Môžu byť vysoké poplatky na Ethereu vlastne dobrým znamením?

Požívatelia siete Ethereum takmer neustále bojujú so značne vysokými transakčnými poplatkami, ktoré sa v špičkách dostávajú dokonca až na úroveň stoviek dolárov za transakciu. Tento stav pravdepodobne vyhovuje iba ťažiarom, pre ktorých sú poplatky jedným z hlavných zdrojov príjmov. Využívanie Etherea je tak pre mnoho používateľov príliš drahé a alternatívne možnosti hľadá aj stále viac projektov. To predstavuje príležitosť pre konkurenciu, ako je napríklad Solana, Polkadot a Avalanche. Sú ale vysoké poplatky naozaj problémom, alebo skôr znakom úspešnosti siete? Jasno v tom má určite aj banka BBVA, ktorá ETH pridáva do svojho investičného portfólia.

 

K téme sa vyjadril spoluzakladateľ Etherea Joe Lubin

 

Spoluzakladateľ Etherea Joe Lubin, ktorý je zároveň aj CEO spoločnosti ConsenSys, nemá z vysokých poplatkov siete takmer žiadne obavy. Na celú situáciu totiž sa pozerá zo širšieho a najmä dlhodobého hľadiska. V nedávnom rozhovore na konferencii v Miami sa vyjadril, že vysoké poplatky sú jednoducho akousi daňou za úspech a popularitu celého projektu. Podľa jeho tvrdení dosahujú poplatky astronomické výšky kvôli tomu, že využívanie siete rastie doslova raketovým tempom.

 

K tomuto stavu prispieva najmä odvetvie DeFi a tiež aktuálne veľmi populárne NFT. Tieto aplikácie na sieti ETH si vyžadujú rýchle spracovávanie veľkého množstva transakcií a pri aukčnom systéme ich výberu to logicky vedie k rastu sumy, ktorú sú používatelia ochotní za spracovanie transakcie zaplatiť. Joe Lubin preto hovorí, že transakčné poplatky sú doslova meradlom úspechu danej siete. Považuje to dokonca za niečo, čomu sa pri raste a úspechu nemožno vyhnúť.

 

Podobným problémom sa podľa Lubina nevyhne ani Solana, Avalanche a Polkadot

 

Prakticky každá nová sa technológia sa v prípade úspechu musí postaviť otázke škálovateľnosti, čo si často vyžaduje veľmi kreatívne riešenia. Vývojárov a tiež používateľov to núti k čo najefektívnejšiemu využívaniu siete. Podľa Lubina už teraz vidíme, že riešením je druhá vrstva, kde sa aktuálne spracovávajú stovky a čoskoro desaťtisíce transakcií za sekundu, ktoré sú veľmi lacné. Mali by byť dokonca ešte lacnejšie ako transakcie na sieti Solana, čo Avalanche.

Lubin konkurenčné siete označil za skvelé ekosystémy, ktoré sa však podľa jeho názoru rovnako nevyhnú problémom s poplatkami a v špičkách sa už v súčasnosti dostávajú na úroveň 1$ - 2$. Ethereum v budúcnosti vidí ako „blockchain blockchainov“, ktorý bude slúžiť ako hlavná vrstva vyrovnania digitálnych aktív a tiež ako koordinačná vrstva pre mnoho ďalších technológií druhej vrstvy.

 

V tomto smere je veľmi očakávaný aj príchod Ethereum 2.0, ktorý by mal do istej miery riešiť aj transakčné náklady a najmä spotrebu elektrickej energie. Táto aktualizácia by mala byť realizovaná v Q2 2022 (najneskôr Q3). Ethereum sa počtom validátorov pre ETH 2.0 blíži k počtu 200 000 a toto číslo by malo s prechodom na mechanizmus Proof-of-Stake exponenciálne rásť.

 

Výšku poplatkov na ETH pravdepodobne nevidí tragicky ani banka BBVA

 

Táto švajčiarska divízia španielskeho bankového giganta, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) spustila svoju ponuku kryptomien už v júni tohto roka. Aktuálne odhalili svoje plány v rozširovaní svojej ponuky kryptomien, ktoré sa bude týkať aj ETH. Svojim klientom tak umožnia a uľahčia investovanie v tomto novom digitálnom finančnom svete. V oznámení dodávajú, že expanzia do ďalších krajín bude závisieť od toho, či tieto trhy spĺňajú podmienky z hľadiska vyspelosti trhu, dopytu a regulácií.

Klienti súkromného bankovníctva BBVA s účtom New Gen si môžu svoje BTC a ETH zostatky prezerať priamo v aplikácii banky spolu s ďalšími tradičnými investičnými nástrojmi. New Gen je digitálny investičný účet banky, ku ktorému je možné pristupovať s počiatočným vkladom 10 000 USD a je k dispozícii obyvateľom Európskej únie, Mexika, Kolumbie, Argentíny, Peru a Čile. Účet ponúka prístup ku katalógu spoločností, fondov a obsahuje aj elektronickú peňaženku pre kryptomeny.

 

Zdroje:

cryptoslate.com, decrypt.co

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences