Vo Švajčiarsku bol schválený prvý kryptomenový investičný fond

Zatiaľ čo sa v rôznych častiach sveta regulátori trápia s tým, ako sa popasovať s kryptomenami, vo Švajčiarsku je situácia úplne odlišná. Ich hlavný finančný regulátor FINMA, totižto iba včera oficiálne schválil prvý kryptomenový investičný fond. Samozrejme, že je s ním spojených hneď niekoľko podmienok a „rôznych ale.“ Napriek tomu ide ale pre túto krajinu, ktorá je voči kryptomenám veľmi otvorená, o ďalšiu pozitívnu správu, ktorá môže pomôcť s adopciou a rozvinutím tohto sektora. FINMA toho však za posledný mesiac spravila viac a nie všetko bolo pozitívne.

Crypto Market Index Fund

Podľa agentúry Reuters, ktorá o tejto správe informovala medzi prvými, došlo v stredu ku oficiálnemu oznámeniu tejto novinky zo strany Swiss Financial Market Supervisory Autority, známej aj ako FINMA. Tento regulátor mal oficiálne schváliť investovanie do Crypto Makret Index Fund, prvého investičného kryptomenového fondu v krajine.

Investície do neho však budú prístupné iba kvalifikovaným investorom. Navyše taktiež platí, že všetky inštitúcie či spoločnosti, ktoré sú v procese nákupu, predaja, držania či celkovo spravovania daného fondu musia spĺňať podmienky nielen regulátorov v danej krajine, ale takisto musia podliehať aj napríklad Financial Action Task Force. Takýmto spôsobom chce FINMA docieliť to, aby boli s kryptomenami spojené aj vhodné AML praktiky.

Prečítajte si aj: Nové vyjadrenie Deutsche Bank smerom k Bitcoinu vás prekvapí

Crypto Market Index Fund, ktorý bude spravovaný švajčiarskym správcom aktív Crypto Finance, má sledovať pohyby 10 najväčších kryptomien. Rovnako bude tento fond spadať do kategórie „iných fondov a alternatívnych investícii.“ Týmto krokom chcel regulátor FINMA iba upozorniť na to, že investícia do tohto fondu so sebou nesie vyššiu mieru rizika ako tradičné investovanie do fondov.

V celom procese bude okrem Crypto Finance takisto pomáhať aj investičná firma PvB Pernet von Ballmoos AG. Rovnako bude pomáhať aj banka SEBA Bank AG, ktorá je prvou kryptomenovou bankou v krajine. Rovnako je aj prvou inštitúciou, ktorá dostala od FINMA špeciálny typ licencie, CISA license. Práve vďaka tejto licencii môže SEBA Bank poskytovať rôzne custody služby spojené s kryptomenami. No a presne takú úlohu bude táto inštitúcia zohrávať aj pri tomto kryptomenovom investičnom fonde. O danej licencii či novinke sa vyjadril aj CEO tejto banky, Guido Buehler.

„S našou novou CISA License pokračuje SEBA Bank vo svojej inovátorskej práci medzi inštitúciami vo svete digitálnych aktív.“

FINMA postupne reguluje kryptomeny – ideálne to ale nie je

Prístup tohto regulátora je aj podľa jeho vyjadrení pomerne rozumný. Zatiaľ čo sa môže zdať, že je s daným fondom spojených pomerne veľa prekážok, tak treba dodať, že Crypto Market Index Fund bol schválený a investície do kryptomien sa tak opäť stali pre určitú časť populácie Švajčiarska ľahšie. Taktiež treba dodať, že ide o prvý takýto fond a určite nebude posledný a preto je väčšia miera opatrnosti určite na mieste.    

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Táto správa ale nie je jedinou z dielne FINMA za posledné obdobie. Iba pred niekoľkými dňami, podľa oficiálnych informácii priamo z FINMA, bolo poukázané na to, že tento regulátor má v pláne pritlačiť na akýchkoľvek lokálnych poskytovateľov kryptomenových služieb. Nové pravidlá, ktoré zatiaľ neboli zverejnené, by mali pozerať hlavne na prísnejšie opatrenia spojené s Anti-Money Laundering (AML) praktikami. Navyše sa má tento regulátor údajne viac zamerať aj na Bitcoin ATMs, ktoré majú podľa daného stanoviska byť využívané najmä drogovými dílermi.

V krajine je pritom viac ako 130 rôznych Bitcoin ATM, čo aktuálne radí Švajčiarsko na 6.miesto na svete. V tomto prípade ale rovno treba dodať, že z pohľadu FINMA by tento krok kryptomenový svet určite neprivítal s nadšením, pretože regulovanie Bitcoin ATM je pravdepodobne prvým krokom k tomu, aby boli následne dané ATM odstránené alebo zakázané. Súkromie či anonymita pri nákupoch a predajoch kryptomien by tak určite týmto krokom utrpeli, čo je samozrejme ale presne to, o čo sa takýto regulátor môže snažiť.

Aj napriek tomu ale ostáva Švajčiarsko stále jednou z najviac pokrokových krajín na svete v ich prístupe ku kryptomenám. To napríklad potvrdzuje aj „Kryptomenové Údolie,“ ktoré sa nachádza v oblasti mesta Zug. Toto mesto napríklad umožnilo už svojím občanom platbu daní prostredníctvom Bitcoinu či Etherea.

Zdroje: https://cryptopotato.com/, https://cointelegraph.com/, https://zycrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences