Multichain API: Covalent

Covalent je multichain aplikačné programovacie rozhranie (API), ktoré prináša viditeľnosť miliárd dátových bodov pre viaceré blockchainy. Ako riešenie pre indexovanie dopytov pre blockchainy ponúka platforma rozmanitú škálu použiteľných poznatkov, ktoré umožňujú vývojárom optimalizovať alokáciu zdrojov, čím prinášajú väčšiu užitočnosť decentralizovaným aplikáciám (dApps) pomocou jediného zjednoteného API.

Covalent zhromažďuje milióny údajových bodov z viac ako 100 organizácií. Namiesto hľadania údajov z viacerých miest na viacerých blockchainoch, sieť poskytuje jednotné kontaktné miesto pre vysokokvalitné multichain údaje.

Je to možné vďaka agregácii rôznych dátových kanálov z uzlov na rôznych blockchainoch. Covalent API uľahčuje distribúciu prispôsobených dátových kanálov, aby vyhovovali individuálnym potrebám používateľov. Tieto údaje môžu byť široké alebo špecifické v závislosti od aplikácie.

Rozhranie API môže napríklad poskytnúť historickú aj aktuálnu výkonnosť digitálnych aktív. Mohlo by to byť pre malú hŕstku aktív alebo analýzu celého krypto trhu. Bez ohľadu na to, koľko blockchainov sa dopytuje, všetky relevantné údaje sú prezentované v jedinom API. Čím viac času môžu vývojári blockchainu ušetriť, tým viac času môžu venovať vývoju a inováciám blockchainu a Web3.

V súčasnosti sa Covalent API používa predovšetkým v decentralizovaných financiách (DeFi) a v správe identít. Ako sa však sieť rozširuje a podnikové prijímanie blockchainu sa neustále zvyšuje, užitočnosť Covalent API by sa mohla stať prítomnou v celom sektore.

Okrem toho platforma umožňuje vývojárom vytvárať koncové body API, ktoré môžu predávať na dátových trhoch. Covalent API umožňuje vývojárom vytvárať nové aplikácie a rozširovať existujúce aplikácie bez potreby konfigurácie alebo zmien existujúcich infraštruktúr.

Ako funguje?

Softvér Covalent možno použiť na indexovanie celej histórie blockchainov vrátane každej inteligentnej zmluvy, adresy peňaženky, transakcie a ďalších údajov. Tieto indexované údaje, bez ohľadu na ich blockchainový zdroj, sú normalizované do rovnakého formátu. Covalent umožňuje používateľom vyhľadávať údaje z rôznych blockchainov prostredníctvom jedného jednotného API. Na zabezpečenie lepšieho prístupu k údajom blockchainu sú potrebné rôzne role na získavanie údajov, ich ukladanie a procesy dopytu.

Validátori

Zabezpečujú integritu a presnosť údajov ako aj čestné správanie účastníkov. Aby sa používateľ mohol stať validátorom, musí zamknúť tokeny CQT, a ak bude konať nečestne, jeho zamknuté tokeny môžu byť znížené o sankciu z nečestného správania.

Výrobcovia blokov

Súťažia o zhromažďovanie včasných a presných údajov z rôznych blockchainových reťazcov. Po zhromaždení blockchainových dát, vyrobcovia blokov zverejnia dáta do úložného uzla a dostanú odmenu CQT.

Indexeri

Pretekajú v produkcii a publikovaní výsledkov v sieti Covalent. Ich úlohou je načítať údaje, skontrolovať presnosť údajov a zverejniť tieto výsledky v úložnej sieti.

Respondenti požiadaviek na úložisko

Získavajú údaje požadované koncovými používateľmi Covalentu, zabalia podpísanú požiadavku a odošlú tieto informácie do reťazca Covalent. Respondenti požiadaviek na úložisko pracujú priamo s inými uzlami, čo im umožňuje porovnávať ceny a možnosti ponúkané inými účastníkmi siete.

Respondenti dopytu

Plnia podobnú úlohu ako respondenti požiadaviek na úložisko v blockchaine Covalent, ale namiesto využívania existujúcich interných údajov udržiavaných v reťazci, uzly dopytu väčšinou spracúvajú externé požiadavky odoslané z rozhrania API spoločnosti Covalent.

Uzly adresárovej služby

Pomáhajú zákazníkom spoločnosti Covalent nájsť ideálne uzly, ktoré zodpovedajú špecifickým zdrojom a schopnostiam, ktoré požadujú, v danej cenovej hladine pre konkrétnu požiadavku na dáta.

Co-op pre blockchain dáta

Sieť Covalent je globálne co-op pre blockchainové dáta počnúc poskytovanie hlbokých, podrobných a historických blockchainových údajov prístupných prostredníctvom siete a jednotného API. Validátori na celom svete budú pôsobiť ako body prítomnosti (PoP), ktoré budú odmenené za vybavovanie požiadaviek na dopyt údajov pre ich koncových používateľov.

K penalizácii alebo slashingu dochádza vtedy, keď sú v sieti nečestný aktéri, respektíve sú uvedené nepresné údaje. Akonáhle budú všetky blockchainové dáta indexované, Covalent začne umožňovať voliteľné spojenie podnikových a súkromných údajov s verejnými blockchainovými údajmi.

Sieť Covalent ma tri typy validátorov, a to indexové, hostiace a dopytové uzly. V závislosti od toho, koľko zamykajú, majú validátori možnosť predkladať návrhy a hlasovať o zmenách v sieti.

Primer Transformation Engine

Ďalšou praktickou funkciou platformy Covalent je natívny transformačný jazyk. Primer sa inšpiruje dopytovacím jazykom MongoDB. Okrem toho Primer umožňuje vývojárom rýchlo a efektívne agregovať dáta v reálnom čase spôsobom, ktorý je špecifický pre ich potreby.

Bezkódové riešenie

Platforma vychádza v ústrety technickým aj netechnickým používateľom. Integrácia API vyžaduje nulový kód. Nielenže to robí vývoj Web3 rýchlejším a efektívnejším, ale tiež znižuje bariéru na prijatie. Technická znalosť dátových štruktúr blockchainu nie je podmienkou a technológiu môže používať každý.

Jednotné API pre viacero blockchainov

Jedným z najpôsobivejších hodnotových návrhov platformy Covalent je, že poskytuje jediné API pre niekoľko blockchainov. To znamená, že vývojári, ktorí sú zvyknutí na nuansy jedného blockchainu, môžu jednoducho prenášať dáta medzi reťazcami. Navyše, API projektu zvyšuje efektivitu vo vývoji blockchainu a Web3, čím sa dramaticky skracuje čas potrebný na uvedenie produktu na trh.

Granular Visibility

Dekódovaním a indexovaním blockchainových údajov poskytuje platforma Covalent podrobnú viditeľnosť miliárd údajových bodov. Covalent API odstraňuje únavnú prácu pri vývoji Web3 a zároveň poskytuje hĺbkovú analýzu celého blockchainového ekosystému.

Covalent API kľúč

Bezplatný kľúč Covalent API je jedinečný identifikátor na autentifikáciu používateľov. Používatelia si budú musieť vytvoriť účet na prístup k bezplatnému kľúču Covalent API na používanie rozhrania API. Okrem toho kľúč Covalent API poskytuje prístup k množstvu zdrojov a klientskym knižniciam dostupným prostredníctvom platformy Covalent. Analytici môžu tiež použiť kľúč Covalent API v spojení s Cryptosheets.

Block Explorer CQTScan

CQTScan je natívny prieskumník blokov Covalent Network a funguje podobným spôsobom ako Etherscan. CQTScan však umožňuje používateľom získať cenné informácie o súboroch údajov a štruktúrach údajov v celej sieti. To zahŕňa časy blokov, adresy baníkov, celkový počet blokov a celkový počet transakcií. Navyše, CQTScan poskytuje pokročilú viditeľnosť medzi reťazcami pre rôzne dátové body na viacerých aktívach.

Okrem toho CQTScan poskytuje používateľom informácie o stave siete. To zahŕňa celkový počet validátorov a množstvo zamknutých CQT tokenov.

Covalent Query Token (CQT)

Natívny token Covalent Query Token (CQT) má dva primárne prípady použitia. Po prvé, token CQT je nevyhnutný pre správu protokolu. Token CQT umožňuje držiteľom hlasovať o návrhoch na zmenu parametrov protokolu.

                                                             

Po druhé, token CQT sa používa na staking. Covalent validátori vkladajú token CQT, aby zabezpečili sieť a získali poplatky za zodpovedanie a plnenie API dopytov. Držitelia tokenu CQT môžu tiež delegovať hlasovacie práva o riadení na overovateľov. Okrem toho môžu validátori účtovať poplatok delegátorom za hlasovanie v ich mene.

Zdroje:

https://www.covalenthq.com/static/documents/Covalent%20Whitepaper%20Apr%202021%20v1%20Branded.pdf,https://academy.moralis.io/blog/what-is-covalent-and-the-cqt-token,https://www.kraken.com/en-gb/learn/what-is-covalent-cqt

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences