Burza Coinbase sa dostala medzi spoločnosti Fortune 500

Kryptomeny postupne dobíjajú celý svet a spolu s nimi rastú aj spoločnosti, ktoré sa tomuto inovatívnemu odvetviu venujú. Medzi popredné firmy patria samozrejme kryptomenové burzy, nakoľko ich zisk je priamo naviazaný na popularitu digitálnych aktív a objemy ich obchodovania. Jednou z najväčších podobných búrz je aj Coinbase a tejto spoločnosti sa podarilo dostať do rebríčka Fortune 500. Jedná sa o vôbec prvú kryptomenovú spoločnosť, ktorá to dokázala a to aj napriek minuloročnej celosvetovej pandémii.

 

Do rebríčka Fortune 500 sa chce dostať každá spoločnosť

 

Fortune 500 je skutočne rebríčkom elitných spoločností v USA a zaradiť sa doň je pravdepodobne cieľom všetkých majiteľov a manažérov. Nie každému sa to však podarí a hranicou minimálneho zisku pre zaradenie bolo 6,4 miliardy dolárov. Coinbase túto hranicu prekročila pomerne výrazne a v roku 2021 dosiahli zisk 7,8 miliardy dolárov. V rebríčku sa tak zaradili na úctyhodné 437. miesto. V porovnaní s prvou priečkou spoločnosti Walmart s jej 573 miliardami dolárov je to stále slabé, ale jednoznačne to ukazuje trend vzostupu kryptomien.

 

To však nie je všetko a burza sa môže pochváliť aj druhým miestom v medziročnom náraste tržieb, kde zaznamenali navýšenie o 514%. V tomto smere ich predbehla iba Moderna s 2 200% nárastom, čomu však logicky (farmaceutická spoločnosť) výrazne napomohla práve pandémia. Coinbase tak potvrdzuje svoj titul najpoužívanejšej kryptomenovej burzy v USA a spolu so spomínanou Modernou sa stali dvoma významnými spoločnosťami, ktoré profitovali napriek (alebo dokonca vďaka) pandémii.

 

Pre rok 2023 to zatiaľ veľmi nádejne nevyzerá

 

Súčasné zaradenie do Fortune 500 je samozrejme odrazom finančnej situácie predchádzajúceho roka 2021. Väčšinu príjmov Coinbase tvoria poplatky z obchodovania na platforme a čísla za prvý kvartál 2022 nevyzerajú ani zďaleka tak pozitívne. Vzhľadom na to, že sa jedná o jednu z najväčších krypto búrz na svete, si pomerne tvrdo odniesli nástup medvedieho trhu. V Q1 2022 zaznamenali obrat vo výške 1,16 miliardy dolárov, ale so stratou 430 miliónov dolárov.

Ak sa teda situácia na trhu s kryptomenami v priebehu roka zásadne nezmení, Coinbase o rok v rebríčku Fortune 500 pravdepodobne neuvidíme. Predstavitelia firmy však situáciu nevnímajú tragicky a hovoria o cykloch trhu, ktoré im aktuálne dočasne nie sú naklonené. Prepadom boli zasiahnuté aj akcie spoločnosti, ktoré sú aktuálne na historicky druhej najnižšej hodnote - 60 dolárov. To sa však podľa ich slov v dlhodobom horizonte opäť zmení. Zároveň sa snažia nezaspať na vavrínoch a aj naďalej rozvíjať svoje podnikanie rôznymi novými smermi. V máji napríklad spustili vlastnú platformu pre obchodovanie s populárnymi NFT.

 

Svetlá budúcnosť na konci tunela

 

K téme budúcnosti kryptomien, ktoré samozrejme podmieňujú aj potencionálny úspech Coinbase sa vyjadril aj jej CEO, Brian Armstrong. Očakáva, že odvetvie kryptomien bude aj naďalej exponenciálne rásť a podľa jeho názoru krypto ekonomika exploduje v nasledujúcich rokoch až na 15% globálneho HDP. Situáciu vidí podobne, ako často spomínané začiatky internetu, alebo zrod elektronického obchodu. Hovorí aj o tom, že tak, ako v súčasnosti využíva väčšina spoločností internet, bude v budúcnosti každá z nich nejakým spôsobom napojená aj na kryptomeny.

Coinbase sa našťastie môže oprieť o pomerne silnú základňu používateľov, nakoľko stabilne poskytuje svoje služby a nástroje počas dlhého obdobia. Nahráva im aj správanie tzv. generácie Z, ktorá je technologicky zdatná a zaujíma sa o všetky inovatívne technológie, ako napríklad spomínané NFT, alebo metaverse. V reakcii na negatívny vývoj trhu sa rozhodli napríklad pre spomalenie náboru nových pracovníkov. Prezidentka spoločnosti Coinbase, Emilie Choi nedávno tiež uviedla, že spoločnosť zažila už niekoľko vzostupov a pádov a vždy z toho vyšli ako víťazi.

 

Zdroje:

techstory.in, bitcoinist.com, dailyhodl.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences