Portugalsko ako kryptomenový raj zatiaľ nekončí

Jednou z najkomplexnejších tém v rámci obchodovania s kryptomenami v jednotlivých jurisdikciách je ich danenie. Podmienky zo strany štátov a vlád sú v rôznych krajinách diametrálne odlišné a zatiaľ sa nenašiel jednotný konsenzus. Podporovatelia kryptomien zastávajú názor, že kryptomeny by nemali podliehať žiadnemu zdaneniu, nakoľko od štátu pre svoje fungovanie ani nič nepotrebujú. Navyše predstavujú priamu alternatívu k štátmi riadeným fiat peniazom. Slovensko v porovnaní s inými patrí v tomto smere ku krajinám s takmer najhoršími podmienkami. Presným opakom je však Portugalsko, ktoré je považované doslova za kryptomenový daňový raj. Otázka znie - dokedy?

 

Daňový raj pre obchodníkov a krypto spoločnosti

 

Portugalsko je dlhodobo známe ako krajina, ktorá je voči digitálnym aktívam naladená veľmi pozitívne. Je tomu tak preto, že kryptomeny neuznávajú ako digitálne aktíva, ale iba ako platobnú bránu. Kryptomenové transakcie tu už od roku 2018 nepodliehajú dani z kapitálových výnosov a ani žiadnym iným daniam. Pre lepšiu predstavu - daň z kapitálových výnosov pre finančné investície je tu na úrovni 28%. Jedná sa tak o „úsporu“, ktorá určite nie je zanedbateľná ani pri menších investíciách.

Obchodovanie s digitálnymi aktívami sa v Portugalsku nepovažuje za investičný príjem. To do krajiny prilákalo množstvo krypto spoločnostía v Lisabone sa uskutočnilo veľa rôznych krypto eventov. Zdanenie sa týka iba spoločností, ktoré akceptujú platbu v bitcoine, alebo inej kryptomene a tieto platby následne podliehajú dani z príjmu. Portugalsko môžeme určite pochváliť aj za mieru adopcie kryptomien, nakoľko podobné platby akceptuje veľa firiem a špekuluje sa aj o tom, že bitcoin by sa mohol (aspoň v niektorých oblastiach) stať zákonným platidlom.

 

Výhody budú pravdepodobne čoskoro minulosťou

 

Portugalský minister financií Fernando Medina nedávno vyhlásil, že kryptomeny v krajine budú čoskoro podliehať dani z kapitálových výnosov.Kongres Assembleia da Republica však aktuálne neschválil dva samostatné návrhy zákonov menších politických strán (Bloco de Esquerda a Livre), ktoré smerovali k zdaňovaniu kryptomien. Podľa ekonomických novín ECO boli zamietnuté v stredu počas hlasovania o rozpočte pre rok 2022.

 

Vláda však bola požiadaná, aby preskúmala možnosti zdaňovanie kryptomenových ziskov, ktoré presahujú hranicu 5 000 EUR (5 345 USD). Na tom istom zasadnutí parlamentu uviedol námestník ministra financií a daní krajiny, Antonio Mendes, že zdanenie kryptomien je „zložitá realita“ a kapitálové zisky nemusia stačiť. Toto vyjadrenie je kľúčové, nakoľko ak by sa naplnila jeho podstata, zákony týkajúce sa danenia kryptomien by sa mohli pre mnoho spoločností a traderov významne zhoršiť.

 

Na zmeny by mohol doplatiť celý krypto sektor

 

Derek „Isaac“ Kaplan je zakladateľom dvoch krypto spoločností - DuoVerse a VMining, ktoré v Portugalsku pôsobia. K súčasnej situácii a pokusu o zdanenie krypto príjmov povedal, že akékoľvek neprimerané zdanenie by bolo veľmi negatívnym signálom pre celý kryptomenový sektor a mohlo by výrazne zabrzdiť jeho rast. Dodáva, že regulačný rámec je určite dôležitý, ale odvetvie musí mať aj naďalej priestor pre ďalší vývoj.

Zástupkyňa Republikového zhromaždenia krajiny, Mariana Mortagua v nadväznosti požiadala o ďalšie preskúmanie toho, ako zdaňujú kryptomeny iné krajiny. Uviedla tiež, že nová legislatíva v tejto oblasti posunie Portugalsko do lepších časov. Je však pomerne ťažko povedať, pre koho by tieto „časy“ mali byť lepšie, lebo krypto spoločnosti a obchodníci to asi nebudú. Tým neostáva nič iné ako dúfať, že sa ľudia zodpovední za tvorbu legislatívy v ich krajine nebudú inšpirovať napríklad na Slovensku.

 

Zdroje:

decrypt.co, bitcoinist.com, cointelegraph.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences