Blockchain pre aplikácie Internet of Things: IoTeX

Platforma IoTeX je open-source blockchainový projekt vytvorený špeciálne pre aplikácie Internet of Things (IoT).

Ekosystém IoTeX zahŕňa technológiu blockchain so zabezpečeným hardvérom a výpočtovou technikou, ktorá umožňuje používanie dôveryhodných údajov z dôveryhodných zariadení v decentralizovaných aplikáciách (dApps).

Tím stojaci za platformou IoTeX tvoria poprední odborníci v odvetví, ktorí čerpajú skúsenosti od niektorých z najväčších mien v oblasti techniky. Platforma tiež používa škálovateľnú variáciu mechanizmu konsenzu Delegated Proof of Stake (DPoS), známeho ako Roll-DPoS.

Platforma IoTeX, ktorá kombinuje hardvér s konektivitou a vysoko škálovateľnou technickou architektúrou, umožňuje dôveryhodným zariadeniam pripojiť sa k dôveryhodným údajom pre širokú škálu aplikácií a prípadov použitia v reálnom svete. Okrem toho bol tento projekt vybraný spolu so spoločnosťami Amazon a Huawei ako spolupredseda Industrial Internet Consortium (IIC) Blockchain Group.

Platformu IoTeX vytvoril tím od základov. V priebehu niekoľkých rokov projekt vytvoril viacero produktov IoT založených na blockchaine. Vývojári môžu tiež použiť dôveryhodné údaje poskytované platformou IoTeX na vytváranie aplikácií blockchain a IoT.

Využitím rôznych nástrojov a služieb, ktoré platforma ponúka, sa vývojári môžu sústrediť na logickú a aplikačnú vrstvu svojich projektov. V súlade s tým IoTeX poskytuje službu IoT typu plug and play, ktorá uľahčuje vytváranie pokročilých aplikácií bez problémov pomocou dôveryhodných zariadení a údajov.

IoTeX ekosystém

Ekosystém IoTeX kombinuje rôzne nové technológie pre odborníkov na ochranu súkromia v oblasti umelej inteligencie (AI) a vývojárov blockchainu.

Decentralizovane Identity (DID)

Framework decentralizovanej identity (DID) IoTeX poskytuje identifikáciu IoT, čo im umožňuje spolupracovať a vytvárať ekonomiky. Koncept vychádza v ústrety inštitúciám na vytváranie aplikácií v reálnom svete. DID však nachádzajú prípady použitia v decentralizovanom svete.

Dôverná výpočtová technika je jadrom platformy IoTeX. DID umožňuje, aby boli údaje užitočné pri zachovaní súkromia. Okrem toho existujú tri piliere, ktoré tvoria architektúru tejto technológie.

Vrstva zariadenia umožňuje zariadeniam generovať overiteľne dôveryhodné údaje.

Ukladacia vrstva využíva technológiu blockchain a cloudové úložisko na uľahčenie časovo označeného, nemenného indexovania obrovského množstva údajov.

Blockchain vrstva poskytuje vrstvu dôvery pre celý ekosystém IoTeX. Táto vrstva tiež poskytuje funkcie inteligentných zmlúv spolu s úložnými priestormi na registráciu zariadení.

Tieto vrstvy sa kombinujú a vytvárajú robustnú a flexibilnú platformu pre vývojárov blockchainu a odborníkov v oblasti AI. V súlade s tým patrí IoTeX blockchain architektúra medzi najrýchlejšie na svete.

Roll-DPoS

Napriek tomu, že ide o efektívny a flexibilný mechanizmus konsenzu pre decentralizované aplikácie (dApps), model Delegated Proof of  Stake musí byť prispôsobený tak, aby vyhovoval obrovskému množstvu údajov, ktoré systémy založené na IoT vyžadujú. V reakcii na to IoTeX predstavuje nový mechanizmus konsenzu Roll-DPoS.

Roll-DPoS je náhodný delegovaný algoritmus proof of stake, ktorý sa môže pochváliť všetkými výhodami DPoS. Roll-DPoS však stavia na DPoS implementácií z množstva nových kryptografických techník na optimalizáciu procesu konsenzu.

To zahŕňa funkcie, ako je generovanie distribuovaného kľúča, podpis BLS a ďalšie. Mechanizmus navyše využíva konsenzuálny protokol Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT).

Ako vysoko škálovateľná a náhodná variácia populárneho modelu DPoS, Roll-DPoS vyberá výrobcov blokov náhodne z dynamicky aktualizovaného fondu kandidátov. Mechanizmus Roll-DPoS tiež podporuje automatické škálovanie a pokročilé blockchainové infraštruktúry bez kompromisov v oblasti decentralizácie, bezpečnosti alebo škálovateľnosti.

ioTube Bridge

ioTube je cross chain most, ktorý podporuje swap tokenov medzi Ethereom, Binance Smart Chainom (BSC) a Polygonom (MATIC). Premostenie ioTube nielenže umožňuje používateľom vykonávať medzireťazcové výmeny tokenov, ale tiež prehlbuje likviditu sprístupnenú používateľom projektu a zároveň rozširuje užitočnosť tokenu IOTX.

IoTeX partnerstvá

Produktový rad MachineFi sa môže pochváliť niekoľkými inovatívnymi ponukami vytvorenými v spojení s niektorými z popredných mien v oblasti techniky. Napríklad prvá súkromná bezpečnostná kamera na svete Ucam. Ucam bol vytvorený v spolupráci s hardvérovou spoločnosťou Tenvis. Okrem toho je Ucam jednou z kamier Amazon Choice.

Pebble Tracker je tiež zariadenie na sledovanie aktív a zapisovanie overiteľných údajov IoT v reálnom svete do inteligentných zmlúv a na blockchain. Toto vytvorili v spolupráci s popredným výrobcom čipov Nordic Semiconductor. Okrem toho IoTeX spolupracuje s Polygonom, aby priniesol reálne prípady použitia nezameniteľných tokenov (NFT).

Decentralizované identity a dôverné výpočty

Toto sú technické piliere IoTeXu. Dôverné výpočty v podstate znamenajú počítať so zašifrovanými údajmi, ktoré majú obrovské využitie vďaka čomu sú údaje užitočné bez toho, aby unikli. DID je ďalším pilierom, ktorý zaisťuje, že zariadenia a ľudia si môžu užívať vlastnú identitu alebo svoje údaje, ktoré vlastníte.

Dôverná výpočtová technika a DID sú základnými komponentmi platformy IoTeX. Platforma využíva jedinečnú architektúru na splnenie jedinečných požiadaviek prípadov použitia IoT a viacvrstvová architektúra kombinuje inteligentné zariadenia IoT Cloud + decentralizované úložisko a blockchain.

MachineFi

MachineFi je termín, ktorý označuje spojenie blockchainu a technológií IoT. Cieľom je premostiť skutočný svet s metaverze. Okrem toho MachineFi popisuje sieť inteligentných zariadení, ktoré sa navzájom spájajú prostredníctvom blockchainu cez internet. Blockchain vytvoril ideálne prostredie na uľahčenie decentralizácie.

Blockchain znižuje koncentráciu moci a odstraňuje centralizáciu do rozvíjajúcich sa ekonomík. To isté sa deje v MachineFi. IoTeX 2.0 sa zameriava na decentralizáciu priestoru MachineFi, aby umožnil používateľom inteligentných zariadení podieľať sa na vznikajúcej biliónovej ekonomike bez centralizovaných dátových služieb.

Aktualizácia MachineFi predstaví koncept Proof of Anything. To umožní zariadeniam IoT poskytovať dôkazy o skutočných udalostiach v reťazci, ako napríklad zdravotné metriky a poloha GPS.

IOTX Token

IOTX token je natívna kryptomena a token ekosystému IoTeX. Niektoré z hlavných použití tokenu IOTX zahŕňajú platenie poplatkov za gas, registrácie zariadení, staking a správu protokolov. Token je tiež nevyhnutný na to, aby umožnil viacerým používateľom transakcie a interakciu dôveryhodným spôsobom v celej sieti.

Okrem toho na spustenie decentralizovaných aplikácií (dApps) a prístup k zdrojom na platforme IoTeX musia používatelia vlastniť určité množstvo tokenov IOTX.

                                                                                       

Burn-Drop

Token IOTX podlieha ekonomickému mechanizmu známemu ako Burn-Drop. Tento mechanizmus odstráni z obehu 1 miliardu tokenov IOTX (čo sa rovná 10 % z celkovej ponuky), keď platforma zapojí svoj prvý milión zariadení IoT. Z tejto 1 miliardy tokenov pôjde 90 % na spálenie.

Zvyšných 10 % vypadne. To znamená, že tokeny budú distribuované stakerom, ktorí majú zamknuté tokeny viac, ako 91 dní prostredníctvom inteligentnej zmluvy.

V čom je odlišný oproti iným platformám ?

IoTeX má jeden z najsilnejších a najtechnickejších tímov v celom odvetví. Má popredné špičkové technológie v blockchainovom svete a IoT, vrátane hardvéru, konektivity a rozsiahlej architektúry.

Celý blockchain a middleware IoT bol vybudovaný od nuly a za dva roky spustili niekoľko produktov IoT poháňaných blockchainom.

Projekt myslí na celkový obraz toho, čo je potrebné pre kompletné riešenie IoT a výsledkom je Ucam. Poskytnutie potrebných nástrojov, ktoré vývojári potrebujú na používanie dôveryhodných zariadení a dôveryhodných údajov na vytváranie vlastných dôveryhodných aplikácií. V predvolenom nastavení sa vývojári, ktorí budujú aplikácie na IoTeX môžu sústrediť na vrstvu obchodnej logiky alebo aplikácie, zatiaľ, čo platforma IoTeX sa postará o zvyšok. Toto je IoTeX vízia plug and play  pre budúcnosť IoT.

Zdroje:

https://iotex.io/faq,https://academy.moralis.io/blog/what-is-iotex-and-the-iotx-token

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences