Netreba sa zblázniť - prečo si na kryptotrhu treba dávať pozor?

Bitcoin na 100 000 dolárov do konca roka. Bitcoin na 135 000 dolárov do konca roka. Bitcoin na 212 000 dolárov do konca roka. Aktuálne tri veľmi bežné predikcie, ktoré nájdete kdekoľvek na Telegrame, Twitteri či v akomkoľvek poprednom kryptomenovom médiu či článku. Áno veľký optimizmus je naspäť a trh samozrejme teraz určite robí radosť. Ale my v Kryptotrejderi vieme, že netreba strácať hlavu a že treba byť s investovaním či tradingom stále nohami pri zemi. No a niekoľko indikátorov na to taktiež poukazuje.

Netreba strácať hlavu

Nárast o 25 % za týždeň na Bitcoine spraví určite svoje. Trhová kapitalizácia tejto kryptomeny sa opäť dostala nad 1 bilión dolárov a tak sa oprávnene začínajú zase všetci pozerať na to, kedy Bitcoin vytvorí nové ATH. Od toho ho delí už približne iba 10 000 dolárov, čim sa svojmu ATH za posledný čas Bitcoin veľmi priblížil.

Je jasné, že hodleri  sa takémuto stavu tešia. Veď prečo by aj nie. Mnoho z nich si ho „zaslúžilo“ tým, ako dlho kryptomeny držali, či koľko si toho museli určite vypočuť od neprajníkov v čase, kedy kryptomeny padali. Bullish prístup ku aktuálnemu trhu, či radosť z toho, čo sa na ňom aktuálne deje je tak určite oprávnená.

Netreba ale zabúdať na to, že všetkého veľa škodí. A to platí aj o prílišnom optimizme. Už iba samotný fakt, že token ako Shiba Inu spravil za posledný týždeň nárast o viac ako 350 % je celkom alarmujúci a niečo hovorí o tom, v ako stave je aktuálne kryptomenový trh. Odhliadnuc ale od toho, že sa v kryptomenách môže dariť každému „shitcoinu,“ treba mať na pamäti aj to, že sa aj v tomto období pozitivity nájdu aj také indikátory, ktoré poukazujú na opačné argumenty. ˇ

Fear and Greed či Bollinger Bands

Jedným z nich je napríklad náš obľúbený Fear and Greed Index, ktorý je aktuálne na hodnote 76. No a napriek tomu, že to ani zďaleka nie je najvyššia hodnota za posledný rok, tak sa k nej pomerne rýchlo blížime. Najvyššia hodnota tento rok bola zaznamenaná vo februári 2021, kedy sa bola približne na čísle 95. Aktuálne sme teda ešte okolo 20 čísiel pod hodnotou tohtoročného high, avšak treba si uvedomiť, že iba 30.septembra (pred týždňom), sme boli len na hodnote 20. Aktuálne sa tak trh iba za týždeň preklopil do veľkého „greedu“ (chamtivosti), čo môže byť určite varovným signálom.

Na prehnaný optimizmus upozornil aj tvorca indikátora Bollinger bands, John Bollinger. Ten na svojom Twitteri zverejnil, že si myslí, že je vhodný čas na to, aby ľudia začali hľadať „výstup“ z pozície a tak by ju uzavreli. Samozrejme, že v jeho prípade ide najmä o radu traderom a nie hodlerom, avšak aj takýto názor stojí určite za zváženie.

Cieľom tohto článku ale nie je šíriť nejakú paniku či „kaziť náladu.“ To určite nie. Práve naopak, aj u nás sme všetci radi, že sa kryptomeny posúvajú vpred a to nielen technologicky či adopčne, ale takisto aj cenovo. Rovnako si ale myslíme, že je dôležité informovať našich čitateľov o tom, že nič nerastie večne a že to určite netreba s nejakým optimizmom preháňať. To isté sa snažíme ale šíriť aj v čase, kedy kryptomeny strmhlav padajú. Ani vtedy netreba podľahnúť nejakej celkovej panike, ale treba vnímať tú skutočnosť, že sa jednoducho z dlhodobého hľadiska posúvame stále vpred.

Zdroje:

https://alternative.me/, https://cointelegraph.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences