Burza Binance je opäť v problémoch

V minulosti bolo prevádzkovanie kryptomenovej burzy a vlastne akéhokoľvek krypto projektu z pohľadu zákonov veľmi jednoduché. Neexistovali prakticky žiadne zákony a regulácie, ktoré by sa týkali tohto odvetvia. Aktuálne je však situácia diametrálne odlišná a v jednotlivých jurisdikciách sa zavádzajú pomerne prísne regulácie. To nespôsobuje problémy iba začínajúcim projektom, ale aj tým najväčším hráčom, akým je nepochybne aj najznámejšia kryptomenová burza - Binance. O jej fungovanie sa začal opäť zaujímať aj americký SEC a vyšetrovanie prebieha hneď v niekoľkých bodoch. V prípade odhalenia nezákonnej činnosti by sa to mohlo výrazne negatívne odraziť aj na ich natívnej kryptomene Binance coin (BNB).

 

Ponúkala Binance počas ICO neregistrované cenné papiere?

 

Presne to je otázka, ktorej sa aktuálne začala venovať americká Komisia pre cenné papiere SEC. Ako množstvo iných krypto projektov, aj Binance začínala svoje podnikanie prostredníctvom ICO (Initial Coin Offering). V ňom ponúkla do verejného predaja Binance coin (BNB), ktorý bol vytvorený v roku 2017 ako ERC-20 token na blockchaine Ethereum. Počiatočná ponuka v objeme 100 miliónov tokenov pri cene 15 centov pomohla burze získať financovanie vo výške 15 miliónov dolárov. Peniaze boli použité na vylepšenie platformy, rast spoločnosti, marketing, vzdelávanie zamestnancov a podobne.

 

SEC sa snaží zistiť, či takáto ponuka nebola vlastne formou investičnej zmluvy, ktorá podlieha rôznym regulačným rámcom. Investorom sa totiž predávajú ako spôsob financovania spoločnosti s prísľubom budúceho profitu. BNB odvtedy prešiel na vlastný blockchain a v súčasnosti sa využíva ako natívny coin burzy, s ktorým môžete priamo obchodovať, používať ho na nákupy a platby, a slúži aj ako prostriedok pre získanie zľavy z transakčných poplatkov na platforme.

 

Veľmi podobnou situáciou a prebiehajúcim sporom so SEC-om si prechádza aj ďalšia kryptomena Ripple (XRP). V tomto prípade však SEC ani po dlhej dobe neprišiel s jasným záverom o tom, či boli porušené zákony. Je preto prekvapením, že sa táto inštitúcia pustila do ďalšieho takmer identického vyšetrovania. Podľa mnohých odborníkov tak zbytočne mrhajú zdrojmi, ktoré mohli využiť na ukončenie vyšetrovania XRP. Prípadný úspech by im navyše poskytol silný precedens a ten by následne mohli omnoho jednoduchšie aplikovať aj na iné kryptomeny.

 

Pranie špinavých peňazí v hodnote 2,3 miliardy dolárov

 

Aby toho Binance nemala málo, agentúra Reuters zverejnila špeciálnu správu, podľa ktorej mala burza v rozmedzí rokov 2017-2021 slúžiť ako prostriedok pre pranie špinavých peňazí. Agentúra tvrdí, že burza spracovávala transakcie z rôznych hackov, podvodov a nelegálneho predaja drog. Za 5 rokov tak mala spravovať transakcie v hodnote prevyšujúcej 2 miliardy dolárov. Tieto údaje Reuters získal aj prostredníctvom spolupráce s analytickými spoločnosťami Chainalysis a Crystal Blockchain.

V reakcii na túto správu Binance zdieľala e-mailovú komunikáciu s reportérmi Reuters a uviedla, že správa je plná klamstiev a stojí na veľmi slabých argumentoch. Dodali tiež, že agentúra by sa nemala spoliehať na rôzne „zaručené úniky“ informácií, ktoré by mohli byť motivované iba závisťou a úmyslom poškodiť spoločnosť. Binance sa tiež bráni argumentáciou, že ich AML (anti-money laundering) politika sa radí medzi najprísnejšie na trhu a tiež pomáhajú orgánom činným v trestnom konaní riešiť kybernetickú a finančnú kriminalitu.

 

Problémy Binance tu ani zďaleka nekončia

 

Okrem vyššie spomínaných obvinení má toho najväčšia burza a jej predstavitelia na krku ešte oveľa viac. Úrady skúmajú aj americkú Binance US,pri ktorej nie je zrejmé či je vo svojich aktivitách oddelená od hlavnej spoločnosti tak, ako to tvrdí. Vyšetrované sú aj dve market-making spoločnosti, s ktorými je prepojený práve zakladateľ Binance, Changpeng Zhao. Ako bonus, Ministerstvo spravodlivosti, IRS a CFTC vyšetrujú Binance pre obchodovanie s dôvernými informáciami, manipuláciu s trhom a ďalšie údajné trestné činy.

 

Burza sa k týmto témam nechce zatiaľ bližšie vyjadrovať, nakoľko prebieha vyšetrovanie. Úradom však údajne radi poskytnú všetky potrebné informácie. Predstavitelia Binance sa tiež vyjadrili, že pravdepodobne neexistuje žiadna iná burza, ktorá by sa viac snažila spĺňať všetky požiadavky zo strany regulátorov po celom svete.

Jedná sa naozaj o veľké množstvo rôznych obvinení, ktoré sú pre Binance problémom aj pri absolútnom rešpektovaní prezumpcie neviny. Binance je jednou z najväčších kryptomenových búrz na svete a ich kryptomena BNB je aktuálne s trhovou kapitalizáciou vyše 46 miliárd dolárov na piatom mieste rebríčka. Ak by niektoré z obvinení dopadlo v prospech úradov, mohlo by to mať za následok obrovské pokuty, zastavenie operácií v USA a najmä stratu dôvery u klientov. To, ako by sa to odrazilo na cene BNB ani nemusíme rozoberať - dobrým príkladom je cenový vývoj XRP.

 

Zdroje:

decrypt.co, coinmarketcap.com, bitcoinist.com, cryptonews.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences