Zomrel človek s veľkým vplyvom na kryptomeny – John McAfee

Ako už určite všetci viete, tak včera podvečer sa nielen kryptomenovým svetom, ale takisto aj finančným či technologickým, rozšírila správa o tom, že John McAfee zomrel. Podľa prvotných informácii ho mali nájsť v jeho cele v Španielsku, kde bol už niekoľko mesiacov vo väzení potom, čo ho ešte v októbri 2020 chytili na letisku v Barcelone. Zomrel vo veku 75 rokov a podľa informácií obhliadajúcich lekárov malo z jeho strany dôjsť ku samovražde.

Život technologického experta

Pravdepodobne najznámejším sa stal John McAfee vďaka svojej antivírusovej spoločnosti, ktorá niesla jeho meno. McAfee Associates bola založená ešte v roku 1987, aby sa ale následne už v roku 1994 John McAfee od tejto spoločnosti dištancoval.  

Okrem svojich ďalších technologických počinov, ktoré boli často zamerané najmä na bezpečnosť na internete, bol napríklad známy aj tým, že v roku 2016 kandidoval na prezidenta USA, pričom sa povrávalo, že to mal v plánoch aj v roku 2020. Vtedy už mal ale pokročilé problémy so zákonom, ktoré ho ku koncu „nútili“ žiť na lodi a tak povediac vo vyhnanstve.

Problémy so zákonom mal najmä kvôli svojej nevôli platiť dane, ktoré extrémne často aj verejne kritizoval. Veľmi často takisto riešil aj slobodu slova či bezpečnosti ako takej. Na správu o jeho smrti už reagovalo niekoľko zaujímavých osobností (nielen z kryptomenového sveta). Edward Snowden sa napríklad vyjadril, že je veľmi alarmujúce, v akom stave je americký súdny systém, keď sa človek rozhodne spáchať samovraždu, namiesto toho, aby mu čelil.

Reagoval tak najmä na fakt, že úmrtie Johna McAfeeho prišlo v čase, keď sa španielsky súd rozhodol vydať Johna McAfeeho americkým súdom, ktoré ho mali obžalovať z prehreškov, ktoré ho mohli dostať do väzenia na najbližších 30 rokov. Podľa Snowdena však nešlo o žiadne násilné činy, a preto rozhodnutia španielskych – či celkovo európskych – súdov kritizoval.

Prečítajte si tiež: Blockchain.com vám výrazne uľahčí posielanie a prijímanie transakcií

O Johnovi McAfeem sa vyjadrili aj Charles Hoskinson či Anthony Pompliano. Zatiaľ čo zakladateľ Cardana povedal, že John McAfee bol jedným z najzaujímavejších ľudí v kryptomenovom svete a v histórii IT, známy kryptomenový investor a influencer sa vyjadril, že mal možnosť stretnúť sa s ním iba raz, ale opísal ho ako milého, zábavného a neskutočne inteligentného.

McAfee a kryptomeny

McAfee bol známy ale aj svojou aktivitou v kryptomenách. Pre tých, ktorí sú v tomto svete noví, by sa dala jeho aktivita z roku 2017 čiastočne prirovnať ku aktivite, ktorú dnes vidíme zo strany Elona Muska. McAfee v tom čase nielenže podporoval kryptomeny, ale niekoľko z nich aj shilloval, pričom sa až neskôr ukázalo, že vo veľa prípadoch išlo o nie najlepšiu reklamu, keďže často dochádzalo ku pump and dump praktikám, ktoré on svojimi tweetmi podporoval.

Navyše bol veľmi často za túto reklamu aj platený, čo takmer nikdy oficiálne nezverejnil. Jeho meno v kryptomenovom svete má preto stále čiastočne trpkú príchuť. Tú má aj kvôli azda jeho najznámejšiemu počinu, a to jeho slávnej „stávke.“

V nej ešte v roku 2017 sľúbil, že pokiaľ nebude Bitcoin do konca roka 2020 na hodnote 500 000 dolárov, tak si zje v priamom prenose svoj úd. Potom, čo sa koncom roka 2017 Bitcoin dostal takmer nad 20 000 dolárov a všetko vyzeralo extrémne bullish, to dokonca zmenil na 1 milión dolárov. Samozrejme, že my už všetci vieme, že sa tak nestalo a ešte sa nikdy pre takýto krok John McAfee ani len nechystal. To potvrdil minulý rok, keď sa vyjadril, že ľudia, ktorí tejto jeho stávke uverili, sú veľmi naivní.

Aj takými svojimi vyjadreniami bol často McAfee známy. Išlo o veľmi kontroverznú osobu, ktorá sa ale svojim pričinením určite postarala o spopularizovanie kryptomien, a preto ho určite tí praví kryptomenoví OG nevnímajú len negatívne. Navyše, kontroverzia je už spájaná aj s jeho úmrtím, keďže sa na internete ihneď objavilo niekoľko konšpirácii o tom, že McAfee si nezobral život sám, ale že mu k tomu niekto pomohol. Je preto jasné, že aj istý čas po jeho smrti bude jeho meno spájané čiastočne s kontroverziou či konšpiráciami, čo asi pomerne „dôveryhodne“ vystihuje aj podstatu jeho života. Nech už je to ale akokoľvek, tak jeho rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť.  

Zdroje:

https://bitcoinist.com/john-mcafee-praise-and-conspiracy-theories-follow-the-death-of-the-antivirus-software-mogul/https://cointelegraph.com/news/remembering-john-mcafee-computer-programmer-and-crypto-evangelist-dead-at-75

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences