Rusko zásadne mení pohľad na kryptomeny

Rusko bolo v minulosti známe svojim značne negatívnym postojom ku kryptomenám. V krajine prebehlo niekoľko pokusov o obmedzenie fungovania digitálnych aktív a iba pred dvoma rokmi bolo ich používanie dokonca úplne zakázané. Zákaz sa vzťahoval na využívanie kryptomien ako platobnej metódy a jeho cieľom bola najmä ochrana domácej fiat meny. Všetko sa však zmenilo so začiatkom vojny na Ukrajine a zdá sa, že Rusko je nútené zvažovať aj alternatívne možnosti, ktoré iba nedávno úrady považovali za škodlivé.

 

Ruskí zákonodarcovia boli historicky proti myšlienke používania kryptomien

 

V roku 2020 Rusko prijalo krypto zákony, ktoré rámcovo zakazovali používanie kryptomien pre platobné účely. Ruská centrálna banka bola totiž skeptická voči myšlienke podobného využívania kryptomien a rovnako sa snažila ochrániť rubeľ, ako jediné zákonné platidlo v krajine. Všetky snahy o zastavenie využívania decentralizovaných kryptomien však dopadli vo všeobecnosti podobne a časom boli doslova na smiech.

Situácia sa však zjavne zmenila v dôsledku drastických ekonomických sankcií po invázii na Ukrajinu, ktoré na ňu uvalili západné krajiny. Minister priemyslu a obchodu v máji vyhlásil, že krajina pravdepodobne skôr či neskôr aj tak bude musieť pristúpiť k legalizovaniu platieb kryptomenami. Neskôr sa k nemu pridala aj guvernérka centrálnej banky, ktorá navrhla, že kryptomeny by mohli byť využívané v medzinárodnom platobnom styku, ale iba ak by sa nedostali do domáceho finančného systému Ruska. Necháme vás, aby ste si urobili vlastný názor na logiku tohto uvažovania.

 

Centrálna banka prehodnotila svoj prístup k regulácii krypto odvetvia

 

Vyjadril sa tak námestník ministra financií Alexej Moiseev, ktorý ako dôvod uvádza „zmenu situácie vo svete“. Myšlienka krypto platieb v medzinárodnom obchode sa v Rusku objavila už koncom minulého roka. Prezident Vladimír Putin však považoval využívanie kryptomien na obchodovanie s energetickými zdrojmi (ropa, plyn) za predčasné. Centrálna banka aktuálne výrazne zmenila v tomto smere rétoriku a tvrdí, že cezhraničné platby v kryptomenách sú v súčasných geopolitických podmienkach nevyhnutné.

 

V nedávnom vyhlásení, ktoré zverejnil súčasný ruský premiér Michail Mišustin, uviedol, že vláda považuje digitálne aktíva za bezpečnú alternatívu pre cezhraničný obchod. Povedal tiež, že digitálne aktíva by Rusko mohlo využiť na posilnenie svojej finančnej nezávislosti. Práve tu sa pravdepodobne dostávame k jadru celého tohto obratu v uvažovaní ruských úradov a predstaviteľov štátnej moci. Veľká väčšina importu a exportu krajiny sa totiž v posledných rokoch obchodovala v amerických dolároch.

 

Rusko sa chce zbaviť závislosti od amerického dolára

 

Podľa informácií tlačovej agentúry TASS centrálna banka prehodnotila vzťah ku kryptomenám a dohodla sa s ministerstvom financií na legalizácii kryptomien pre medzinárodné platby. Alexej Moiseev údajne dodal, tieto inštitúcie očakávajú rýchly proces z pohľadu prijatia potrebnej legislatívy. Načrtol tiež dôležitosť umožnenia lokálnych krypto služieb a poznamenal, že mnoho obyvateľov sa pri otváraní kryptomenovej peňaženky spolieha na zahraničné platformy.

 

Dá sa preto predpokladať, že úrady sa budú usilovať o zachovanie kontroly nad celým procesom správy kryptomien. Táto predstava samozrejme poukazuje na nepochopenie fungovania decentralizovaných systémov, ktoré nemožno efektívne brzdiť, či úplne zakázať ich využívanie na určité vybrané účely. Rusko vlastne vôbec nezmenilo svoj pohľad na kryptomeny a navrhované zmeny by im mohli pomôcť posilniť ich vlastnú finančnú nezávislosť. Zároveň by znížili svoju závislosť od amerického dolára a kryptomeny môžu zneužívať na efektívne obchádzanie tvrdých sankcií západných krajín.

Čo na to kryptomeny? Tie robia to, čo vždy. Nezávisle slúžia každému, kto potrebuje držať svoj majetok a vykonávať platby bez toho, aby podliehal akýkoľvek obmedzeniam. Mohlo by sa zdať, že po prijatí príslušnej legislatívy budú napomáhať vojenskému agresorovi, ale kryptomeny sa jednoducho nepýtajú. Práve v tom spočíva jedna z ich najväčších výhod, nakoľko jedného dňa sa môže do konfliktu, napríklad so štátnou mocou, dostať každý z nás.

 

Zdroje:

techstory.in, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences