Prečo sa tento rok darilo memecoinom - vzostup memecoinov (1.časť)

Kryptomenová komunita si za posledný rok zvykla na to, že raz za čas nájde na Twitteri Elona Muska tweet, ktorý či už nápadne alebo menej nápadne shilluje projekty ako Dogecoin či Shiba Inu. Iba pred pár dňami sme napríklad videli na jeho profile tweet, ktorý hovoril o tom,  že Tesla pracuje na merchi spojenom s Dogecoinom. Aj napriek tomu sa ale Dogecoinu v tom čase nepodarilo „vyletieť na mesiac,“ čo sa stávalo pomerne bežne po Muskových tweetoch, ktoré len potvrdzujú to, že v kryptomenách sa tento rok rozšírila nová kultúra, ktoré je spojená s memecoinami.

Rok 2021 bol rokom memecoinov

Posledný rok priniesol niekoľko trendov, ktoré sme mohli vidieť v kryptomenovom svete. Prvé mesiace sa svet sústredil najmä na decentralizované financie (DeFi). Následne bola počas leta pozornosť zameraná najmä na non-fungible tokens (NFT), aby sa po oznámení Marka Zuckerberga všetko zmenilo a ľudia sa začali pozerať len na metaverse.

Ak sa ale jednému sektoru podarilo udržať si pomerne vysoký hype od začiatku až do konca tohto roku, tak to bol svete memecoinov. Tieto altcoiny, ktoré sú primárne postavené okolo vtipov, memes alebo rôznych zábavných anekdot, zažili extrémne dobrý rok. Aj napriek tomu, že sa všetky významné memecoiny nachádzajú pomerne ďaleko od svojich ATH, takmer všetky z nich zarobili veľké peniaze svojim investorom (najmä tým počiatočným). Ešte predtým ako sa ale pozrieme na to, ktorým memecoinom sa tento rok darilo najviac sa ale pozrime na to, ako je možné, že práve v roku 2021 sme zažili extrémne rasty projektov ako Dogecoin či Shiba Inu.

Čo umožnilo rast memecoinov?

Jednoduchá odpoveď na túto otázku asi neexistuje. Nikto totižto nemôže s určitosťou vedieť, čo spôsobilo rast práve tohto prinajmenšom zaujímavého subsektora v kryptomenovom svete. Pokiaľ sa ale človek podrobne pozrie na to, čo sa v poslednom roku udialo, tak sa určite dajú nájsť dôvody či faktory, ktoré mohli rast memecoinov podporiť.

Tým prvým z nich je pandémia Covid-19. Aj keď tento faktor nemusí na prvý pohľad vyzerať ako ovplyvňujúci pre memecoiny, tak podrobnejšia analýza toho, čo sa posledný rok udialo, môže poukázať na to, že Covid-19 mal na popularitu memecoinov vplyv. Niekoľko štúdii už totižto hovorilo o tom, že kvôli lockdownom a karanténam po celom svete boli ľudia nútení tráviť čas najmä v online priestore (čo nie je prekvapením). Avšak tento faktor spôsobil, že socializácia sa presunula do online priestoru, kde ľudia hľadali okrem iného aj adrenalín či zábavu. A to je práve niečo, čo kryptomeny ako Dogecoin alebo Shiba Inu vedia svojim hodlerom či investorom dodať.

Navyše, najmä v poslednom roku sa vo svete stalo oveľa populárnejším takzvané „sociálne alebo skupinové obchodovanie.“ Práve počas Covid-19 pandémie obchodovali ľudia v komunitách oveľa viac ako kedykoľvek predtým. To bolo vidno najmä na začiatku roka, kedy sme zažili takzvanú Game Stop ságu. Počas nej sme mohli vidieť, že retail obchodníci nasledovali subreddit r/Wallstreetbets a na odporúčanie adminov a moderátorov vo veľkom nakupovali akcie firmy Game Stop (GME). Svojimi pomerne veľkými objemami prekvapili a určite nepríjemne zamestnali aj nejeden hedž fond, ktorý akcie danej spoločnosti shortoval. Aj na tento fenomén napríklad upozornil Raoul Paul, CEO spoločnosti Real Vision Group, ktorý koncom októbra povedal nasledovné:

„Týchto investorov vôbec nezaujíma vaša láska pre komodity alebo V8 z roku 1950 alebo umenie z rokov 1990 či 2000. Pre nich je váš Jeff Koonz iba hlúpou sochou. Nie je to ich kultárna referencia. JPEGy a memes sú. Všetko je iba o kultúre.“

Mať pocit, že patríte do skupiny iných obchodníkov počas času, kedy je sociálna interakcia limitovaná na minimum určite mohla pomôcť memecoinom, ktorých komunity zvykli patriť medzi tie najhlasnejšie vôbec. Tieto altcoiny dokonca bývali veľmi populárne medzi investormi z Redditu alebo TikToku.

Aj napriek tomu by sa ale nemohli dané kryptomeny tešiť rastu, pokiaľ by ľudia nemali dostatok peňazí na obchodovanie. A to je tretí dôvod, prečo sa mohlo memecoinom dariť práve v tomto čase. Práve v čase, kedy zažívame bezprecedentné tlačenie peňazí, z ktorého sa už postupne až stal obrovský problém, sa mohlo memecoinom dariť ako nikdy. Od začiatku roku 2020 sa totižto do obehu dostalo 40 % nových dolárov, čo sa už teraz prejavuje na vysokých číslach inflácie, ktoré nevyzerajú, že by plánovali spomaliť, čo možno vidieť v krajinách po celom svete.

Záver

Extrémne tlačenie peňazí bolo určite dôvodom, prečo sa dostali peniaze aj do projektov ako Dogecoin či Shiba Inu. Niekoľko rôznych stimulačných šekov, ktoré sme mohli vidieť napríklad v USA, pomohli k ročnému rastu príjmu domácnosti. To je vidno okrem USA napríklad aj v krajinách ako Kanada či G7 krajiny. Priemerná domácnosť si totižto v posledných dvoch rokoch prilepšila aj napriek tomu, že ľudia často hovoria o prebiehajúcej finančnej kríze.

Práve unikátna kombinácia tlačenia peňazí, komunitného investovania a obchodovania s potrebou pre adrenalín, v kombinácii s jednoduchosťou, s akou sa do kryptomien investuje, určite prispela k tomu, že sa memecoinom darilo najmä tento rok. O tom sme sa mohli presvedčiť najmä pri projektoch ako Dogecoin či Shiba Inu, ktoré si predstavíme v nasledujúcom článku na túto tému.

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences