Grayscale žaluje SEC pre odmietnutie BTC ETF

Americký SEC aktuálne odmietol už niekoľkú žiadosť o spotové BTC ETF. Spoločnosť Grayscale už pravdepodobne tento tvrdohlavý prístup regulátora prestal baviť a rozhodli sa podať žalobu. Namietajú najmä nekonzistentný prístup k jednotlivým investičným nástrojom, nakoľko s futures ETF zjavne SEC problém nemá. Diametrálne odlišnú situáciu sledujeme v ostatných krajinách sveta, kde sa na trh postupne dostávajú podobné produkty a je vysoko pravdepodobné, že sa budú tešiť veľkému záujmu zo strany investorov.

 

V čom spočíva význam spotového BTC ETF?

 

Fond obchodovaný na burze (ETF) spája cenné papiere, ako napríklad akcie a komodity. Investorom umožňuje nakupovať akcie na verejne dostupných trhoch bez toho, aby reálne vlastnili dané aktíva - v našom prípade bitcoin. Minulý rok v októbri SEC schválil žiadosť na Bitcoin futures ETF, ktoré však špekulujú a budúcou cenou BTC. Na schválenie spotového ETF, ktoré by bolo naviazané priamo na spotovú cenu bitcoinu, si budú musieť v USA ešte počkať.

 

Podľa spoločnosti Grayscale má fond Grayscale Bitcoin Trust aktuálne v správe až 12,9 miliardy dolárov. Schválením spotového BTC ETF by svojim investorom dokázali ponúknuť omnoho zaujímavejší produkt a najmä výrazne nižšie poplatky za správu. Spoločnosť už v apríli dokonca spustila rozsiahlu marketingovú kampaň, v ktorej žiadala ľudí, aby obhajovali schválenie ETF a tlačili na SEC. Je zjavné, že k dosiahnutiu pozitívneho výsledku im to príliš nepomohlo.

 

Začína veľká právna bitka

 

Komisia pre burzu cenných papierov (SEC) v stredu zamietla žiadosť spoločnosti Grayscale Investments o konverziu svojho fondu Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) na ETF. Vo svojom rozhodnutí uviedli, že Grayscale neurobilo dosť na to, aby investorov chránilo pred podvodnými a manipulatívnymi praktikami.

V minulosti regulátor podobné návrhy zamietol s podobným odôvodnením - tvrdia, že kryptomenový trh je náchylný na manipuláciu s cenami, kybernetické útoky, podvody a inside trading. Predseda SECu Gary Gensler prirovnáva odvetvie kryptomien kvôli nedostatku regulácií k divokému západu. Odpoveď zo strany spoločnosti prišla takmer okamžite a pravdepodobne budeme svedkami veľkej právnej bitky.

 

Spomínané rozhodnutie napadli na Odvolacom súde Spojených štátov pre District of Columbia. Uviedli, že aj naďalej budú využívať všetky možnosti pre ochranu investorov a spravodlivé regulačné zaobchádzanie s investičnými nástrojmi bitcoinu. V rámci prípravy na rozhodnutie SEC, Grayscale oznámilo, že najali právneho poradcu Donalda B. Verrilliho, bývalého generálneho prokurátora Spojených štátov a tiež právnicku spoločnosť Davis Polk & Wardwell. SEC podľa nich nepristupuje v jednotlivým investičným nástrojom konzistentne a koná svojvoľne.

 

Verrilli bude hlavným právnym stratégom spoločnosti a veria, že neexistujú žiadne dôvody na to, aby regulátor pokračoval v umelom odďaľovaní schválenia spotového BTC ETF. Podobný právny proces však môže trvať roky a v konečnom dôsledku môže byť aj tak nakoniec uprednostnený názor regulátora.

 

V Európe sledujeme presný opak

 

Jacobi Asset Management je spoločnosťou pre správu digitálnych aktív so sídlom v Londýne a pripravuje sa na spustenie svojho nového Jacobi Bitcoin ETF. Jedná sa o spotové Bitcoin ETF, ktoré sa začne obchodovať na burze Euronext Amsterdam Exchange pod tickerom BCOIN. Obchodovanie by sa malo začať v júli, no presný termín zatiaľ zverejnený nebol. Jacobi Bitcoin ETF sa tak stane prvým spotovým BTC ETF v Európe. Inštitucionálni a profesionálni investori získajú prístup k ETF so správcovským poplatkom 1,5% ročne.

Khurshid, bývalý investičný bankár v Goldman Sachs, verí, že spustenie nového Bitcoin ETF pomôže priniesť väčšiu stabilitu na kryptomenový trh uprostred masívneho prepadu cien. Spustenie tohto ETF v Holandsku je významným míľnikom na globálnom trhu spotových krypto ETF. Existuje potenciál, že spotové BTC ETF bude v Európe mimoriadne populárne a to najmä vzhľadom na nedostatok alternatívnych možností investovania do bitcoinu prostredníctvom tradičných finančných nástrojov.

 

Medzi prvé krajiny so schváleným spotovým BTC ETF radíme Kanadu (február 2021) a Austráliu (máj 2022), Brazíliu a Jersey. Celosvetová adopcia tohto produktu sa tak pomaly rozbieha, no investori v USA si budú musieť ešte počkať.

 

Zdroje:

decrypt.co, bitcoinist.com, cointelegraph.com, cryptoslate.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences