Sezóna pochovávania kryptomien je tu opäť

Kryptomeny zažívajú v posledných týždňoch naozaj ťažké obdobie a straty, ktoré evidujeme na jednotlivých digitálnych aktívach, už rátame v dvojciferných číslach. Bitcoin sa v čase písania článku pohybuje na úrovni 21 000 USD a Ether klesol na 1 100 USD. Jedná sa o pomerne zásadný cenový otras a to najmä pri pohľade na historické maximá. Podobný vývoj však sledujeme aj pri ostatných kryptomenách a v princípe aj naprieč všetkými trhmi. Ako už býva pri veľkých poklesoch cien zvykom, aj aktuálne môžeme sledovať, že mnoho ľudí kryptomeny odpisuje a pokojne sa môžete sa stretnúť aj s tvrdeniami, že cena bitcoinu smeruje k nule. Poďme sa preto pozrieť na dianie okolo kryptomien trochu bližšie a predstaviť si odlišné pohľady rôznych osobností.

 

Kryptomeny a NFT sú založené na teórii väčšieho blázna

 

Presne takto sa na tému kryptomien vyjadril známy podnikateľ a filantrop Bill Gates. Teória väčšieho blázna je založená na myšlienke, že človek môže zarobiť peniaze investovaním do nadhodnotených aktív a ich neskorším predajom so ziskom. Predpokladá totiž, že sa vždy nájde niekto iný, kto zaplatí viac. Gates narážal primárne na odvetvie NFT a množstvo peňazí, ktoré sa v ňom točia, pričom spochybňuje ich skutočnú investičnú hodnotu.

 

Sarkasticky naráža aj na populárnu zbierku NFT Bored Ape Yacht Club (BAYC), ktorá prilákala miliardy dolárov a uznanie známych osobností z celého sveta. Cena tejto zbierky pritom aktuálne klesla na 83 000 USD, čo je v porovnaní s maximom na úrovni 429 000 USD skutočne dosť. Aj keď vyjadrenia smerovali hlavne k NFT, Gates má veľmi podobný názor na celé odvetvie kryptomien, ktoré dlhodobo kritizuje. Zdôraznil, že žiadne kryptomeny nevlastní a ani sa to nechystá zmeniť.

 

Vybrali by ste si zlato, alebo bitcoin?

 

V tejto otázke má jasno miliardár Stan Druckenmiller, ktorý hovorí, že uprednostňuje bitcoin. Svoje investičné myslenie však rozviedol bližšie a bitcoin preferuje v inflačnom býčom trhu. Naopak pri medveďom trhu by chcel vlastniť viac zlata. Odôvodňuje to tým, ako sa tieto aktíva správajú v reakcii na infláciu a menovú politiku.

Bitcoin je podľa jeho názoru známy tým, že počas býčieho trhu ponúka prakticky bezkonkurenčné zhodnotenia. Zároveň však býva pomerne ťažko zasiahnutý medvedími trhmi, čo sledujeme aj v súčasnosti. Naopak zlato zaznamenáva pri pozitívnom vývoji trhov iba priemerné výnosy, ktoré takmer nedokážu pokryť ani úroveň inflácie. Omnoho lepšiu pozíciu zastáva pri prudkých poklesoch, kedy dokáže lepšie držať hodnotu. S najväčšou pravdepodobnosťou je to spôsobené tým, že investori aj naďalej zlato považujú za bezpečný prístav počas kríz.

 

Druckenmiller je presvedčený, že kryptomeny a blockchain sa budú v najbližších 5-10 rokoch šíriť naprieč odvetviami a skutočná adopcia nás ešte len čaká. Očakáva tiež, že relevantným spoločnostiam, ktoré v tomto období vzniknú sa bude dariť. Ako zaujímavosť uviedol aj skutočnosť, že skúsení investori ostávajú pri kryptomenách aj naďalej optimistickí.

 

Bitcoin bude lídrom pri oživovaní celého trhu

 

Takto vidí situáciu Mike Novogratz, zakladateľ a generálny riaditeľ Galaxy Digital. Iba nedávno sa v rozhovore vyjadril, že akonáhle americký Fed zastaví zvyšovanie úrokových sadzieb, BTC bude viesť oživenie celého trhu. Najväčšej kryptomene v tomto scenári predpovedá raketový rast a situáciu prirovnáva k 70. rokom. Oživenie po kríze vtedy neviedli ani akcie, ani komodity, ale zlato. Bitcoin aktuálne pokladá za nové makro aktívum.

Generálny riaditeľ Galaxy Digital hovorí, že na základe neoficiálnych informácií plánujú investori opätovný vstup na trh, keď Federálny rezervný systém pozastaví zvyšovanie úrokových sadzieb. V tomto zmysle sa údajne vyjadrujú ľudia z jeho okolia, s ktorými sa baví na tému investovania. Podľa Novogratza je súčasný pokles kryptomien o niečo bolestivejší v porovnaní s minulosťou, čo je však spôsobené tým, že celý trh s kryptomenami extrémne narástol.

 

Zdroje:

dailyhodl.com, techstory.in, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences