Bude Brazília nasledovať Salvádor?

Po Salvádore sa nám zdá sa roztrhlo vrece s krajinami, ktoré sa pozerajú na to, ako túto krajinu nasledovať v adopcii kryptomien do svojho finančného sektora. V spojení s týmto krokom sa hovorí s takými krajinami ako Kuba, Ukrajina, Panama či Brazília. No a najmä z poslednej zmienenej krajiny sa v poslednom týždni šíria informácie o tom, že k tomuto kroku by sa mohlo schyľovať už v najbližšej dobe. Ide ale o overené informácie alebo skôr klebety?

Blíži sa schválenie ďalšieho „Bitcoin Law?“

Novinky o tom, že Brazília by mohla spraviť z Bitcoinu legálne platidlo v krajine tak, ako tomu spravil Salvádor, sa od stredy šíria nielen kryptomenovým svetom, ale takisto aj finančným sektorom ako takým. No a hoci tieto správy nie sú zatiaľ nijako extrémne podporené oficiálnymi informáciami priamo z krajiny, tak celá plejáda kryptomenových nadšencov verí tomu, že v Brazílii sa čoskoro bude dať platiť Bitcoinom po celej krajine. Aj keď by sme možno radi verili tomu, že sa tak naozaj aj stane, fakty aktuálne toto tvrdenie nepodporujú.

Tvrdenia o tom, že by sa Brazília mala pridať na zoznam krajín, ktoré umožnia platby v Bitcoine sa začali šíriť z krajiny v stredu, kedy došlo ku schváleniu zákona 2.303/15. Ten má poskytovať legislatívnu podporu na reguláciu kryptomien či virtuálnych mien. Celý aktuálny chaos (ktorý čoskoro čiastočne objasníme) bol navyše ešte aj zosilnený tvrdeniami Aurea Ribeira, federálneho námestníka v krajine, ktorý povedal, že by rád videl Brazílčanov platiť za domy, autá či McDonald v Bitcoine.

Opak je pravdou

Ako ale môžete už z predošlej sekcie vidieť, tak finálnych informácii o tomto zákone nie je ani zďaleka dostatok. Po prvé, zákon ako taký síce schválený bol, ale do platnosti ešte uvedený nebol. Na to bude potrebné ešte jedno hlasovanie, ktoré by sa malo síce udiať v najbližších dňoch, avšak dovtedy platí, že situácia v krajine je vo vzťahu ku kryptomenám stále nemenná.

Po druhé, Aureo Ribeira vyjadril zatiaľ iba svoje pocity a túžby. To, že by rád videl ľudí v krajine platiť prostredníctvom Bitcoinu za akékoľvek produkty ešte neznamená, že sa tak má aj skutočne stať. Aj my na Slovensku a v Čechách by sme určite radi privítali túto možnosť, avšak to ešte neznamená, že sa nám splní.

Avšak čo je najpodstatnejšie, tak daný zákon dokonca nemá o Bitcoine ako legálnom platidle ani len hovoriť. Informácie o tom, že by sa na základe schválenia tohto zákonu Bitcoin mal stať legálnym platidlom sa zatiaľ zdajú byť zavádzajúce. Tento zákon má totižto riešiť iba regulácii kryptomenového sektora či virtuálnych mien. Až po jeho schválení by sa následne mohla vytvoriť nová legislatíva či zákony na to, aby sa adopcia Bitcoinu skutočne mohla udiať.

Brazília si ešte počká

Daný zákon má slúžiť iba na to, aby Bitcoin nebol používaný na nelegálne účely ako pranie špinavých peňazí či daňové úniky. Až potom, čo bude schválený sa tak má začať reálna debata o tom, či sa bude vytvárať ďalší zákon, ktorý by z Bitcoinu robil legálne platidlo. V tak obrovskej krajine, akou je Brazília, by sa ale takýto krok realizoval extrémne ťažko a tak je možné, že Bitcoin bude uznaný iba ako platobný prostriedok. Rozdiel je v tom, že v takomto prípade by nemali byť obchodníci povinní umožňovať platbu v kryptomenách.

Naopak, bolo by iba na nich, či tak chcú spraviť. Ak by sa ale aj obchodník aj nakupujúci rozhodli využiť kryptomenami, tak z legálneho hľadiska by im už nič nestálo v ceste. Rozdiel tam je teda nepatrný, no z pohľadu adopcie kryptomien je to veľmi dobrý krok tým správnym smerom. Avšak od neho má aktuálne ešte Brazília ďaleko a tak sa minimálne zatiaľ netreba vzrušovať nad tým, či tento zákon bude alebo nebude schválený. S priamym používaním Bitcoinu toho totižto nemá zatiaľ až tak veľa spoločného.

Zdroje:

https://cryptoslate.com/, https://forkast.news/, https://techmonitor.ai/, https://timesofindia.indiatimes.com/

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences