90% všetkých bitcoinov je už vyťažených – máte ten svoj?

O limitovanej ponuke Bitcoinu sa vie od začiatku. To je podľa mnohých dokonca jednou z hlavných výhod Bitcoinu, ktorý je aj vďaka tejto vlastnosti úplným opakom toho, čo môžeme vidieť v tradičnom finančnom svete. O tom sme sa presvedčili najmä v posledných dvoch rokoch, kedy bolo vytlačených do obehu 40 % zo všetkých dolárov, ktoré sa v ňom teraz nachádzajú. Aj v tomto sa opäť poukazuje na obrovskú výhodu Bitcoinu, ktorú má voči aktuálnemu nastaveniu finančného systému.

90% bitcoinov je vyťažených 

21 miliónov bitcoinov. Presne taký je počet všetkých bitcoinov, ktoré sa kedy dostanú do obehu, pričom sa do neho budú dostavať iba náročnejšie. A to nielen kvôli navyšujúcej sa konkurencií vo svete minerov, ale najmä kvôli halvingu. Ten spôsobuje, že sa každým ďalším štvorročným cyklom dostane do obehu menej a menej bitcoinov.

Pred prvým halvingom to bolo 50 bitcoinov, nasledovalo 25 BTC, 12.5 BTC a aktuálne to je 6.25 bitcoinov za vyťažený blok. Posledný halving, ktorý sa udial 11.mája 2020 tak znížil odmenu za vyťaženie jedného bloku z 12,5 BTC na 6,25 BTC. Tým sa proces „vypúšťania“ bitcoinov do obehu ešte spomalil,, na rozdiel od fiat mien, kde sa extrémne zrýchlil.

To je napríklad vidno aktuálne aj na číslach inflácie. Posledné medziročné čísla reprezentujúce nárast inflácie sa v novembri dostali až na 6,8% v USA. V Európe sú síce tieto čísla zatiaľ menšie, ale nie o moc, pretože novembrové čísla pre EU boli na hranici 4,9%.

No a zatiaľ čo iba máloktoré finančné aktívum či nástroj vie s takouto infláciou držať krok, kryptomeny na čele s Bitcoinom to zvládajú veľmi dobre a to aj napriek aktuálnej situácii. Od začiatku roku sa podarilo len tejto kryptomene narásť na cene o takmer 70 % a to aj napriek tomu, že Bitcoin je aktuálne v korekcií (alebo akumulácii). Tá ho zostrelila zo svojho ATH, ktoré má vytvorené na sume 69 000 dolárov a od začiatku roku táto suma predstavovala nárast až o 140 %.

No a zatiaľ čo je priemerný ročný nárast väčší ako 200 % pre Bitcoin, je takmer isté, že tento rok sa to najväčšej kryptomene tak vysoko nepodarí dotiahnuť. Ak by sa do konca roka Bitcoin čo i len priblížil ku svojmu ATH, tak vzhľadom na aktuálny sentiment, by sme to mohli brať ako malé víťazstvo. To ale neznamená, že nad ním treba lámať palicu. Práve naopak. Budúci rok sa očakávajú od Bitcoinu a celkovo od kryptomenového sveta veľké veci a práve zostávajúcich 10 % všetkých BTC by malo byť varovným prstom pre všetkých, ktorí si ešte nestihli zaobstarať svoj BTC.

11 rokov od poslednej Satoshiho správy

Je priam až nádherné, ako dokáže „osud“ fungovať v kryptomenovom svete. Informácia o tom, že sme sa dočkali viac ako 90 % vyťažených bitcoinov totižto prišla práve v deň, kedy si pripomíname 11 rokov od toho, čo sa Satoshi Nakamoto naposledy verejne vyjadril o Bitcoine a jeho budúcnosti.

Stalo sa tak prostredníctvom Bitcoinforum, na ktorom informoval vo svojom poslednom príspevku o tom, že bude v budúcnosti treba zlepšiť najmä spôsoby na odvrátenie denial-of-service (DoS) útokov. Od tejto správy sme viac o Satoshim nepočuli, pričom sme sa rovnako za posledných 11 rokov nedozvedeli ani to, kto sa za týmto pseudonymom schováva. A to je len dobre. 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences