Úniky dát žiaľ stále patria ku kryptomenám - potvrdil to CMC

V zhluku veľmi podstatných správ, ktoré sa udiali minulý týždeň, sme akosi nevedomky potlačili do úzadia jednu podstatnú správu, ktorá sa týka bezpečnosti. Novinku na túto tému sme tu navyše už nemali pomerne dlhý čas a preto sa aj takto s oneskorením pozrieme na nie práve pozitívne správy, ktoré sa pred niekoľkými dňami rozšírili z populárnej kryptomenovej stránky CoinMarketCap (CMC). Tá mala totižto zažiť únik dát, ktorý by mohol ovplyvniť aj vás.

Ak máte účet na CMC, zbystrite pozornosť

Až viac ako 3,1 milióna email adries malo uniknúť zo stránky CoinMarketCap ešte 12. októbra. O tejto správe informoval Twitter účet pod názvom Have I Been Pwned. Podľa tohto účtu bolo celkovo zverejnených až 3 117 548 email adries používateľov tejto platformy. Nič však nenaznačuje tomu, že malo dôjsť aj ku úniku hesiel, čo je určite pre majiteľov účtov na CoinMarketCap pozitívna správa.

CoinMarketCap priznal, že ku takémuto úniku mohlo dôjsť, keďže kontrolovali množstvo rôznych skupín email účtov, ktoré priamo korelujú s databázou používateľov tejto platformy. Na druhú stranu sa ale predstavitelia CMC vyjadrili, že stále nevedia, ako by mohlo ku takémuto úniku dôjsť a chybu v ich vlastných systémoch vraj zatiaľ nenašli.

Samozrejme, že pre tých, ktorí majú vytvorení účet na platforme CMC ide určite o nepríjemnú záležitosť, no na druhej strane treba ihneď povedať, že keďže nejde o burzu či bezpečnostnú spoločnosť, a neboli ukradnuté či zverejnené žiadne heslá, tak takýto data breach určite nie je tým najhorším, aké sme v kryptomenovom svete videli.

História plná únikov dát

Žiaľ kryptomenový svet má za sebou hneď niekoľko problematických únikov dát, ktoré môžu vo veľkom ohrozovať nielen samotnú bezpečnosť celého kryptomenového sveta, ale takisto aj jeho kredibilitu či adopciu.

Asi najlepšie by o takejto nie priaznivej skúsenosti mohla hovoriť spoločnosť Ledger, ktorej minuloročný únik dát spôsobil vrásky nejednému majiteľovi ich hardware peňaženky. Ledger v tom čase informoval o tom, že únik dát z ich strany viedol ku zverejneniu milióna email adries. Čo však bolo oveľa horšie bol fakt, že sa do obehu dostalo aj viac ako 270 000 osobných informácii užívateľov Ledgeru ako napríklad mená, telefónne čísla či dokonca domovské adresy. To sa snažili využiť kriminálnici, ktorí dokonca osobne kontaktovali majiteľov Ledgeru a vyhrážali sa im, že pokiaľ nepošlú kryptomeny na ich adresu, tak ich prídu „navštíviť“ priamo do ich domov.

Aj keď môže byť tento data breach asi jeden z tých najnešťastnejších (keďže má byť Ledger hlavne spoločnosť zameraná na bezpečnosť v kryptomenách), tak ani zďaleka toto nebol jediný únik dát, ktorý sme v kryptomenovom svete zažili. Iba nedávno mala s bezpečnosťou problém napríklad aj burza Coinbase. Viac ako 6 000 účtov na tejto burze bolo vybielených, čo sa pochopiteľne stretlo s množstvom neprieznivých komentárov na adresu tejto burzy od majiteľov daných účtov.

Skúsenosti s podobnými útokmi majú samozrejme aj iné kryptomenové spoločnosti ako napríklad BitMEX či Celsius. A to samozrejme ani nehovoríme o hackoch, kedy boli odcudzené kryptomeny z búrz. Takúto skúsenosť má už takmer každá popredná kryptomenová burza vrátane búrz ako Binance či Kucoin.

Kryptomenový svet je stále nebezpečný

Aj takýto únik dát tak opäť musí pripomenúť kryptomenovým fanúšikom, že tento svet jednoducho ešte nie je úplne bezpečný. Takéto problémy sa totižto vyskytujú pomerne často a aj napriek tomu, že sa to často dá „schovať“ za fakt, že ide o veľmi mladý sektor, tak to určite nikoho neuteší v prípade, že sa jeho email adresa či dokonca domovská adresa alebo heslo objaví na internete. Preto treba byť v tomto svete vo všetkom možnom extrémne opatrný.

Zdroje:

https://cryptopotato.com/, https://cointelegraph.com/, https://beincrypto.com/, https://cryptobriefing.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences