Blockchain riešenie vrstvy 2: Harmony

Harmony blockchain bol navrhnutý ako interoperabilné riešenie škálovania vrstvy 2 pre Ethereum.

Ethereum blockchain je druhým najväčším existujúcim blockchainom a je hostiteľom pre viac ako 80 % decentralizovaných aplikácií (dApps). Ethereum bol prvý blockchain s podporou inteligentných zmlúv.

V posledných rokoch sa však Ethereum stalo obeťou vlastného úspechu s vysokým využívaním siete, čo viedlo k oneskoreným transakciám a podstatne vyšším poplatkom za gas. Vývojári blockchainu navrhli inovatívne riešenia škálovania vrstvy 2 pre tento problém.

Harmony vytvoril interoperabilný protokol sharding s obojsmerným mostom Ethereum. Harmony funguje ako špecializované externé riešenie na škálovanie vrstvy 2 pre Ethereum, ktoré má vytvorený vlastný blockchain. Z pohľadu vývojára je budovanie na Harmony takmer úplne rovnaké ako na Ethereum, pričom sa používa programovací jazyk Solidity a Ether.js.

Okrem toho z pohľadu používateľa môžu obchodníci očakávať dvojsekundovú finalizáciu transakcie a môžu plynule vymieňať digitálne aktíva medzi blockchainami Harmony a Ethereum.

Ako funguje?

Harmony bol navrhnutý od základov, aby vyriešil blockchainovú trilemu bezpečnosti, škálovateľnosti a decentralizácie. Okrem toho bol Harmony vytvorený aj s pridanou dimenziou súkromia, ktorú Dr. Tse označuje, ako štvrtú trilemu.

Podobne, ako tokenové štandardy ERC-20 a ERC-721 spoločnosti Ethereum aj Harmony má svoje vlastné známe štandardy tokenov, a to HRC-20 pre kryptomeny a HRC-721 pre tokeny NFT.

PBFT consensus

Harmony používa praktickú byzantskú toleranciu chýb (PBFT) na podporu rýchleho konsenzu blokových transakcií. Model Fast BFT (FBFT) umožňuje blockchainu dosiahnuť konečnosť transakcie po jednom bloku. Používa tiež Boneh Lynn Shacham (BLS) podpisy konštantnej veľkosti na potvrdenie blokov v jednom kole konsenzuálnych správ. Harmony hovorí, že kombinácia týchto prvkov umožňuje sieti dosiahnuť jeden blok za 8 sekund.

Sharding

Harmony využíva sharding, techniku používanú na rozdelenie databázy (v tomto prípade blockchainu) na viacero segmentov, ktoré dokážu spracovávať informácie paralelne. Tento prístup rozdeľuj a panuj môže urýchliť výkon systému a rýchlosť overovania transakcií. Harmony rozdeľuje nielen uzly siete, ale aj stav blockchainu na určité časti. Tento model môže znížiť hardvérové požiadavky pre potenciálnych operátorov uzlov.

Každý Shard Harmony bude mať nakoniec 250 uzlov, ktoré pomôžu odradiť útoky jednotlivých Shards. Čím viac uzlov bude na Shard, tým ťažšie môže byť zneužitie siete. Protokol tiež používa overiteľnú náhodnú funkciu (VDF) na náhodný výber členstva v Shard, čím je pre skupinu uzlov náročnejšie koordinovať útok.

      

Decentralizácia

Hoci Harmony ešte nie je úplne decentralizovaný, je to kľúčový cieľ projektu. Harmony má v úmysle vytvoriť decentralizovanú, otvorenú sieťovú komunitu uzlov známu ako Pangaea. V súčasnosti existuje veľké množstvo uzlov Harmony. Približne 64% týchto uzlov je súčasťou komunity Pangea. Ako sa komunita Pangea rozširuje s rastúcou popularitou projektu, tým sa viac zvýši decentralizácia projektu Harmony.

V budúcnosti bude Pangea zodpovedná za riadenie a hlasovanie o aktualizáciách protokolu. Komunitu Pangea tvoria overovatelia z viac ako 100 krajín. Pre väčšinu z týchto validátorov je to tiež prvýkrát, čo kedy spustili uzol. Ide o budovanie špecializovanej, prepojenej komunity od základov, ktorá spolupracuje a vzdeláva sa, aby sprístupnila decentralizované financie (DeFi) pre všetkých.

Cross-chain kompatibilita

Okrem toho spoločnosť Harmony predstavila Horizon, cross-chain interoperabilný most s Ethereom, ktorý umožňuje výmenu aktív medzi týmito dvoma sieťami. Táto inovácia môže spôsobiť revolúciu v cezhraničných platbách a urobiť výmeny kryptomien pohodlnejšie. Harmony tiež nadviazala spojenie s inými blockchainmi, ako je Binance.

Povolením uzlov v iných blockchainových sieťach umožňuje platforme Harmony prenášať dáta cez rôzne blockchainové siete či už používajú proof of stake alebo proof of work.

Potenciál pre NFT

Cross-chain schopnosti siete otvárajú možnosti pre NFT, čo sú bezpečné digitálne umelecké diela, video a audio aktíva, ktoré možno posielať cez blockchain sieť. Navyše, lacnejšie náklady za gas môžu urobiť sieť atraktívnou pre vývojárov, ktorí sa zaujímajú o mintovanie NFT.

Podľa Harmony môže byť prepojenie NFT z jednej siete do druhej spočiatku drahé, no neskoršie transakcie budú lacné. Spoločnosť Harmony tiež oznámila, že okrem iných funkcií pracuje na pôžičkách NFT, overovaní a rozdeľovaní NFT.

Harmony ONE Token

Token Harmony ONE udržiava ekosystém Harmony v hladkej prevádzke. Harmony blockchain a token ONE boli vytvorené za cieľom dosiahnuť otvorený konsenzus pre 10 miliárd ľudí.

Token ONE sa používa na zaplatenie poplatkov v celej sieti na staking a zabezpečenie blockchainu Harmony, pričom účastníci za to dostávajú odmeny. V budúcnosti môžeme tiež očakávať, že token ONE sa bude používať na riadenie naprieč protokolom Harmony.

                                                                          

Staking Harmony ONE Tokenu

Harmony ponúka malú prekážku vstupu pre nových overovateľov a delegátov v sieti. Validátori sú povinní zamknúť minimálne 10 000 ONE tokenov. Validátory sú uzly používané na potvrdenie transakcií a overenie blokov na blockchaine Harmony.

Na druhej strane, delegáti sú používatelia, ktorí sa chcú zapojiť do siete bez toho, aby spustili úplný uzol. Delegáti delegujú svoj ONE tokeno vybranému overovateľovi a získajú za to určité percento blokových odmien. Delegáti požadujú minimálny vklad 1 000 tokenov.

Uzly validátorov sú náhodne priradené k jednému zo štyroch fragmentov. Epochy trvajú približne 18 hodín, počas ktorých reťazec Beacon vytvára stanovený počet blokov. Na hlavnej sieti Harmony je epocha 32 768 blokov v reťazci Beacon (Shard 0). To pomáha pri overovaní časovej pečiatky pri spracovaní viacerých shards súčasne.

Staking odmeny

Odmeny sa líšia v závislosti od percentuálneho podielu stakingu účastníka na ONE tokenoch. Tie sa môže pohybovať od 9 % APY za 95 % zamknutých tokenov používateľa až po 150 % APY za 5 % držania tokenov. Zamknuté ONE tokeny podliehajú odomykaciemu obdobiu približne každých šesť dní.

Všetci zlí aktéri, ktorí uvidia transakcie s dvojitým podpisom, dostanú dvojité zníženie svojho podielu a budú odstránení zo siete.  Tokeny ONE sa spália pri každej transakcii. Okrem toho je spálených aj 50 % ONE tokenov, ktoré sa stanú trestom zlého aktéra v sieti.

Zdroje:

https://harmony.one/pdf/whitepaper.pdf,https://www.thebharatexpressnews.com/what-is-the-harmony-one-blockchain-and-why-is-it-so-popular/?amp,https://academy.moralis.io/blog/what-is-harmony-protocol-and-the-one-token,https://messari.io/asset/harmony/profile/technology

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences