Blockchian s nulovými poplatkami: Hive

Hive je rýchly, škálovateľný blockchainový ekosysém s mechanizmom konsenzu delegovated proof of stake (DPoS) založený pre Web3 a komunitou riadený hard fork blockchainu Steem.

Platforma je hostiteľom pre rozmanitú škálu decentralizovaných aplikácií (dApps), API, vývojových nástrojov a frontendov, ktorých cieľom je, čo najjednoduchšia integrácia blockchain riešení, správa záznamov a prístup k údajom v reťazci.

Sieť Hive sa tiež stará o vývojárov, investorov, tvorcov a spotrebiteľov. V súlade s tým je sieť schopná uchovávať obrovské množstvo obsahu a vysoko dostupných údajov. Okrem toho sa blockchain Hive môže pochváliť ultra rýchlym potvrdením transakcií za menej, ako tri sekundy s nulovými poplatkami. Vďaka tomu je platforma vysoko škálovateľná a zároveň znižuje bariéru vstupu a podporuje masové prijatie blockchainových technológií.

Natívny Hive coin (HIVE) ťaží z nového konceptu proof of brain (PoB), ktorý rozdeľuje časť inflácie medzi používateľov siete. Hive poskytuje používateľom celý rad aktivít, aby získali pasívny príjem bez finančných investícií. To zahŕňa hranie hier, blogovanie, používanie dApps, budovanie a zapájanie sa do diskusií.

Proof of Brain (PoB)

Je to typ tokenu, ktorý možno získať, len ako odmenu za uverejňovanie a úpravu obsahu. Token PoB má tiež maximálnu zásobu 21 miliónov tokenov a každé štyri roky podlieha zníženiu odmeny o 50 %, rovnako, ako pri bitcoine. Okrem toho PoB stimuluje prijatie platforiem sociálnych médií odolných voči cenzúre. V súlade s tým môžu účastníci v rámci ekosystému Hive zarábať pasívny príjem uverejňovaním videí, blogových príspevkov a iných typov obsahu.

Hive Network

Na optimalizáciu zdrojov a konektivity v celej sieti Hive komunita prevádzkuje tri typy uzlov s rôznymi konfiguráciami:

1. Svedecké uzly: Svedecký uzol sa používa na podpisovanie blokov.

2. Počiatočné uzly: Počiatočný uzol umožňuje externé pripojenia typu peer topeer (P2P).

3. API uzly: API uzol je akýkoľvek uzol, ktorý umožňuje externé volanie vzdialenej procedúry (remote procedure call).

Výroba bloku prebieha v trojsekundových intervaloch. Pomocou rotujúceho plánu má 20 svedkov možnosť podpisovať bloky. Svedecké uzly sa vyberajú na podpisovanie blokov podľa celkového množstva zamknutého Hive Power na ich podporu prostredníctvom jednotlivých schválení.

Delegated Proof of Stake (DPoS)

Blockchain Hive používa konsenzuálny algoritmus delegovaného proof of stake (DPoS) na zabezpečenie siete a overenie blokov transakcií. Výrobcovia blokov, známi ako svedkovia, musia zamknúť niekoľko Hive mincí, aby sa zúčastnili konsenzu a získali pasívny príjem za overovanie blokov.

Držitelia Hive mincí môžu tiež delegovať svoj vklad na svedka, aby získali podiel na odmenách za vklad. Navyše, rozdelenie odmien je úmerné veľkosti zamknutých mincí, pričom delegáti dostanú menej ako svedkovia.

                                  

Decentralizovaný Hive fond

Tento fond je alternatíva finančnej podpory, ktorá využíva mechanizmus DPoS založený na návrhu na financovanie rozvoja projektov v rámci ekosystému siete Hive. DHF má tiež decentralizovaný prístup k distribúcii financií. Podporovatelia môžu zamknúť mince Hive na podporu návrhu financovania. Čím väčšiu podporu má návrh na financovanie, tým vyšší je podiel.

V súlade s tým dostávajú návrhy s vyšším podielom viac finančných prostriedkov. Tento mechanizmus pomáha vyrovnávať podmienky tým, že bráni akémukoľvek jednotlivému účastníkovi, aby mal príliš veľký vplyv na proces financovania zvýšením svojho podielu.

Rozvoj a integrácia

Hive uľahčuje vývojárom blockchainu vytvárať aplikácie pomocou rýchlej, verziami kontrolovanej transakčnej databázy založenej na ChainBase. To umožňuje paralelný prístup k databáze pri jednoduchej manipulácii so škálovateľným množstvom požiadaviek RPC bez výrazného zvýšenia spotreby pamäte. Blockchain Hive tiež ponúka jednoduché integrácie medzi platformami a kompatibilitu s univerzálnym programovacím jazykom.

Speňaženie obsahu

Sieť Hive používa na odmeňovanie používateľov decentralizovaných platforiem sociálnych médií mechanizmus speňažovania obsahu založený na čase. To umožňuje používateľom získavať odmeny uverejňovaním a komentovaním. Počas obdobia siedmich dní je možné obsah speňažiť.

Kľúče

Na Hive sú páry súkromných a verejných kľúčov. Všetky páry kľúčov sú priamo odvodené z hesla alebo prístupovej frázy, čo samo o sebe nie je kľúčom. Zmenou hesla sa vygenerujú páry kľúčov. Verejné kľúče sú voľne dostupné na blockchaine, zatiaľ, čo súkromné sú poskytnuté iba vlastníkovi účtu. Oba páry sú potrebné na overenie transakcií.

Hive používa hierarchiu kľúčov:

1. Kľúč vlastníka: Používa sa na obnovenie účtov a regeneráciu iných kľúčov ako aj na nastavenie nového hesla.

2. Aktívny kľúč: Používa sa na prevod a správu finančných prostriedkov, hlasovanie za svedkov alebo schvaľovanie návrhov DHF.

3. Kľúč účtovania: Používa sa na zaúčtovanie transakcie.

4. Memo kľúč: Používa sa na dešifrovanie zašifrovaných správ v rámci parametra memo pre prevody finančných prostriedkov.

Svedkovia používajú svoje účty na generovanie dodatočného kľúča nazývaného podpisový kľúč.

HIVE Coin

Hive coin alebo HIVE je natívna kryptomena Hive blockchainu a existuje v dvoch formách. Prvým je Hive minca a druhým je vkladaná forma s názvom Hive Power. Minca Hive je voľne obchodovateľná a možno ju kúpiť, predať a zamknúť. Hive Power je však sprístupnená pre stakerov po období nároku v procese známom ako power up. Po tomto procese sa Hive Power premení späť na Hive mince v priebehu 13 týždňov v procese nazývanom power down.

                                                                         

Jednou z hlavných čŕt menovej politiky Hive coin je jej klesajúca miera inflácie, ktorá klesá o 0,01 % každých 250 000 blokov. To sa rovná približne 0,5 % ročne. Z mincí, ktoré sa dostanú do obehu prostredníctvom inflácie, pôjde 65 % na naplnenie fondu odmien pre tvorcov obsahu a kurátorov. Ďalších 15 % dostane zainteresované strany Hive Power, pričom 10 % pôjde do Decentralizovaného Hive fondu (DHF) a blokových odmien.

Hive Backed Dollars (HBD)

Stable coin viazaný na dolár, ktorý sa používa v ekosystéme Hive. HBD je možné v rámci siete premeniť na HIVE v hodnote 1 $. Trhová kapitalizácia HBD musí zostať pod 10 % trhovej kapitalizácie mince Hive, aby sa zachovala udržateľná ekonomika.

Steem Blockchain

Steem je sociálny blockchain, ktorý umožňuje okamžité toky príjmov prostredníctvom zdieľania obsahu vytváraného používateľmi. V marci 2020 bol blockchain Hive spustený ako nezávislý a decentralizovaný fork blockchainu Steem.

Vízia budúcnosti

Cieľom Hive je vytvoriť robustné riešenie blockchainu na podnikovej úrovni, ktoré znižuje prevádzkové náklady a neustále sa snaží zlepšovať. Projekt sa tiež zaväzuje vyvinúť rozsiahlu sadu knižníc, komunitných zdrojov a vývojových nástrojov, aby bola integrácia blockchainových infraštruktúr bezproblémová.

Okrem toho Hive vytvára viacvrstvové riešenie, ktoré obsahuje modulárne pluginy pre aplikačnú vrstvu blockchainu vrstvy 2. Platforma sa navyše snaží o vytvorenie ekosystému služieb a produktov, ktoré sú konštrukčne odolné voči cenzúre. To zahŕňa štandardizované mikroslužby pre bezproblémovú integráciu vrstvy 2, nezastupiteľné tokeny (NFT), aplikácie sociálnych médií a nástroje na správu tokenov.

Zdroje:

https://hive.io/whitepaper.pdf,https://academy.moralis.io/uncategorized/exploring-the-hive-blockchain-and-hive-coin

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences