Čaká bitcoin ďalší prepad, alebo naopak raketový rast?

Ak by skutočne existovala funkčná veštecká guľa, jedna z otázok, ktorým by sa určite nevyhla, by bola - aká bude cena bitcoinu? Vzhľadom na to, kto by sa pýtal, by sa pravdepodobne menili aj dotazované časové horizonty. Traderov by zaujímali hodiny, dni a týždne. Hodleri by sa zas pýtali na roky, až desaťročia. A presne v tom spočíva rôznorodosť názorov analytikov, nadšencov a skeptikov. Na bitcoin sa pozerajú z absolútne odlišných uhlov pohľadu a ich predikcie často predstavujú skôr ich osobné záujmy. Poďme sa preto pozrieť na tri rôzne predikcie a ich „krytie“.

 

Scott Minerd a jeho pesimistický pohľad

 

Zakladateľ spoločnosti Guggenheim Partners sa na tému bitcoinu a jeho budúceho cenového vývoja vyjadril v rozhovore, počas účasti na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vo Švajčiarsku. Investičný riaditeľ zdôraznil, že dôsledkom zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Fedu, bude aj stále rastúci tlak na kryptomenový priemysel. Mnoho krypto projektov to s najväčšou pravdepodobnosťou nezvládne, nakoľko prinášajú iba minimálnu, alebo dokonca žiadnu pridanú hodnotu.

 

Situáciu prirovnáva k internetovej bubline z pred dvoch desaťročí, kedy sme podobne videli na trhu množstvo zaujímavých a veľkých hráčov, ale nikto netušil, že skutoční lídri (ako napríklad Google a Amazon), ešte len prídu. Vzhľadom na to si Minerd nie je istý ani tým, či víťazom budú nakoniec najväčšie kryptomeny ako BTC a ETH. Tvrdí však, že tieto dve prežijú, ale skutočného kráľa kryptomien ešte iba spoznáme.

 

Ružovo to nevidí ani s cenou najväčšej kryptomeny a BTC predpovedá pri neudržaní hranice 30 000 dolárov prepad až pod 5-cifernú hranicu. Za konečné dno by pokladal až hranicu 8 000 dolárov, čo by bolo pre mnoho traderov určite likvidačné. Na druhej strane tomuto scenáru určite fandia hodleri, ktorí by tak získali neuveriteľnú príležitosť na ďalšie a extrémne lacné nákupy.

 

Credible vidí pozitívny vývoj v Elliotových vlnách

 

Tento pomerne ostro sledovaný krypto analytik je známy tým, že je odborníkom na teóriu Elliottových vĺn. Jedná sa o formu technickej analýzy, ktorá sa snaží predpovedať budúcu cenovú akciu na základe psychológie davu - tá sa zvyčajne prejavuje vo vlnách. Podľa tejto teórie trhový cyklus prechádza piatimi vlnami, pričom aktívum sa koriguje počas druhej a štvrtej vlny, zatiaľ čo sa zotavuje v priebehu prvej, tretej a piatej vlny. Teória tiež uvádza, že každá veľká vlna pozostáva z piatich menších podvĺn.

Podľa kryptomenového analytika je bitcoin aktuálne uprostred piatej veľkej vlny, ktorá sa formuje od začiatku roka 2019. Zhodou okolností sme v súčasnosti aj v piatej podvlne a to by mohlo podľa Credible znamenať, že sa BTC už čoskoro pozrie na nové historické maximá. Konkrétne spomína hranicu 100 000 dolárov, ktorá je minimálne z psychologického hľadiska veľmi kľúčová.

 

100k je málo? Poďme na milión!

 

Bitcoin sa aktuálne obchoduje na úrovni približne 30 000 dolárov a situácia na trhu vôbec nepôsobí optimisticky. To je v absolútnom rozpore s názormi veľkých krypto nadšencov a podporovateľov, medzi ktorých patrí určite aj Michael Saylor. V nedávnom rozhovore pre Yahoo Finance sa opäť podelil o svoje názory na BTC. Jeho cenovku vidí na hranici 1 milióna dolárov a to aj napriek obrovskej volatilite na trhu.

Saylor svoje názory totiž, podľa vlastných slov, neformuje na základe aktuálnej situácie na trhu a na bitcoin sa vždy pozerá v dlhodobom horizonte.Miliónovú cenovku obhajuje tým, že sa jedná v podstate o budúcnosť peňazí. Podobné zmýšľanie zdieľa aj Cathie Wood, CEO Ark Invest, ktorá rovnako predpovedá, že cenu bitcoinu budeme rátať v miliónoch dolárov. Čo je však kľúčové, Michael Saylor nepatrí do skupiny „hlásnych trúb“, ktoré síce predikujú rast, ale vlastné prostriedky by na to nevsadili. Potvrdil, že jeho spoločnosť Microstrategy nebude BTC predávať na žiadnej cenovej úrovni a ich stratégiou je nakupovať a držať navždy.

 

Zdroje:

dailyhodl.com, techstory.in

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences