Platforma na poskytovanie úverov s pevným úrokom: Notional Finance

Spoločnosť Notional Finance ponúka poskytovanie úverov a požičiavanie populárnych kryptomenových aktív s pevnou úrokovou sadzbou. Projekt prináša známe príležitosti pre tradičné finančné nástroje on-chain a je jedinou decentralizovanou aplikáciou (dApp) svojho druhu na blockchaine Ethereum.

Ekosystém Notional je jedinou dApp, ktorá konzistentne ponúka možnosti požičiavania a poskytovania úverov s pevnou úrokovou sadzbou.

Spoločnosť Notional Finance predstavuje inovatívny on-chain finančný nástroj fCash. To umožňuje počítačovej vede, kryptografii a inteligentným zmluvám bezpečne automatizovať proces požičiavania a poskytovania úverov. Natívnym aktívom ekosystému Notional Finance je token ERC-20 NOTE, ktorý umožňuje držiteľom riadiť špecifické parametre platformy.

Ako Funguje?

Ekosystém Notional využíva nové finančné nástroje na to, aby každému ponúkol možnosti požičiavania a poskytovania úverov bez prekážok. Ako distribuovaná a decentralizovaná globálna služba môže ktokoľvek a kdekoľvek ťažiť zo stabilného a spoľahlivého úroku s pevnou úrokovou sadzbou a úvermi na dobu určitú.

Okrem toho existujú v rámci ekosystému traja kľúčoví aktéri. Sú to dlžníci, veritelia a poskytovatelia likvidity. Stručne povedané, veritelia vkladajú svoje cTokeny do fondu likvidity a na oplátku dostanú fCash.

Naopak, dlžníci vkladajú fCash do fondu na požičiavanie cTokenov. Poskytovatelia likvidity dodávajú do fondu cTokeny aj tokeny fCash a získavajú pasívny príjem s odmenami a transakčnými poplatkami.

fCash

Ako základná funkcia v rámci ekosystému Notional poskytuje fCash spoľahlivý a bezpečný spôsob tokenizácie budúcich platieb. Vďaka tomu môžu používatelia flexibilne obchodovať s kryptomenami za pomoci verejnej nemennej správy toho, ktoré peňaženky, čo dlhujú a v akom čase. fCash je mechanizmus predstavujúci vloženie finančných prostriedkov plus fixnú úrokovú čiastku a vzájomne dohodnutý dátum splatenia.

fCash môže byť záväzkom alebo aktívom. Napríklad veriteľ dostane 105 fCash, ktoré možno previesť na 105 DAI v deň splatnosti. Dlžník dostane -105 fCash ako záväzok na zaplatenie 105 DAI do dátumu splatnosti. Rozdiel v hodnote medzi DAI a fUSDC k stanovenému dátumu splatnosti slúži ako dostupná úroková sadzba.

                                                

Kolaterál

Spoločnosť Notional Finance využíva kolateralizačný mechanizmus, aby sa zabezpečilo, že veritelia dostanú svoje investície späť aj s úrokom včas. Okrem toho projekt ponúka dlžníkom len nadmerne zabezpečené úvery. Spoločnosť Notional akceptuje viacero typov krypto kolaterálu, pričom úrovne zabezpečenia sa líšia v závislosti od aktíva. Napríklad stabilnejšie aktívum s kolaterálom, ako je DAI, vyžaduje minimálne 120 % úroveň zabezpečenia. Na druhej strane volatilnejšie aktíva ako Bitcoin (BTC) alebo Ethereum (ETH) vyžadujú vyššiu úroveň, a to minimálne 150 %.

Likviditné bazény

Poskytujú zdroj likvidity pre veriteľov a dlžníkov platformy Notional, s ktorými môžu obchodovať. Spoločnosť Notional Finance ponúka bezpečnú, kryptografickú verejnú blockchainovú správu finančných prostriedkov. Likvidita je navyše plne decentralizovaná. Každý fond likvidity drží kryptomenu na jednej strane a fCash na druhej strane. Okrem toho každá skupina likvidity má svoj vlastný dátum splatnosti.

Používatelia, ktorí sa chcú stať poskytovateľmi likvidity, si musia najprv vybrať skupinu likvidity a špecifikovať výšku vkladu. Potom musia používatelia vytvoriť pár tokenov fCash s vybraným aktívom. Ďalej poskytovatelia likvidity vložia cTokeny aj fCash do vybraného fondu, napríklad cDai a fDai. Poskytovatelia likvidity potom môžu zúročiť svoj príspevok a získať pasívny príjem z poplatkov zakaždým, keď dlžník alebo veriteľ použije uvedený fond.

Úvery

Dlžníci na Notional Finance môžu získať fixné úrokové sadzby na svoje úvery. Ddlžníci musia založiť finančné prostriedky ako záruku. Potom, čo je k dispozícii iba prostredníctvom platformy Notional, dlžníci vytvárajú tokeny fCash.

Tokeny fCash predstavujú prostriedky požičané k zvolenému dátumu a tento istý dátum platí aj pre splatenie. V tejto fáze môžu dlžníci obchodovať a vymieňať svoje tokeny fCash za kryptomenu. Teraz majú dlžníci úver v požadovanej mene spolu s povinnosťou splatiť ju s úrokom. Dlžníci si môžu vybrať či splatia svoj úver po dosiahnutí dátumu splatnosti alebo predĺžia zmluvu.

Požičiavanie

Používatelia, ktorí chcú zarobiť úroky z voľného kapitálu, sa môžu stať poskytovateľmi úverov na  platforme. Veritelia budú nakupovať aktíva fCash, ktoré prinášajú vyššie ocenenie ako ich počiatočný vklad. fCash po dosiahnutí plnej splatnosti sa stáva vymeniteľnou za menu. Výmenný kurz alebo rozdiel v hodnote medzi vloženou sumou a majetkom fCash pri splatnosti predstavuje získaný úrok.

AMM

Open source model AMM bol predstavený a spopularizovaný spoločnosťami Uniswap na Ethereum a PancakeSwap na Binance Smart Chain (BSC). Tento algoritmus má však svoje obmedzenia. Preto spoločnosť Notional Finance vzala tento algoritmus, aby vytvorila obchodnú krivku, ktorá sa dokáže prispôsobiť trhovým cenám. Výsledkom je, že platforma Notional implementuje citlivosť dynamickej krivky.

Citlivosť krivky sa týka množstva sklzu v rámci obchodu alebo rozdielu medzi hodnotou transakcie a prijatou hodnotou. Ako voľný trh bude hodnota kryptomien často počas transakcie kolísať. Projekt predstavuje automatizovaného tvorcu trhu (AMM) s dynamickou alebo nastaviteľnou krivkou s jedinečnými vlastnosťami. Notional crypto AMM používa tri premenné, a to pevné, skalárne a likviditný poplatok.

                                                                                    

Zníženie skalárnej hodnoty zostrmí krivku, zvýši citlivosť, čím sa zvýši miera sklzu. Naopak, Notional môže sploštiť krivku zvýšením skalárnej hodnoty, čím sa zníži akýkoľvek sklz počas obchodov. Pohyb pevnej hodnoty potom ovplyvní polohu krivky hore a dole. V dôsledku toho si používatelia krypto AMM môžu byť istí, že ich sadzby za úvery, požičiavanie a obchodovanie neutrpia v dôsledku sklzu.

nTokeny

Spoločnosť Notional sa spolieha na poskytovateľov likvidity pri kapitalizácii svojich fondov likvidity, aby si používatelia mohli spoľahlivo požičiavať alebo poskytovať úvery, keď chcú, bez toho, aby museli nájsť protistranu. Notional V2 predstavil koncept nTokenov. nTokeny sú tokeny ERC 20, ktoré vznikajú pri poskytovaní likvidity a predstavujú podiel poskytovateľa likvidity na celkovej likvidite na Notional v určitej mene. nTokeny umožňujú používateľom pasívne poskytovať likviditu všetkým aktívnym poolom v jednej mene súčasne. nTokeny sú úročené, pasívne, voľne splatiteľné a vhodné ako kolaterál na požičanie.

Mintovanie nTokenov

Na vytvorenie nTokenov používateľ vloží cTokeny (úročené aktíva pochádzajúce z Compound protokolu) na účet nToken. Účet nToken potom rozdelí likviditu používateľa do základných fondov likvidity pre danú menu a uchováva výsledné tokeny likvidity, ktoré predstavujú nárok účtu nToken na uloženú likviditu používateľa.

Účet nToken distribuuje likviditu používateľa na jednotlivé trhy na základe súboru parametrov riadenia nazývaných depozitné akcie. Podiely vkladov sú percentuálne údaje, ktoré účtu nToken hovoria, koľko z celkovej likvidity používateľa má vložiť na jednotlivé trhy.

Vkladové akcie umožňujú fiktívnym guvernérom nasmerovať likviditu do splatností, kde je najväčší dopyt koncových používateľov po úveroch a požičiavaní. Guvernéri sa môžu napríklad rozhodnúť pre súbor vkladových akcií, ktoré by nasmerovali viac likvidity do dlhodobých splatností a menej likvidity do krátkych splatností alebo naopak v závislosti od relatívneho dopytu.

Využitie nTokenov

nTokeny sú automaticky vhodné ako kolaterál na platforme, čo znamená, že používatelia ich môžu vložiť a zobrať si v tej hodnote úver. Táto funkcia poskytuje používateľom vysoký stupeň kapitálovej efektívnosti.

Používateľ, ktorý si chce požičať za fixnú sadzbu, môže vložiť svoj kolaterál, previesť svoj kolaterál na nTokeny a potom si s nimi zabezpečiť úver (všetko v jedinej transakcii). To umožňuje dlžníkovi získať atraktívne výnosy zo svojho kolaterálu, zatiaľ, čo je držaný na nominálnom základe dlhu.

Poskytovateľ likvidity môže vytvoriť niekoľko nTokenov, požičať si za svoje nTokeny a potom vytvárať ďalšie nTokeny. To umožňuje poskytovateľovi likvidity zvýšiť svoje výnosy nTokenov výmenou za zaplatenie pevnej úrokovej sadzby. Poskytovateľ likvidity to môže chcieť urobiť, ak očakáva, že výnosy nTokenov budú vyššie ako úroková sadzba za úvery..

Note Token

Token Notional Finance (NOTE) používa štandard tokenov ERC-20. Token NOTE je kompatibilný s mnohými protokolmi, peňaženkami a burzami Ethereum DeFi. Primárnym použitím tokenu NOTE je riadenie platformy.

To umožňuje držiteľom tokenov NOTE navrhovať, hlasovať a implementovať zmeny v rámci ekosystému Notional. Každý jeden token NOTE predstavuje jeden hlas. Čím viac tokenov NOTE držíte, tým väčší vplyv môžete mať pri hlasovaní.

                                                                              

Držitelia tokenu Notional Finance token (NOTE) sa môžu rozhodnúť delegovať svoj hlas na inú adresu peňaženky. Existuje minimálne množstvo tokenov NOTE, ktoré musí peňaženka obsahovať, aby mohla predložiť návrh. Potom sa návrh posúdi pred trojdňovým hlasovacím obdobím. Následne, s minimálne štyrmi miliónmi hlasov a väčšinovou podporou, návrh prejde na dva dni do Timelocku. Návrh môže byť realizovaný po dokončení tohto procesu.

Zdroje:

https://messari.io/asset/notional-finance/profile,https://academy.moralis.io/blog/what-is-notional-finance-and-the-note-token,https://docs.notional.finance/notional-v2/faq

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences