pre akékoľvek zmeny.“

Aj to povedal Powell v spojení s navyšovaním úrokov, či urýchľovaniu taperingu.

Aké sú vyhliadky do budúcna?

No a keďže tieto oznámenia nemôžu byť nejakým extrémny prekvapením, keďže nedošlo ku žiadnym ráznym alebo nečakaným krokom, trhy reagovali pomerne pozitívne. Väčšina indexov si pripísala mierne zisky, zatiaľ čo sa Bitcoin snažil zaútočiť na úroveň 50 000 dolárov. Tú sa mu ale zatiaľ nepodarilo preraziť.

Oveľa podstatnejšie, ako pár krátkodobých pohybov, sú ale dlhodobé vyhliadky. Z rozhodnutí a oznámení FEDu je nám jasné, že budúci rok môže byť ako na hojdačke. Zatiaľ čo táto inštitúcia neplánuje navyšovať úroky až dokým sa tapering neskončí, rovnako tiež aj signalizuje to, že ku navyšovaniu úrokov takmer s istotou príde. Timing bude v tomto prípade kľúčový.

Stane sa tak najmä kvôli boju s infláciou. Tá sa za november nachádzala medziročne na úrovni 6,4% v USA, čo popredných predstaviteľov FEDu určite neteší. Aj preto nielenže signalizovali trojnásobné navyšovanie úrokových mier, ale takisto aj zvýšili medián svojej inflačnej projekcie na rok 2022 z 2,2 % na 2,6 %. Napriek tomu ale Jerome Powell naďalej konštatuje, že cenová stabilita je jednou z hlavných priorít tejto centrálnej banky.

Kryptomeny zatiaľ nepredstavujú riziko

Všetky tieto správy samozrejme mali vplyv aj na kryptomenový trh. Tomu sa ale Powell venoval aj separátne, keď hovoril aj o stablecoinoch či celkovom dopade kryptomien na globálnu ekonomiku. Z jeho úst sme ale nepočuli nič nové.

Kryptomeny ako také podľa neho nepredstavujú zatiaľ žiadnu hrozbu. Avšak zvýšenú pozornosť vraj plánuje FED venovať stablecoinom. Podľa jeho vyjadrení a rovnako aj podľa research paperu, ktrý bol zverejnený 1.novembra administratívou prezidenta Bidena, môžu stablecoiny predstavovať risk najmä pre banky. Tento risk tak podľa Powella musí adresovať aj FED.

„Stablecoiny môžu byť určite užitočné pre používateľov, ak budú dostatočne dobre regulované. Momentálne ale nie sú. Majú potenciál na škálovanie najmä ak sú prepojené na už existujúce veľké technologické siete.“

Aj to odznelo z úst Jeroma Powella vrámci odpovede na otázku Michaela Derbyho z denníku Wall Street Journal.

Zdroje:

https://cointelegraph.com/, https://bitcoinmagazine.com/, https://blockworks.co/, https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences