Decentralizovaná výmenná platforma Balancer

Balancer je decentralizovaná výmenná platforma postavená na blockchaine Ethereum.

Platformu navrhli tak, aby poskytoval otvorenú a dostupnú alternatívu k centralizovaným burzám tým, že umožňuje komukoľvek obchodovať s aktívami Ethereum a ERC-20 tokenov v dôveryhodnom prostredí.

Využíva kombináciu kryptomenových aktív na poskytovanie tejto služby, čo umožňuje obchodovanie bez finančného sprostredkovateľa, akým je napríklad burza.

Používatelia vytvárajú fondy na základe kryptomien vo svojich portfóliách. Tieto fondy sú známe ako Balancer pooly a každý používateľ, ktorý chce poskytnúť likviditu, tak môže urobiť jednoduchým uložením aktíva do poolu, ktorý si vyberie.

Používatelia, ktorí poskytujú likviditu do fondu Balancer, potom zarábajú časť obchodného poplatku zaplateného sieti za použitie svojich prostriedkov a odmenení vlastnou kryptomenou BAL.

Tieto vklady sú nevyhnutné pre sieť a poskytujú používateľom likviditu potrebnú na nákup a predaj kryptomien na platforme.

Ako funguje ?

Balancer funguje ako moderná forma decentralizovanej burzy, známa ako automatický tvorca trhu (AMM). To znamená, že na určenie hodnoty každého aktíva používa pomer medzi zdieľanými aktívami v likvidity bazénoch. Keď používatelia pridávajú alebo odoberajú likviditu z jednej strany fondu vykonávaním obchodov, mení sa pomer fondu, a teda aj cena každého aktíva.

Balancer pools

Pôsobia ako inteligentné zmluvy, ktoré definujú, ako môžu obchodníci prepínať medzi tokenmi na Balancer protokole. To, čo robí fondy Balancer jedinečnými od ostatných protokolov, je ich neobmedzená flexibilita. Architektúra protokolu Balancer umožňuje komukoľvek vytvoriť si vlastný typ fondu.

Weighted Pools - vysoko všestranné a konfigurovateľné bazény. Sú ideálne pre všeobecné prípady a umožňujú používateľom vytvárať skupiny s rôznym počtom tokenov a váhami, ako sú napríklad skupiny s váhami 80/20 alebo 60/20/20.

Stable Pools -  optimálne fondy pre aktíva, od ktorých sa očakáva, že sa budú konzistentne obchodovať stabilne, ako sú rôzne druhy stablecoinov.

MetaStable Pools - obsahuje tokeny so známymi výmennými kurzami.

Liquidity Bootstrapping Pools - sú fondy, ktoré môžu dynamicky meniť váhu tokenov. LBP vytvárajú tlak na predaj a spravodlivé trhové výhody.

Managed Pools - navrhnuté pre zvýšenú flexibilitu, umožňujú používateľom mať fondy až do 50 tokenov. Tieto fondy poskytujú framework pre správcov fondov a možno ich použiť na sledovanie širšieho krypto sektora.

Poskytovatelia likvidity

Balancer Pools umožňujú používateľom zarábať jednoduchým vkladom ich tokenov do poolu.

Poskytovatelia likvidity (LP) získavajú poplatky vždy, keď sa swapy uskutočňujú prostredníctvom fondov, ktorým poskytujú likviditu. Okrem poplatkov za obchodovanie, ktoré vyberajú, môžu poskytovatelia likvidity zarábať tokeny BAL, ktorý sa používa na hlasovanie o návrhoch na zlepšenie služby Balancer.

Arbitrážne príležitosti

Flash Swaps

Každý používateľ, ktorý identifikuje cenový rozdiel v dvoch pooloch, môže vykonať Flash Swap. Arbiter, ktorý uskutoční bleskový swap, nemusí mať v držbe žiadne vstupné tokeny potrebné na uskutočnenie obchodu. Arbitrážna príležitosť vzniká, keď obchodník identifikuje cenovú nerovnováhu a povie trezoru, aby vykonal swap a získa zisk.

Flash Loans

Bleskové pôžičky sú nezabezpečené pôžičky, ktoré musia byť splatené v rovnakej transakcii ako pôžičky. Dva z najbežnejších prípadov použitia bleskových pôžičiek sú arbitrážne obchody a kolaterálové swapy.

Balancer V2

V súlade s víziou byť primárnym zdrojom likvidity DeFi, Balancer Protocol vydal V2. Hlavnými prvkami Balancer V2 sú bezpečnosť, flexibilita, kapitálová efektívnosť a gas efektívnosť.

Hlavnou súčasťou V2 je prechod na jedinú architektúru, ktorá uchováva a spravuje všetky aktíva pridané všetkými Balancer Pools. Keďže fondy fungujú ako externé zmluvy, tak môžu implementovať ľubovoľnú prispôsobenú logiku AMM.

Architektúra oddeľuje účtovníctvo a správu tokenov od logiky fondu a zjednodušuje zmluvy o fondoch, pretože už nemusia aktívne spravovať svoje aktíva.Medzi ďalšie funkcie V2 patria:

  • Protokolový trezor pre všetky aktíva Balancer Pool
  • Zlepšená účinnosť gasu na zníženie obchodných nákladov
  • Prispôsobiteľná logika AMM bez povolení
  • Kapitálová efektívnosť prostredníctvom správcov aktív
  • Nízke náklady na gas a odolné oracle
  • Poplatky riadené spoločenstvom

Token BAL

Natívny token BAL spoločnosti Balancer je známy ako token správy. Držitelia BAL hlasujú o návrhoch súvisiacich s protokolom, ako sú nové prvky a smery, kam by sa mal protokol Balancer uberať.

Tieto návrhy siahajú od protokolových poplatkov až po to, ako sa distribuujú samotné tokeny BAL, najmä prideľovanie tokenov BAL do programu Balancer Liquidity Mining.

Zdroje:

https://medium.com/balancer-protocol/what-is-balancer-the-complete-guide-762ee230a9d4 , https://www.kraken.com/learn/what-is-balancer-bal , https://coinmarketcap.com/alexandria/article/what-is-balancer

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences