Arbitráž: Ako využívať rozdiely medzi cenami kryptomien

Známa kryptomena Ethereum Classic (ETC) sa v posledných dňoch vyšvihla na neuveriteľné čísla a tento prudký nárast ceny spôsobil, že rozdiel v cenách na jednotlivých burzách dosahoval aj niekoľko desiatok percent. Podobné situácie sú často vyhľadávanou príležitosťou zo strany obchodníkov a predstavujú v princípe jednoduchú možnosť vytvorenia zisku s minimálnym rizikom. Jedná sa o ukážkový príklad arbitráže a tento konkrétny rozdiel v cenách sa okamžite snažilo využiť veľké množstvo ľudí. Nie všetkým sa to ale podarilo a dnes si preto povieme o tomto type obchodovania trochu viac.

Arbitrážne obchodovanie nie je žiadnou novinkou

Táto forma obchodovania sa v tradičnom finančnom svete využíva už roky a obchodníci naozaj tvrdo súperia, aby sa k týmto obchodom dostali.Dnešná ekonomika a trhy sú vďaka online prostrediu poprepájané viac, než kedykoľvek v minulosti a preto je pri klasických financiách extrémne náročné hľadať tieto cenové rozdiely a profitovať z nich. Dá sa dokonca povedať, že je to pre jednotlivca v súčasnosti takmer nemožné, nakoľko túto sféru obsadili veľké spoločnosti a ich prepracované automatizované systémy.

Tu však na scénu prichádzajú kryptomeny, ktoré doslova vracajú do hry aj tých najmenších obchodníkov. Je to spôsobené najmä tým, že sa stále jedná o pomerne mladý trh, do ktorého ešte naplno nevstúpili a neovládli ho inštitúcie. Pomerne nejednoznačná a nejednotná regulačná politika štátov voči kryptomenám navyše podporuje stav, kedy vidíme na trhu aj obrovské množstvo burzových platforiem. Za spomenutie stojí aj fakt, že kryptomeny a všetky projekty na tomto trhu fungujú takmer výhradne v online prostredí, čo zásadným spôsobom ovplyvňuje dynamiku celého sektora.

Ako to vlastne celé funguje?

Základný princíp je vo všeobecnosti úplne jednoduchý – nájdete dva priestory, kde sa rovnaká vec predáva za odlišné ceny. Na jednom lacnejšie nakúpite a na druhom drahšie predáte. Zámerne nehovoríme len o burzách a kryptomenách, nakoľko arbitráž teoreticky môžete vykonať aj na dvoch zeleninových trhoch, ak sa na nich predávajú so zaujímavým cenovým rozdielom napríklad paradajky. Čo sa mimochodom bežne aj robí. Čím väčší cenový rozdiel sa vám podarí objaviť, tým viac môžete samozrejme získať.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Znie to celkom jednoducho však? Prečo to potom nerobí každý? A práve v tom spočíva problém. Nakoľko sa jedná o veľmi výnosný obchod takmer úplne bez rizika, snaží sa ho vykonať obrovské množstvo ľudí. Okno, počas ktorého je otvorená takáto príležitosť je väčšinou veľmi krátke. Ďalším významným faktorom, ktorý ovplyvňuje vaše možnosti v tejto „súťaži“ je vstupný kapitál. Čím viac ho máte k dispozícii, tým väčšie zisky dokážete vytvoriť. V našom zeleninovom príklade – ak nakúpite 100 kg paradajok a obratom ich predáte drahšie, zarobíte logicky viac, ako keď kúpite iba kilo. Arbitráž tak prirodzene zvýhodňuje väčšie spoločnosti, ktoré majú k dispozícii veľké objemy kapitálu a automatizované systémy, ktoré obyčajný obchodník predbehne len ťažko.

Existuje dokonca niekoľko typov arbitráži

Arbitrážne obchodovanie sa dá rôznymi spôsobmi kombinovať a pri kryptomenách sa najčastejšie využívanie niekoľko základných typov.

Najjednoduchším typom je určite dvojstranná (priama) arbitráž, pri ktorej jednoducho obchodník na jednej burze kryptomenu nakúpi lacnejšie a pošle si ju na druhú, kde drahšie predá. Ceny kryptomien sú známe svojou volatilitou a tak sa obchodníci snažia tieto využiť rozdiely . To zároveň zefektívňuje celý trh, keďže všetky cenové rozdiely sú takmer okamžite zrovnané. Spomínaný cenový rozdiel na kryptomene ETC bol v tomto ponímaní obrovský a trval extrémne dlho. Podobný obchod musí byť väčšinou vykonaný v rozsahu sekúnd a nesmie sa zabúdať na detaily, akým sú napríklad poplatky. Ďalším typom je trojstranná (trojuholníková) arbitráž, pri ktorej obchodník objaví rozdiely v cenách troch aktív a tie následne medzi sebou v slučke vymieňa. Posledným typom, o ktorom si dnes povieme je devízová arbitráž, kde obchodník využíva investíciu do futures rovnakého aktíva, aké drží a ovplyvňuje tak jeho cenu.

Príležitosť na zisk bez rizika neexistuje

To, že arbitrážne obchodovanie je takmer bez rizika určite neznamená, že riziko je nulové. Bez rizika by neexistovala žiadna odmenaa arbitrážne obchodovanie nie je výnimkou. Riziko je spojené najmä s likviditou a môže nastať situácia, že obchodník nebude z dôvodu nedostatočnej likvidity nakúpiť, alebo predať dané aktívum.

Prečítajte si tiež: Šialenstvo okolo Dogecoinu – centralizácia, SNL či chabý Mark Cuban – čo všetko musíte vedieť?

Problémom môže byť aj samotný presun aktív z jednej platformy na druhú a práve o tom sa mnohí presvedčili pri nedávnom rozdiele cien na ETC. Burza Coinbase, na ktorej cena ETC prudko narástla totiž používateľom nepripísala ich vklady aj niekoľko dní, čo malo za následok, že nestihli arbitráž dokončiť. Tak ako pri akomkoľvek inom obchodovaní aj pri arbitráži je kľúčové zvážiť všetky možné riziká a počítať s nimi vzhľadom na potenciálny zisk.

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences