Za posledné mesiace sa prostredie Metaverse posunulo o velký krok vpred a vzniklo mnoho skvelých platforiem v oblasti hier.

Najväčší technicky giganti veria, že Metaverse sa stane celosvetovo prijatým pre každodenné aktivity. Od pandémie sa počet ľudí pracujúcich z domu a na čiastočný úväzok na diaľku exponenciálne zvýšil. Metaverse by mohol predstavovať sociálne virtuálne pracovné miesta. Generálni riaditel a spolupracovníci by mohli organizovať zasadnutia predstavenstva tak, ako by to robili v skutočnom živote.

Okrem pracovného prostredia, Metaverse ponúka príležitosti na pohlcujúce herné zážitky, ktoré posúvajú hranie hier na úplne novú úroveň. Metaverse má tiež potenciál vytvárať digitálne ekonomiky bez povolenia. To umožňuje komukoľvek, kdekoľvek s prístupom na internet, vytvoriť a prevádzkovať firmu, ktorá ponúka digitálny tovar a služby. Okrem toho táto nová technológia predstavuje veľa zaujímavých a nových marketingových ciest pre fyzické podniky.

Kľúčové vlastnosti

Dizajnéri krypto Metaverse sa vo všeobecnosti snažili odlíšiť svoje svety od skorších iterácií Metaverse niekoľkými kľúčovými spôsobmi:

Decentralizácia

Zatiaľ, čo skoré virtuálne svety vlastnili a kontrolovali spoločnosti, krypto Metaverse sú zvyčajne decentralizované, pričom niektoré alebo všetky komponenty Metaverse hier sú postavené na technológii blockchain.

To znamená, že samotné Metaverse blockchainu majú tendenciu sa odchyľovať od bežných obchodných štruktúr a modelov získavania hodnôt dnešného herného priemyslu. Jedinečná štruktúra blockchainových hier môže účastníkom otvoriť spravodlivejšie príležitosti. Znamená to tiež, že vlastníctvo samotného Metaverse je zdieľané medzi jeho účastníkmi. Aj, keby pôvodní tvorcovia odišli, samotná hra by mohla pokračovať večne.

Správa používateľmi

Kryptomeny, ako Decentraland využívajú decentralizované autonómne organizácie (DAO) a tokeny správy, aby pomohli svojim používateľom ovládať budúcnosť hry, čo im umožňuje vykonávať zmeny a aktualizácie prostredníctvom hlasovania. Týmto spôsobom môžu byť Metaverse viac než len krypto hry. Môžu z nich vyrásť celé spoločnosti s ekonomikami a demokratickým vedením.

Preukázateľný pôvod

Položky vo svete krypto Metaverse majú formu tokenov, ako sú napríklad NFT tokeny. Úspechy a akvizície v herných prostrediach môžu pre hráčov predstavovať obrovskú hodnotu. NFT aktualizujú štandardy položiek v hre s veľmi potrebnou transparentnosťou a prístupom na trhy aktív.

Pretože každé NFT je jedinečné, Metaverse tokeny a položky môžu byť kódované tak, aby jednoducho pomohli preukázať pôvod obsahu vytvoreného používateľmi v hre ako aj herné aktíva NFT.

Ekonomická hodnota v reálnom svete

Keďže krypto Metaverse používa tokeny a blockchain infraštruktúru, ich ekonomiky sú priamo spojené so širšou krypto ekonomikou. To umožňuje držiteľom tokenov Metaverse, obchodovať s avatarmi a digitálnymi nehnuteľnosťami na trhoch DEX a NFT, čím sa dosiahne skutočná hodnota ich investícií.

Využitie Blockchainu v Metaverse

Technológia blockchain je forma technológie distribuovanej účtovnej knihy (DLT). Existujú variácie technológií DLT so spoločným cieľom decentralizácie a rozvoja internetu odolného voči cenzúre. Toto je známe ako Web 3.0 s transparentnosťou, nemennosťou a bezpečnosťou.

S dostupnými tisíckami kryptomien a decentralizovaných aplikácií (dApps) existuje medzinárodná komunita vývojárov a nadšencov, ktorí predstavujú inovatívne riešenia, ktoré ľuďom pomáhajú získať finančnú nezávislosť prostredníctvom decentralizovaných financií (DeFi).

             

Technológie a protokoly DeFi sa dajú ľahko preniesť do Metaverse a vytvoriť tak digitálne úspory v hre. V Metaverse existuje veľa platforiem a aplikácií, ktoré používateľom pomáhajú pri budovaní a riadení podnikania na trhu. Vďaka tomu môžu používatelia jednoducho predávať aktíva a ponúkať služby.

Ďalším aspektom technológie blockchain, ktorý je základom operácií Metaverse, sú NFT tokeny. NFT predstavujú jedinečné informácie alebo údaje. V súlade s tým môžu byť všetky avatary, príslušenstvo, prostredia, vzhľady a aktíva v hre verejne viditeľné a obchodovateľné na blockchaine ako NFT. Všetky transakčné histórie sú, teda nekonečne dostupné a nemenné s overiteľne vzácnymi digitálnymi aktívami.

Ako krypto zapadá do Metaverse?

Hranie poskytuje 3D aspekt Metaverse, ale nepokrýva všetko potrebné vo virtuálnom svete, ktorý môže pokryť všetky aspekty života. Krypto môže ponúknuť ďalšie kľúčové časti, ako je digitálny dôkaz o vlastníctve, prevod hodnoty, riadenie a dostupnosť.

Ak v budúcnosti budeme pracovať, stýkať sa a dokonca nakupovať virtuálne položky v Metaverse, potrebujeme bezpečný spôsob, ako preukázať vlastníctvo. Musíme sa tiež cítiť bezpečne pri prevode týchto vecí a peňazí v Metaverse.

Niektoré video hry už obsahujú základné riešenia, ale mnohí vývojári namiesto toho používajú krypto a blockchain ako lepšiu možnosť. Blockchain poskytuje decentralizovaný a transparentný spôsob riešenia, zatiaľ, čo vývoj video hier je viac centralizovaný.

Vývojári blockchainu tiež preberajú vplyv zo sveta video hier. Gamifikácia je bežná v decentralizovaných financiách (DeFi) a GameFi. Zdá sa, že v budúcnosti bude dosť podobností, aby sa tieto dva svety ešte viac prepojili.

Kľúčové vlastnosti blockchainu pre Metaverse sú:

Digitálny dôkaz o vlastníctve

Vlastníctvom peňaženky s prístupom k vašim súkromným kľúčom môžete okamžite preukázať vlastníctvo aktivity alebo aktíva na blockchaine. Môžete napríklad ukázať presný prepis svojich transakcií na blockchaine. Peňaženka je jednou z najbezpečnejších a najrobustnejších metód na vytvorenie digitálnej identity a dôkazu o vlastníctve.

Digitálne zberateľstvo

Rovnako, ako vieme zistiť, kto, čo vlastní, môžeme tiež ukázať, že predmet je originálny a jedinečný. Pre Metaverse, ktoré chce začleniť viac aktivít zo skutočného života, je to dôležité. Prostredníctvom NFT môžeme vytvárať objekty, ktoré sú 100% jedinečné a nikdy sa nedajú presne skopírovať alebo sfalšovať. Blockchain môže tiež predstavovať vlastníctvo fyzických položiek.

Prevod hodnoty

Metaverse bude potrebovať spôsob bezpečného prenosu hodnoty, ktorému používatelia dôverujú. Meny v hrách pre viacerých hráčov sú menej bezpečné ako kryptomeny na blockchaine. Ak používatelia trávia veľké množstvo času v Metaverse môžu tam zarobiť peniaze a budú potrebovať spoľahlivú menu.

Riadenie

Pre používateľov by mala byť dôležitá aj možnosť ovládať pravidlá vašej interakcie s Metaverse. V reálnom živote môžeme mať hlasovacie práva v spoločnostiach a voliť lídrov a vlády. Metaverse bude tiež potrebovať spôsoby implementácie spravodlivého riadenia a blockchain je už osvedčeným spôsobom, ako to dosiahnuť.

Prístupnosť

Vytvorenie peňaženky je otvorené komukoľvek na svete na verejných blockchainoch. Na rozdiel od bankového účtu nemusíte platiť žiadne peniaze ani poskytovať žiadne podrobnosti. To z neho robí jeden z najdostupnejších spôsobov spravovania financií a online digitálnej identity.

Interoperabilita

Jednou z najväčších prekážok, ktoré je potrebné prekonať s technológiami Metaverse, je interoperabilita. V súčasnosti inteligentné blockchainy podporujúce zmluvy, ako napríklad Ethereum, hosťujú herné aplikácie, ktoré môžu používateľom ponúknuť celý ekosystém pohlcujúcich a pútavých aktivít.

Niektoré z týchto aplikácií sú interoperabilné s inými ekosystémami, ale je ich veľmi málo. Pre aplikácie je oveľa jednoduchšie dosiahnuť interoperabilitu s aplikáciami v rovnakom reťazci ako integrácia s hernými aplikáciami na iných blockchainoch. Je to, preto, že rôzne blockchainy používajú rôzne infraštruktúry, štandardy tokenov, mechanizmy konsenzu atď. Hoci interoperabilita blockchainu je hlavným zameraním mnohých vývojárov, len málo blockchainov môže ponúknuť bezproblémovú interoperabilitu s všetkými reťazcami v celom odvetví.

To v súčasnosti znamená, že Metaverse je fragmentované. Rôzne sociálne platformy, reťazce, hry a aplikácie môžu ponúkať pohlcujúce zážitky z interaktívnej virtuálnej reality (VR), ale nie všetky sú prepojené. Preto existuje potreba nejakej formy univerzálneho štandardu, ktorý by sa mal integrovať do každej platformy virtuálnej reality (VR), ktorá by poskytovala komunikáciu, transakcie a interakciu v rámci každej aplikácie. Dovtedy je Metaverse kybernetickou realitou viacerých suverénnych ekosystémov.

Metaverse Gaming

Vďaka technológii blockchain a tokenom NFT môže ktokoľvek pristupovať a hrať hry založené na blockchaine v rámci Metaverse. Blockchain hranie tiež zlepšuje fork play to win s modelom play to earn. To odmeňuje hráčov kryptomenami a NFT za plnenie úloh a výziev v priebehu hry, ktoré sú k dispozícii na obchodovanie za fiat.

Herné aplikácie Metaverse zahŕňajú mnoho rôznych typov hier. Patria sem napríklad hry na hranie rolí (RPG), online hry na hranie rolí pre viacerých hráčov (MMORPG) a stratégie. Medzi súčasné populárne decentralizované blockchainové hry patria Axie Infinity, DeFi Kingdoms, Decentraland a My Neighbor Alice.

Technológia blockchain a štandardy tokenov NFT znamenajú, že hráči skutočne vlastnia aktíva NFT v hre. Navyše vlastníctvo všetkých aktív je na blockchaine transparentné. Hráči tradične vyžadujú viacero používateľských účtov v rôznych hrách. S blockchainom však môžu hráči používať rovnakého avatara (vrátane bodov a aktív) vo viacerých rôznych hrách. V súčasnosti to platí len v rámci určitých herných ekosystémov, ako sú Gala Games alebo Enjin. Tieto aplikácie ponúkajú množstvo hier v rámci jednej platformy, ale nie sú interoperabilné s inými reťazcami a ekosystémami.

Decentralizované ekonomiky

Metaverse prináša možnosť vytvárať digitálne virtuálne decentralizované ekonomiky. Navyše s decentralizovanými aplikáciami (dApps) alebo trhoviskami môžu používatelia predávať virtuálny tovar, príslušenstvo pre avatarov a dokonca aj služby. Používatelia môžu ďalej obchodovať s kryptomenami z decentralizovaných ekonomík a konvertovať aktíva na kryptoburzách na fiat meny alebo stablecoiny.

Koncept, aplikácia a prijatie virtuálnej digitálnej ekonomiky sú v súčasnosti pre väčšinu vlád nízkou prioritou. Napriek tomu všetkému miera prijatia a investície do aplikácií v rámci Metaverse exponenciálne rastú. Navyše, niektorí ľudia sa vzdali svojich zamestnaní na plný úväzok v reálnom živote, aby si vybudovali svoj virtuálny trh na plný úväzok, pretože to bolo ziskovejšie.

Metaverse a virtuálne digitálne ekonomiky povzbudia ľudí, aby prehodnotili, ako trávia čas a zarábajú na živobytie. Metaverse prináša nepredstaviteľný potenciál pre nové možnosti príjmu bez ohľadu na miesto, vek, postavenie alebo pohlavie.

Okuliare a slúchadlá Metaverse

Na získanie celého zážitku z virtuálnej a rozšírenej reality je potrebné použiť headset pre virtuálnu realitu (VR) alebo okuliare s rozšírenou realitou (AR). Meta vlastní Oculus, najväčšieho poskytovateľa VR headsetov. Meta tiež pracuje na svojom vlastnom rade okuliarov pre AR. Medzitým Microsoft vydal svoje AR okuliare HoloLens. Mnoho ďalších začínajúcich značiek a firiem s VR dúfa, že naskočia do rozbehnutého vlaku VR.

                   

V súlade s tým by momentálne dostupné sety VR mohli potrebovať nejakú inováciu a estetickú inšpiráciu. Mnohí považujú sety za nemotorné a okuliare AR ešte nie sú spoločensky prijateľné, aby ich bolo možné vidieť počas dochádzania do práce.

Navyše pribúdajú prípady, keď ľudia dostávajú kinetózu z príliš dlhého nosenia slúchadiel. Hovorí sa, že Apple koncom roka 2022 ponúkne atraktívne riešenie týchto problémov. Technologický gigant však uvádza, že ich okuliare nebudú na trvalé používanie a vyhýba sa povzbudzovaniu svojich zákazníkov, aby sa do nich úplne ponorili. Okuliare od Apple budú skôr asistovať pri určovaní trasy alebo pracovných aplikáciách, ako pri rekreačnom používaní.

Zdroje:

https://academy.binance.com/en/articles/what-is-the-metaverse?utm_campaign=googleadsxacademy&utm_source=googleads&utm_medium=cpc&gclid=Cj0KCQiAip-PBhDVARIsAPP2xc25PgGgmWb3xr84tcBTFQ0S8fTZhBMFSxVwgOjuO5wSSNHIdZFTPe4aAp96EALw_wcB,https://www.gemini.com/cryptopedia/what-is-metaverse-crypto-nft-game-blockchain#section-metaverse-games-are-a-social-and-investment-opportunity,https://academy.moralis.io/blog/exploring-the-metaverse-and-blockchain

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences